Téli utazás Afrodité szigetére

Vágólapra másolva!
Bizonyára mindenki melegebb éghajlatra vágyik a szürke téli hónapokban: most bemutatjuk az egyik lehetséges célpontot: Ciprus téli oldalát. Kellemes szellő, 20 fok körüli hőmérséklet, gyönyörű kékség és persze rengeteg látnivaló vár ránk, mindez ráadásul elérhető közelségben, s nem utolsó sorban elérhető áron. Fedezzük fel Larnaka, Limassol, Paphos és szépségeit télen is!
Vágólapra másolva!

Ciprus igen kedvelt úti cél a magyarok körében, de főként a nyári időszakban. Pedig télen is érdemes számításba venni a szigetországot, ilyenkor lehet csak igazán kirándulni itt, mert a hőmérséklet kellemes, 20 fok körül van általában, nem úgy, mint nyáron, amikor a hőmérő higanyszála a 40 fokot is elérheti, és mozdulni sincs kedvünk az árnyékos strandról. A téli hónapokban is minden nyitva van, üzemelnek a szállodák is, sőt, ilyenkor sokkal olcsóbban vehetjük igénybe a főszezonban méregdrága szolgáltatásokat.

Forrás: Wikipedia

Larnaka

Larnaka városában található Ciprus központi repülőtere, így a turisták nagy része ide érkezik. Van olyan tengerparti szakasz is a városban, ahol a leszálló repülők szinte a fejünket súrolják, így aki a csendes, nyugalmasabb partszakaszokat kedveli, annak más városokat ajánlunk (pl. Limassol vagy Agia Napa). Ahogy a repteret elhagyjuk, rögtön látható egy hatalmas tó: ez egy természetes sóstó, ami gyönyörű madaraknak ad otthont, és ha szerencsénk van akár flamingókat is láthatunk errefelé megpihenni.

Larnaka igen népszerű célpont a fiatalok körében. Hosszú tengerparti sétánya hatalmas pálmafákkal és teraszok tömkelegével vár bennünket. A sétány egyik végén egy XVII. századi erőd található, amiben a középkori múzeum is működik.

A műkincsek kedvelőinek mindenképpen érdemes felkeresni a larnakai Régészeti Múzeumot és a Pierides Múzeumot is. A Stavrovouni kolostor Ciprus egyik legrégebbi kolostora, Larnakához igen közel fekszik, így ha bérelünk autót, hamar oda lehet érni. Fontos azonban, hogy csak a társaság férfi tagjai induljanak el ide, mert a helyi szerzetesrend szigorú szabályai miatt nők nem léphetnek be a kolostorba. A templom egyébként egy hegytetőn helyezkedik el, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk. A XIII. században a mükénéi görögök alapították Kition ősi királyvárosát, ez is a larnakai csillagos látnivalók közé tartozik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=nSdrmzaAnfcMuqLG
Ciprus ismeretlen részei

További látnivalók: Lefkara egy kis falu Larnaka közelében, ami csipkeszerű hímzéseiről nevezetes, továbbá Choirokoitia ahol a világ egyik legfontosabb neolitikus települését tárták fel - ez az UNESCO Világörökségének része.

Limassol

Limassol, a sziget második legnagyobb városa is igen kedvelt turistacélpont. Itt található Ciprus legfőbb kikötője, így kereskedelmi szempontból is jelentős a település. Limassol nevezetes még boráról is, nem véletlenül ebben a városban rendezik meg minden szeptemberben Ciprus legnagyobb borfesztiválját is. A városban élénk éjszakai élet van, rengeteg szórakozóhely, étterem és bár várja a látogatókat, igen barátságos kiszolgálással.

Forrás: Wikipedia

Limassol az egykori Amathous illetve Kourion városrészekből alakult ki. Régészek feltárták az ókori Kourion színház maradványait, ahol ma fantasztikus hangulatú koncerteket és előadásokat rendeznek. A város arról is nevezetes, hogy a középkorban Oroszlán Szívű Richárd itt vette nőül Navarrai Berengariát, aki Anglia királynője is lett. A Kolossi elnevezésű középkori kastély volt a keresztes lovagok főhadiszállása, ahol a lovagok borkészítést is gyakoroltak.

Limassol kiemelkedő látványossága a helyi vár, ahol a ciprusi Középkori Múzeum is található. Érdekes még a Népművészeti Múzeum és a városi Művészeti Galéria. Sétálhatunk egy nagyot a virágokkal beborított városi parkban is, ahol gyönyörű fotókat készíthetünk.

Paphos

Paphos városa a sziget nyugati felén fekszik, szintén népszerű üdülőváros. Központjában nagyon hangulatos kikötőt találunk tele ütött-kopott kis halászhajókkal. A festői szépségű városka tele van csodás haléttermekkel (garantáltan friss tengeri herkentyűk kerülnek a tányérokra), kiülős kávézókkal, fagyizókkal és kézműves boltocskákkal, ahol mindenféle helyi portékát kínálnak.

A legenda szerint Paphosban született Afrodité istennő, emiatt minden évben ezrek keresik fel a szent helynek titulált partszakaszt. A várost gazdag történelmi múltjának köszönhetően az UNESCO gyakorlatilag teljes egészében felvette a Kulturális Világörökségek listájára. Itt találhatók például Tézeusz és Dionüszosz házaiban talált mozaikok, továbbá rejtélyes királysírok, kripták és barlangok. Számtalan kincset rejt a Körzeti Régészeti Múzeum és a Bizánci Múzeum is.

Nicosia (Lefkosia)

Ciprus fővárosa a sziget középső részén a görög és török határvonalánál fekszik. Az óvárost vastag fal veszi körbe, amit a XVI. században a velenceiek építettek. A falon belül kávéházak, éttermek, helyi tavernák, sétálóutca sok-sok bolttal és persze rengeteg történelmi jelentőségű épület helyezkedik el.

A két főutca a Lidra és az Onasagorou, itt egymást érik a különféle üzletek. A sétálóövezetben hangulatos kis sikátorok, kanyargós utcák és régi házak várják a látogatókat. Érdemes felkeresni a Ciprusi Múzeumot, ahol a legfontosabb történeti emlékeket és kincseket találhatjuk egészen a neolitikumtól a római időkig, továbbá a Körzeti Művészeti Múzeumot és a csodás tárlattal rendelkező ciprusi ékszermúzeumot is. Nézzük meg a gyönyörűen felújított Famagusta kaput is, ami az óváros egyik eredeti bejárata volt régen. Egyébként Nicosiában bármerre járunk, gyakorlatilag percek alatt szebbnél szebb ókori templomba botlunk.

Forrás: Wikipedia

Az úgynevezett zöld vonal az, ami elválasztja a Ciprusi Köztársaságot a török fennhatóság alá tartozó északi területektől. Ez a képzeletbeli vonal 1974 óta létezik, amikor is a török csapatok lerohanták Ciprust és a sziget északi felén a terület egy részét sajátjukká kiáltották ki, ezt azonban Törökország kivételével egyetlen állam sem ismeri el.

Hasznos információk

Szállás

A téli időszakban jóval olcsóbban, akár már 100-120 ezer forinttól is találunk három-négycsillagos hoteletek félpanziós ellátással Cipruson. Budapestről repülővel, charterjáratokkal juthatunk el a szigetre.

Forrás: Wikipedia

Időjárás

Cipruson egészen kellemes, enyhe a tél, napközben 20 fok körül van a hőmérséklet, de akár 25 fok is lehet a melegebb napokon. A tenger vize nem túl meleg, körülbelül 19 fokos. Csapadékra, enyhe szélre lehet számítani a téli hónapokban.

Autóbérlés

A szigeten baloldali közlekedés van, erre készüljünk fel. Ez ne riasszon el senkit, megéri ugyanis kocsit bérelni, 2-3 nap alatt ugyanis minden látnivalót kényelmesen bejárhatunk ily módon. Autót bérelhet minden 25. életévét betöltött személy, aki már minimum három éve rendelkezik jogosítvánnyal. Az összes nagy autókölcsönző cég megtalálható a szigeten. Ha legalább három napra bérlünk kocsit, akkor az ár egy közepes típusú autónál kb. 11 ezer forint/nap, ebben benne van a biztosítási költség is.

Szauer Judit