Hárommillióan nézik élőben Obama beiktatását

2009.01.11. 11:02

Sosem látott tömeget várnak január 20-án Washingtonba, az Egyesült Államok 44. elnöke, Barack Obama beiktatási ceremóniájára. A hatalmas rohamra új repülőjáratok tucatjait indítják, a szállodákban már hetek óta nincs hely és a lehető legtöbb fórumon igyekeznek tájékoztatni a hasznos tudnivalókról a fővárosba érkező vendégeket.

Dörzsölhetik a tenyerüket a washingtoni szállodások, a légitársaságok, de még a taxisok és a bóvliárusok is, hiszen korábban soha nem látott tömeg, az előzetes becslések szerint 5 millió ember érkezik a amerikai fővárosba Barack Obama beiktatási ünnepségére. A washingtoni tömegközlekedés "áteresztőképességének" ismeretében ez a szám valószínűleg inkább 2 és 3 millió között lehet reálisan, de még ez is hatalmas szám és egy ekkora tömeget sem elszállásolni, sem útbaigazítani nem egyszerű feladat.

Az amerikai újságok, hírportálok, televíziók már napok óta különböző tippekkel, ötletekkel látják el a beiktatásra induló turistákat, hogy a lehető legkönnyebben jussanak el céljukhoz. Tájékoztatják az autóval érkezőket a parkolókról, a közúti ellenőrzésekről, sőt még arról is, milyen meleg holmi legyen az autóban arra az esetre, ha hosszabb időt kellene a kocsiban tölteni.

Forrás: AFP
A fotó a beavatási ceremónia főpróbáján készült

A szállodai szobák nagy része már elkelt, de a fővárosban 28 hotelben még közel 500 szoba lefoglalható, de ezek ára a szokásosnál most jóval magasabb - írja az Msnbc Travel. Arra buzdítják azokat az érkezőket, akiknek még nincs szállásuk, hogy Washington környékén próbáljanak szobát foglalni maguknak és használják a busz, vagy a metróközlekedést.

A rohamra a légitársaságok is felkészültek és erre az időszakra új járatokat indítottak, valamint a meglévők helyett nagyobb befogadóképességű gépeket állítottak menetrendbe. A nagy amerikai vasúttársaságok - így például az Amtrak is - külön honlapokat állítottak fel a beiktatási időszakra, ahol a jegyvásárlási és egyéb információkat közlik az utasokkal. Az Amtrak oldalán például az is szerepel, hogy a washingtoni főpályaudvar mellékhelységei korlátozott befogadóképességűek, így arra kérik az utasokat, hogy ha szükséges, a vonatokon intézzék el az ilyen típusú dolgaikat.

Forrás: [origo]

A városba érkezőknek azt javasolják, hogy lehetőleg minél hamarabb rakják le autójukat és taxival se nagyon közlekedjenek, mert még így is hatalmas dugókra lehet számítani a forgalomkorlátozások miatt. Ehelyett a gyaloglást, a biciklizést, vagy a tömegközlekedést javasolják a vendégeknek. A városi metrótársaság külön füzeteket ad az utasoknak, amelyben az ünnepségek helyszíneihez közeli megállókat külön kiemelik és alternatív sétaútvonalakat is ajánlanak nekik.

Az ünnepségek végeztével vélhetően sokan egyszerre szeretnék elhagyni Washingtont, ezért a szervezők azt kérik, hogy aki teheti, foglajon egy plusz éjszaka szállást, vagy költsön el egy ebédet, vacsorát a városban és a kevésbé forgalmas időszakban induljon haza.

Forrás: AFP

Magára az eskütételre mintegy 240 ezer embert engednek be, akiket külön tájékoztatják arról, hol és mikor vehetik át a jegyeiket. Aki jegy nélkül érkezik, nem is számíthat arra, hogy az események közelébe kerülhet, a biztonsági ellenőrzések ugyanis különlegesen szigorúak lesznek. A jeggyel rendelkezőknek például már reggel 7 és 9 óra között meg kell jelenniük a beengedő kapuknál, hogy mindenkit gondosan átvizsgálhassanak. Aki később érkezik, nem mehet be, akár van jegye, akár nincs. A jeggyel nem rendelkezők hatalmas kivetítőkön követhetik majd az eseményeket. Az eskütételt követően az új elnök díszmeneten vesz részt, amelynek mentén 350 ezer állóhelyet alakítottak ki.

Komoly feladatot jelentett a szervezőknek a mobilvécék és mosdóhelységek kialakítása is. Ezekből nem kevesebb mint 5 ezer darabot rendeltek a beiktatási ünnepségre. Minden esetre azt tanácsolják a vendégeknek, hogy mindenkinél legyenek megfelelő kellékek a szükség esetére.

Természetesen a vészhelyzetekre is felkészültek a szervezők. Fontos például, hogy a családok lehetőleg ne tévesszék szem elől egymást. Azt tanácsolják a vendégeknek, hogy legyen feltöltve a mobiltelefonjuk, vigyenek magukkal aprópénzt az utcai telefonáláshoz és a legfontosabb telefonszámokat írják fel maguknak egy külön papírra. A turisták letölthetnek egy mobiltelefon alkalmazást, ami hivatalos információkkal látja el őket sms üzenet formájában vészhelyzet esetén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK