Múzeum lesz Bruce Lee hongkongi háza

2009.01.09. 12:09

Garniszálló helyett mégiscsak múzeum lesz Bruce Lee kungfusztár egykori hongkongi házából. A múzeumban látható lesz Lee edzőterme, lesz harcművészeti eszközökból álló kiállítás és moziterem is.

Az ingatlan 88 esztendős dúsgazdag tulajdonosa döntött úgy, hogy a rajongók kitartó nyomásának engedve a röpke légyottok szerelmi fészkévé változtatott nevezetes házat Hongkong városának adományozza.

Ju Pang-lin abban bízik, hogy hajlott kora ellenére még megéri az épületbe tervezett Bruce Lee-múzeum megnyitását. Mint a héten újságírók előtt elmondta: sikerült megegyezésre jutnia a város vezetésével, és sínre tették az emlékház ügyét.

A hongkongi kereskedelmi és gazdasági fejlesztési hivatal vállalta, hogy megőrzi az épület eredeti külsejét és jellegzetességeit, hogy valóban sok turistát vonzó idegenforgalmi látványosság válhasson belőle. Azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy mikor tárja ki kapuit a múzeum a látogatók előtt.

A ház némely részét, így Lee edzőtermét újjávarázsolják, és harcművészeti eszközökkel rendezik be. Az adományozó könyvtár, harcművészeti központ és moziterem létrehozásához is ragaszkodik, ahol - mint érvelt - a világhírű akcióhős életfilozófiájában lehetne elmélyedni, és kultfilmmé vált produkcióit is vetíthetnék.

Bruce Lee San Franciscóban született, de Hongkongban nőtt fel és vált híres harcművésszé. Akciófilmjei - Tomboló ököl, A sárkány útja - az egész világon ismertté tették a nevét. Rejtélyes körülmények között 1973-ban bekövetkezett korai halála a harcművészet legendás alakjává emelte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK