A mobil függőágytól a felfújható szigetig - kütyük turistáknak

Vágólapra másolva!
Eddig csak a nyári sporteszközök téliesített változatával próbálkoztak a kreatív feltalálók, amiből aztán olyan tárgyak születtek, mint a hó-rafting, a hó-bicikli, és a hó (gör) deszka. Ma már olyan strandeszközök, túra - és egyéb felszerelések is születnek, mint a felfújható magánsziget, a teleszkópos túrabot, és az átlátszó plexi kajak. Furcsaságok, praktikusságok a tervezőasztalok mögül, kizárólag turistáknak.
Vágólapra másolva!

Mióta a snowboard egyeduralma megszűnt a sípályákon, mint a legmodernebb és legmenőbb sporteszköz, a feltalálók mind azon igyekeznek, hogy saját ötletük alapján kezdjék meg a nagy sportóriások az új termékek tömeggyártását.

A téli sportszereken kívül a nyári túra-, sport- és strandeszközök is megmozgatják a feltalálók fantáziáját. A megalkotott tárgyak innovatívak, leleményes ötleten alapulnak, de sok esetben teljesen haszontalanok. Az alkotók azonban tudják: a tömeggyártás mellett az egyedi igények kielégítése is jövedelmező lehet.

Fémvázas, fiókos bőrönd

Ennek a guruló kézi poggyásznak a külső kerete repülőgép-alumíniumból készült, amit króm csavarokkal rögzítettek, így a bőrönd terhelhetősége meglehetősen nagy. Az alumínium és a króm mellett a feltalálók úgynevezett poliuretánt, a csaknem korlátlan lehetőségekkel bíró termoplasztikus műanyagot is felhasználták.

Forrás: [origo]

A bőrönd terhelhetősége egy átlag turistának annyit jelent, hogy például a reptéri terminálokban, vagy elhagyott buszmegállókban nyugodtan ráülhet vagy rápakolhat. Az ötlet valójában egy hálószobában használatos ruhás kiskomód ötletéből jött, és az eredmény is tulajdonképpen egy guruló fiókos kisszekrény lett.

A ruhák nem gyűrődnek, a cipők nem nyomódnak szét, biztos, hogy semmi nem törik össze és nem folyik ki, ráadásul kiválóan szeparálhatjuk a holminkat. A legjobb, hogy a gyártó még egy tájékoztatót is ad ajándékba, amelyen ábrákkal magyarázzák a legpraktikusabb hajtogatási módszereket, hogy a furcsa szabású ruhák is simán illeszkedjenek a fiókok formájához. Ára: 289 dollár.

Mobil függőágy

Kicsi, könnyű, könnyedén vállra akasztható és hordozható ágy, arra az esetre, ha a turistára nem várna megvetett baldahinos ágy. Kalandtúrázók, sivatagi szafarira készülők, esőerdőben kalandozó ökoturisták praktikus éjszakai megoldása.

Forrás: [origo]

Előnye, hogy ugyan függőágy, de kifeszítéséhez nem szükséges stabil fatörzs, így akár a sivatagban is tökéletes megoldás. Mások szerint, hétköznapi turisták is élvezhetik, főleg olyan tengerparton, ahol a nyugágyakért fizetni kell. A komfortot növelik a zseblámpa és italtartó zsebek, valamit az ágyhoz tartozó kispárnák. Ára: 99 dollár.

Átlátszó tengeri kajak

Az üvegfenekű sétahajók ötlete legalább 30 évvel ezelőtt pattant ki, egyesek szerint a kubaiak fejéből, amikor a világ legtisztább tengerének hírében álló Karib-tengeren nem tudták bemutatni a páratlanul gazdag víz alatti élővilágot a turistáknak. A palackos merülés költségei drágák voltak, a felszerelést is nehezen lehetett beszerezni, így készültek el a világ talán első üvegfenekű sétahajói.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ennek alapján született az átlátszó kajak is, amely inkább az egyéni utazók örömeit kívánja fokozni. Lényege, hogy az evezés nyújtotta aktív, de mégsem megerőltető fizikai tevékenység mellett, újabb látványélményeket nyújtson.

Ma már az Egyesül Államok tengerparti városaiban szinte mindenhol kölcsönözhetünk ilyen csónakot, de a legélvezetesebb látvány a Karib és a dél-kelet ázsiai térség meleg vizeiben találkozhatunk, illetve a Nagy Korallzátony egyes szakaszain láthatunk elképesztő jelenségeket. Ára: 2000 dollár.

Teleszkópos túrabot

A "kettő az egyben "megoldások általában jól sülnek el, főleg ha a megalkotott használati tárgy mindkét funkciója hasznos. Ennek egyik legjobb példája a teleszkópos túrabot. Ez az ötlet a túrafelszerelésünket pontosan egy távcső súlyával és méretével könnyíti meg, hiszen a messzelátó a túrabotból egyszerűen, két mozdulattal kipattintható és kicsavarható. Réz markolat, rózsafa test, és bot végére erősített gumitalp igazán profi kis túrabotot ígér. Ára: 99 dollár.

Hordozható horgász felszerelés

Megszállott horgászok, hobbi pecások, és végveszélyben lévő turisták számára egyaránt lehet hasznos, a mobil horgász szett. A mindösszesen két kilogrammos felszerelés készítői nem holmi ócska bazári bóvlit akartak megalkotni gyerekek számára. A dobozban lapuló összeszerelhető horgászbot azon túl, hogy a legprofibb botokhoz hasonlóan grafitból és rozsdamentes acélból készült, jobb és balkezesek számára egyaránt használható. Megbízható Mitchell orsók és 140 méter zsinór segíti a turistákat. Ára: 99 dollár.

Motoros snowborad

A gázzal, benzinnel vagy háztartási főzőolajjal működő téli sporteszközök ötlete már a hétköznapi emberekben is felkeltette az érdeklődést. Rengetegen próbálkoztak házi gyártmányú motorizált járgányokkal, és a legtöbben nagyszerűen kivitelezték az elképezésüket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Most formatervezett és tömeggyártásra tökéletesen előkészített benzines snowboradot alkottak, melynek előnye többek közt, hogy jól ötvözi a snowmobil izgalmát a snowborad szabadságával. Csúszós, ragadós vagy éppen porhavas körülmények között is gond nélkül használható ez a 6 és fél lóerős járgány.

Coloradói és montanai síparadicsomokban a parkfelügyelet munkatársain kívül, a hegyi szállodáknak is jól jönne 10-15 darab benzinboard kifejezetten turisztikai célra. Ebben a két államban próbálkoznak ugyanis a legtöbben hasonló járművek összeszerelésével és továbbfejlesztésével.

Olcsóbb, mint a snowmobil, és érdekesebb, mint a hagyományos snowboard. Ha pedig a zajhatást és környezetszennyezést is kiküszöbölik az alkotók, a benzideszka, a segway téli testvére is lehetne. Ára: 2000 dollár.

Felfújható "sziget"

Forrás: [origo]

A két légkamrás felfújható magánsziget nyolc felnőtt súlyát képes biztonsággal a felszínen tartani. Csatlakoztatható hozzá felfújható csúszda, és az oldalakhoz erősített gyűrűk segítségével a tubehoz vagy a vízisíhez hasonlóan motorcsónakhoz köthető és vontatható. Ha pedig a partközeli sekély vizekben, 4-5 méter mélységig stabil kampókat erősítünk a fenékhez, napozó stégként is használhatók lennének a felfújható szigetek. Ára: 295 euró.

Sz.K.