Vágólapra másolva!
Január közepén a legritkább esetben tapasztalhat olyat az utazó, hogy valamely thaiföldi nyaralóhely strandján saját magán kívül gyakorlatilag nem lát turistát. Mostanában pedig sokszor ez a helyzet, ugyanis a szezon eleji reptérzárlat és a gazdasági válság miatt jóval kevesebb turista érkezik az ázsiai országba. Aki viszont megy, annak jó hír, hogy a szállodák így valamivel olcsóbbak lehetnek.
Vágólapra másolva!

Még nincs elkésve az a magyar turista, aki úgy dönt, hogy elege van az itthoni farkasordító hidegből és melegebb vidékre utazik. Az egyik népszerű választás a dél-kelet ázsiai Thaiföld lehet, ahol most javában dübörög a főszezon, a közelmúlt eseményei miatt ugyanakkor a korábbi évek zsúfoltsága helyett a szállodák többsége félházzal működik.

Thaiföldön a turisztikai főszezon nagyjából november végétől március végéig, április közepéig tart, s ezen belül is a karácsonyi, illetve a szilveszteri időszak számít csúcsnak. Ezek a hetek idén is teltházasak voltak az ország legnagyobb üdülőközpontjaiban, azóta viszont meglehetősen visszaesett a forgalom.

Forrás: [origo]

A lecsökkent érdeklődést jól mutatja, hogy még január végére is lehet találni kedvező árú repülőjegyeket akár budapesti, akár bécsi indulással. Mindennek egyik nyilvánvaló oka a november végi, december eleji tíznapos reptérzárlat, amikor ellenzéki tüntetők teljesen megbénították a bangkoki nemzetközi reptér forgalmát. A kisebb-nagyobb megszakításokkal nyár óta tartó tüntetéssorozat megtette a hatását, s főleg a thaiföldi idegenforgalom szempontjából létfontosságúnak számító nyugat-európai piacot vetette vissza. Egyedül Nagy-Britanniában, az előfoglalások 40 százalékát mondták vissza a szezonra, ami hatalmas kiesést jelent. A gazdasági válság hatására pedig még többen gondolták úgy, hogy az idei télen nem terveznek nagyobb kiruccanást.


Rövidfilm Thaiföldről

Az idegenforgalom visszaesése komoly következményekkel járhat az idegenforgalomból élő thai lakosok számára: a Global Travel Industry News egyik szakelemzője szerint a legrosszabb esetben akár egymillió, idegenforgalomban dolgozó ember veszítheti el állását a tüntetések és a válság hatásai miatt.

Forrás: [origo]

Egy Chiang Maiban dolgozó ausztrál szállodás a The Guardian című brit lapnak elmondta, hogy az utóbbi évek egyik leggyengébb szezonját produkálja az ország, s ha nem történik lényeges változás, sok ember az utcára kerülhet. Az ország északi részében fekvő városban különösen érezhető a turisták hiánya, hiszen errefelé amúgy is kevesebb vendég érkezik, akik többnyire a hegyvidéken túráznak. A városban a szállodák kb. 15-20- százalékos foglaltsággal üzemelnek, ami gyengébb mint egy átlagos évben a mellékszezonban.

Forrás: [origo]

A szigeteken és a szárazföldi nyaralóhelyeken kevésbé drámai a helyzet, de azért itt is érezhetően kevesebb a külföldi vendég. A reptérzárlat idején a hatóságok többször is hangoztatták, hogy a tüntetők megmozdulásai nem fenyegetik a turistákat, a visszaesés mégsem maradt el. Az újabb - igaz kisebb - tüntetések, valamint a legutóbbi bangkoki disco-tűz sem segíti az ország pozitív megítélésének visszaállítását. Látja a veszélyt a régió legnagyobb fapados légitársasága, az Air Asia is, amely a thai turisztikai hivatallal közös akciójában 100 ezer ingyenjegyet dobott piacra az ország idegenforgalmát fellendítendő.

Forrás: [origo]

A turisták - köztük a magyarok - számára is az a jó hír, hogy mind a légitársaságok, mind a szállodák komoly akciókba kezdtek a turisták megnyerése érdekében. Szinte az összes üdülőhelyen vannak ötöt fizet, hetet kap típusú akciók, azaz öt éjszakai szállásdíjért hét éjszakát maradhatnak a vendégek a szállodában. Az ötcsillagos exkluzív hotelek közül több is pedig jelentős engedménnyel kínálja szobáit. Mindezt azért teszik, mert épp ez - a négy- ötcsillagos hotelek - az a szegmens, amely a leginkább megérzi a nem ritkán 30-40 százalékos visszaesést. Hasonló csökkenésről számoltak be a legnagyobb phuketi szállodák. Utóbbiaknál gyakori volt, hogy a már lefoglalt karácsonyi és szilveszteri éjszakákat lemondták a vendégek és Thaiföld helyett Malajziába utaztak inkább.

Mindezek ellenére Thaiföld továbbra és az egyik legjobb célország, ami a szolgáltatások ár-érték arányát illeti, az emberek barátságosak, a strandok gyönyörűek, s az átmeneti visszaesés után vélhetően hamar új lendületet kap az ország idegenforgalma. Most pedig különösen érdemes felkeresni az országot annak, aki teheti: kevés turistával fog találkozni és olcsóbban juthat szállodához.