Elektronikus autóstop sztrájk idejére

Vágólapra másolva!
Mit tegyen a szegény egyetemista, ha vége a vizsgaidőszaknak, menne haza, de a buszok tele vannak és különben is három átszállás, mire eljut hazáig, a vonatok pedig nem nagyon járnak mostanában? Karácsonyra márpedig haza kell valahogy jutni. Ilyenkor jönnek a már itthon is egyre nagyobb számban működő telekocsi szájtok.
Vágólapra másolva!

Kicsit hasonló a autóstophoz, de azért annál valamivel modernebb utazási forma a telekocsi, azaz amikor egy erre alkalmas online felületen bárki betársulhat, vagy autójába szerezhet magának útitársakat egy útvonalra. Szerencsés esetben a kiválasztott szakasz van annyira keresett, hogy többen is összejönnek egy autóra, s így az útiköltség is lényegesen csökken, akár olcsóbb is lehet, mint a vonat vagy a busz.

Az egyik népszerű hazai közösségi oldalon még a hőskorban volt hasonló szolgáltatás, de mára sajnos ez kikopott, így más megoldás után kell néznie az utazónak. Az egyik első ilyen hely, ahol elektronikusan lehet stoppolni, a már hosszú évek óta működő Utazás.com, amelynek telekocsi-menüpontjában jöhetnek össze az azonos irányba utazók. A szájt - bár a hátizsákos utazók körében népszerű és alapműnek számít - kicsit mintha lemaradt volna a külcsín terén és a szolgáltatás maga is kicsit kezdetleges: gyakorlatilag egy fórum keretében, az egyes útvonalaknak szánt külön topikokban egyeztethetik a felhasználók az indulást, a résztvevők számát, a költségeket stb. A felhasználók többsége külföldi utazásához keres autót, de azért akad belföldi igény is.

Forrás: AFP

Valamivel korszerűbb az elviszem.com, ahol egy regisztráció után bárki feltöltheti ajánlatait, de enélkül is kereshetünk söfőrt és útitársakat is. Ehhez meg kell adni az indulás legkorábbi és legkésőbbi időpontját, a szükséges helyek számát, illetve a kiinduló- és a célállomást is. A találati oldalon megnézhetjük a kiválasztott napon, vagy, ha aznap nincs autó, akkor a legközelebbi időpontban induló autók útvonalát, sőt még az is kiderül, hogy férfi, vagy nő vezeti a kocsit. Tovább kattintva az is kiderül, hogy mikor indul az autó, hogy a vezető dohányzik-e vagy sem, sőt még a kocsi típusáról is kapunk információt. A további ügyintézés viszont itt is offline, hiszen a megadott e-mail címen, vagy telefonszámon vehetjük fel a kapcsolatot a sofőrrel.

Jóval több, de elsősorban külföldről - főként Németországból és Ausztriából - Magyarországra közlekedő autóba szállhatunk be a telekocsi.eu oldal segítségével. Az oldalon vannak kizárólag belföldi útvonalak is, de sok erdélyi városba is találtunk ajánlatot az előttünk álló hétvégére. Az egyes útvonalakra kattintva megnézhetjük, hogy milyen városokat érint a sofőr, feltüntetik az indulás időpontját, a vezető nevét és elérhetőségét, valamint a szabad férőhelyek számát. Az eddigi oldalakhoz képest feltétlen pozitívum, hogy már a találati oldalról rögtön küldhetünk e-mailt a kinézett autó sofőrjének, akik egyébként azt is feltüntethetik, hogy hajlandók-e érinteni az útba eső kisebb településeket, falvakat is.

A vizsgált szájtok közül egyértelműen az Oszkar.com nyerte el leginkább a tetszésünket, itt sem annyira a dizájn, mint a használhatóság és az információk miatt. A nyitóoldalon egy térkép fogadja a felhasználót, amelyen kiválaszthatjuk -igaz csak a megjelölt városok közül - a kívánt úticélt, de persze ezeken kívül is megjelölhetünk településeket. A találati oldalon megjelenik az összes lehetséges autó, az indulási és érkezési helyekkel, időpontokkal és a szabad helyek számával. Ahol van, árakat is feltüntetnek, ha pedig ilyen nincs, akkor a tarifa megbeszélés kérdése. Fontos tudni, hogy a feltüntetett szabad helyek mindig a valóságot tükrözik.

Ha a kiválasztott városba éppen nincs ajánlat, feladhatunk egy utasigényt is, amit azok böngészhetnek majd, akik felkínálják autójukat az utazáshoz. Kereshetünk rendszeres - heti, vagy havi - járatokat is, de ehhez be kell jelentkeznünk az oldalra előbb. Az Oszkar.comot, csakúgy, mint az előzőekben ismertetett oldalakat is ingyenesen használhatjuk.