Sízés után irány a tenger

Vágólapra másolva!
A kívánatosnál kicsit talán hidegebbre sikeredett a mostani tél, s a tapasztalatok szerint az utóbbi napokban az Alpok sípályáin is már-már elviselhetetlen volt a hideg. Mit tegyen a magyar síelő, ha nem szeretne lemondani szenvedélyéről, de megfagyni sem akar?
Vágólapra másolva!

Európában kevés olyan hely akad, ahol a téli és a nyári szenvedélyek legalább valamilyen minimális formában összehozhatók, azaz egyszerre lehet élvezni a havas lejtők és a tenger adta örömöket, ha máshogy nem, napozás formájában. Pedig van néhány ilyen különleges hely.

Baqueira, Spanyolország

A katalán fővárosban például több olyan síiskola is működik, ahol márciusban és áprilisban az oktatók a hétvégi napokon korán reggel felviszik a gyerekeket a Pireneusok magasabban fekvő pályáira, délután 4-kor, liftzárást követően pedig indulnak a buszok a tengerpartra egy kis strandolásra.

Forrás: [origo]

A Pireneusok pályarendszerei közül néhány olyan magasságban fekszik, hogy lehetőség van még a kora tavaszi hónapokban is a síelésre. Ha elegendő mennyiségben esik a hó télen, nagy eséllyel sokáig megmarad, ugyanis a nagyobb síközpontok fennsíkokon helyezkednek el. Közülük a legnagyobb és a helyi síelők körében legnépszerűbb Baqueira Beret, ami 200 kilométerre fekszik Barcelonától és 160 km-re Toulouse-tól.

A síterep déli fekvése az Alpok pályáihoz hasonlítva melegebb éghajlattal rendelkezik, s nem utolsó sorban a síliftek is tovább tartanak nyitva. Az elmúlt évek statisztikái szerint ezen a síterepen találkozhatnak a legjobb hóviszonyokkal a síelők, mind a minőség, mind pedig a mennyiség szempontjából.

Forrás: [origo]

Baqueira-n összesen 108 kilométernyi pálya található: 6 fekete, 25 piros, 33 kék és 5 zöld. A profibbak részére külön szlalom-pályák is vannak és a sífutókra is gondoltak. A pályák mellett 33 lift működik, az alsó állomások 1500 méteren vannak, a legmagasabb pálya pedig 2510 méternél kezdődik.

Piancavallo, Olaszország

Olaszországban is van egy síterep - a nagy híres helyekhez képest kevésbé felkapott - ahol tiszta időben még a liftekről is látszik a tenger. Piancavallo-nak hívják és Pordenone, illetve Udine közelében fekszik. A napi síelés után innen is könnyű szerrel eljuthatunk a tengerpartra, ha másra nem egy kellemes séta erejéig.

Forrás: [origo]

A pályarendszer hatalmas előnye, hogy kifejezetten kis mennyiségű hó is kitűnően megmarad, akár hosszú hetekre is, így a sízés a hóesés-mentes időszakokban is biztosított. A kitűnő hóviszonyok oka, hogy a sícentrum egy hegyekkel elzárt, szélvédett fennsíkon helyezkedik el, ennek megfelelően esténként megáll a terep felett a fagyos, hideg levegő és a hó is megmarad a pályákon, csak egyengetni kell.

A korlátozott tér miatt a Piancavallo kellemes hangulatú, családias sícentrum. A szállások egytől egyig sétatávolságra vannak a liftektől és síelés után sem kell messzire menni a különböző programok igénybevételére. A pályarendszer snoboardosoknak is kínál megfelelő terepet a Snowborard-parkban, de van lehetőség sífutásra, korcsolyázásra, siklóernyőzésre és a környező hegyekben túrázásra is.

Forrás: [origo]

Pályák hossza: 50 km
Pályák magassága: 1300-1850m
Pályák összetétele: 2 fekete, 8 piros, 2 kék, 3 zöld
Liftek: 5 ülőlift, 3 húzólift, 3 bébilift
Sífutó pályák hossza: 25 km

Ciprus - Olympus-hegy

Forrás: [origo]

A szigetről nem elsősorban a téli sportok jutnak az eszünkbe, pedig erre is van lehetőség itt. A sziget görög részének egyetlen síterepe a Troodos-hegységben lévő Olympus hegy, ahol egy 200 méteres szintkülönbségű kisebb pályarendszer várja az egzotikumok kedvelőit.

Forrás: [origo]

A hegyen 2-2 kilométernyi kék és piros pálya áll a síelők rendelkezésére és négy csákányos felvonó szállítja a síelőket a lejtők tetejére. Érdekesség, hogy alifteket mitológiai alakokról nevezték el, így kipróbálhatjuk a Zeusz, Aphrodité, a Héra, vagy a Hermész lifteket is. A leghosszabb pálya 500 méteres, amelyen általában december közepétől március közepéig csúszhatunk.