Eszék: római tábortól a Tenkes kapitányáig

Vágólapra másolva!
Már az őskortól lakott település volt Eszék városa, amely Osijek néven a magyar határtól negyven kilométerre Horvátországban található. Talán kevesebben döntenek úgy, hogy ide szeretnének kirándulást tenni, pedig a történelmi emlékek, a látnivalók és a szlavóniai konyha nem okoz csalódást senkinek.
Vágólapra másolva!

"Az ezredes tudomásul vette a jelentést, és csak szürke lovát sajnálta kissé. Estére, mielőtt lefeküdt, hosszú levelet írt Amáliának. Ebben részletesen elmondta, hogyan verte szét a kuruc túlerőt, hogyan kergette halálba Béri Balogh Ádám brigadérost, és azt sem felejtette megemlíteni, hogy levelét abban a szobában írja, ahol valaha Zsigmond német-római császár lakott. Kérte kedves nejét, hogy a legközelebbi postakocsival Zágrábon, Eszéken át jöjjön Siklósra."

Ha valaki nem jártas a történelemben, nem járt még Eszéken, minden bizonnyal akkor is hallotta már a szlavóniai város nevét. Ha máshonnan nem a fent említett részletből, a Tenkes kapitánya című könyvből, esetleg filmből. (Hiszen még Buga Jakab is odautazott, hogy az eszéki tőzséreket távol tartsa a siklósi marhavásárról...)

A város azonban ennél sokkal régebbi múltra tekint vissza, őskori leleteket is találtak a határában, de már az ókorban is fontos településnek számított, hiszen Mursa néven római légiós tábort alapított itt Augustus császár Kr. u. 8-ban. Valószínűsíthető, hogy első pusztulását az avarok okozták, majd a horvátok 1091-ben újra felépítették - ekkor kapta az Osijek nevet.

Az eszek.net szerint a XV. században a vár több család (Rozgonyiak, Gerébek, Kórógyiak) kezében is volt, mielőtt a törökök elfoglalták. II Szulejmán csapatai itt léptek át a Dráván a mohácsi csata előtt, Zrinyi Miklós az itteni fahidat égette fel híres téli hadjárata során, 1664. február 2-án, hogy megnehezítse a törökök átkelését a Dráván. 1687-ben került véglegesen osztrák kézbe, újjáépítését 1712-1719 között végezték, ekkor vált komoly erőddé.

A 19. század elején kis ideig ismét magyar kézbe került, ám a szabadságharcban 1849. február 14-én elesett (források szerint az egyik legsúlyosabb magyar veszteséggel járó ostrom volt), ettől kezdve harcászati jelentőségét elvesztette.

Forrás: [origo]

1991 és 1993 között több szerb ostromot állt ki, amelyekben közel ezer ember vesztette életét, a terület fele pedig kikerült a horvát ellenőrzés alól. Csak 1998. január 15-én csatolták vissza a Horvát Köztársasághoz.

A város több épületén még látszanak a háború nyomai, szerencsére a vár és a belváros egyre inkább épül-szépül. Az udvari határátkelő felől érkezve a Dráva-híd után jobbra már látszik a várrendszer, amely külsőleg leginkább a komáromi erődre hasonlít. A folyó felől vaskos valak védik a belső területet, amelynek macskaköves, zegzugos utcáin a felújított épületek mellett még igazi patinás házakat is lehet látni.

Forrás: [origo]

A vár védett műemléknek számít, mivel a barokk stílusban készült épület Európa egyik legfontosabb műemléke. A félkör alakú várat eredetileg védőerődítménynek szánták, amelynek közepén a mai Szentháromság tér áll.

A belváros sétálóutcája a vártól északnyugatra, ugyancsak a Drávához közel található, az autós forgalom még hétközben is csekély, ellenben a villamosforgalom szegedi hangulatot áraszt. Itt látható az 1894-1900 között épült Szent Péter és Pál templom.

Forrás: [origo]

Szlavónia gasztronómiája nagyon izgalmas, igazi különlegességnek számít a kulen, vagy a szlavón kolbász. Gyakori előétel a prsut (szárított sonka olivabogyóval), népszerű a paprika-paradicsom-padlizsán alapanyagból készült ajvár.

Ha már az étkezésnél tartunk: egy átlagos étteremben 30 kunáért már malomkeréknyi pizzát is lehet kapni, 29 kunába kerüll a lepényben tálalt csevapcsica, illetve a pljeskavica is. Étteremben a sör 13-15 kuna, boltban már lehet vásárolni 5 kunáért is - a helyi Osjecko dobozos kivitelben 5.99 kuna.

Forrás: [origo]

A bő százezres lakosságú városhoz képest kifejezetten sok a szálloda. A legelitebbnek természetesen a négycsillagasok számítanak, ilyen a Hotel Osijek, a Hotel Waldinger és a Hotel Zoo. Itt kötülbelül ezer kuna (135 euró) egy éjszaka kétágyas szobában, míg a kétcsillagos hotelekben (Hotel Central, Hotel Mursa) egy éjszakát majdnem feleennyiért (55 euró) meg lehet kapni.