Medián: a ferihegyi sztrájk visszavetheti a turizmust

Vágólapra másolva!
Tízből három ember szerint jelentősen, további öt szerint kis mértékben fog visszaesni az idegenforgalom a ferihegyi sztrájkok miatt - derül ki a Turizmus Panoráma című szakmai magazin kiadója, a Turizmus Kft. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített felmérésből.
Vágólapra másolva!

A felmérés során arra kerestek választ, hogy miként vélekedik a lakosság a ferihegyi sztrájkról, valamint annak az idegenforgalomra gyakorolt hatásáról. A január 20-án ezer fő telefonos megkérdezésével végzett felmérés szerint a munkabeszüntetés turizmusra gyakorolt hatását a sztrájkról saját tapasztalatokkal rendelkező válaszadók borúsabban látják a többieknél.

Összességében az emberek nyolctizede vélte úgy, hogy a sztrájk miatt elmegy a turisták kedve attól, hogy Magyarországra jöjjenek, igaz, a többség szerint csak kevés ilyen utazó lesz. A turisták számának kis mértékű csökkenése mellett az idegenforgalom visszaesésére is többen számítanak azok közül, akik utazni szerettek volna vagy rokonuk, ismerősük készült repülni a sztrájkok ideje alatt. A teljes mintából ezzel kapcsolatban is nyolctizednyien fogalmaztak meg pesszimista véleményt.

A válaszadók többsége ellenzi a ferihegyi munkabeszüntetéseket, és csak valamivel több mint egyharmad a támogatók aránya, a többiek pedig bizonytalanok a kérdésben. Érdekes módon azok támogatják nagyobb arányban a reptéri sztrájkokat, akiknek az életét megkeserítheti: akik szoktak repülni, illetve akik a sztrájkok idején maguk is utazni akartak vagy ismerősük, rokonuk igyekezett repülőre szállni - derül ki a felmérésből.

A felmérésben résztvevő minta kisebb torzulásait a kutatók a Központi Statisztikai Hivatal adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően +/- 3-5 százalék.