A román turistákat nem érdekli a válság

2008.12.18. 13:27

Miközben a nyugat-európai országok polgárainak utazási kedve - a pénzügyi válság hatására - jelentősen megcsappant, a jelek szerint Romániában nyoma sincs recessziónak - olvasható a kolozsvári Krónika című napilap összeállításában.

Az újság által megkérdezett idegenforgalmi szakértők szerint a román állampolgárok többet, drágábban és messzebbre utaznak, mint eddig bármikor. A külföldi helyszínek közül az osztrák sípályák a legnépszerűbbek, de sokan választják a mediterrán országokat, sőt az egzotikus helyeket is egy hosszabb szilveszterezés erejéig. A legtöbben Cipruson vagy Görögországban töltik az év utolsó napijait, a tehetősebbek pedig Kubát, Dubajt vagy Mauritiust részesítik előnyben.

Jelentősen megnőtt a kereslet a magyarországi wellness-ajánlatok iránt is. Elsősorban a határ menti termálvizes üdülőközpontok ajánlatait keresik, idén először azonban sokan utaznak a Magyarország nyugati részében fekvő Hévízre is.

Eközben a romániai szállodák is 90-95 százalék fölötti foglaltságról számolnak be. A legnagyobb érdeklődés a síelésre is alkalmas helyszínek iránt van, így a Brassó környéki vagy a Prahova-völgyi szállodákban és panziókban már hetekkel ezelőtt sem lehetett szobához jutni. Az ünnepi teltházas üzem annál is inkább meglepő, mivel a külföldről Romániába érkező turisták száma idén sem jelentős. A romániai turisztikai irodákat tömörítő egyesület (ANAT) adatai szerint az idei év téli szezonjában az idegenforgalomból származó bevételek várhatóan elérik majd a 60 millió eurót (16 milliárd forint), ami 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

KAPCSOLÓDÓ CIKK