Medvetérkép készül Kovászna megyében

Vágólapra másolva!
Térképet készít a romániai Kovászna megye területén élő medvék lakhelyéről a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Ennek segítségével figyelmeztető jelzéseket tudnak elhelyezni a túrázók számára - adta hírül a kolozsvári Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó napilap honlapja.
Vágólapra másolva!

A medvék sziklarepedésekben, barlangokban vagy földbe vájt üregekben élnek. Ez utóbbi időszakosan, általában a fiatal medvék lakhelyéül szolgál. Ezeket jelöli majd a térkép, és környékükön figyelmeztető jelzéseket helyeznek el a turisták számára.

A "medvetérkép" elkészítését tavaly kezdték el a Torja (Turia) és Kálnok (Calnic) községek körüli erdőkben. Az idén Kommandó (Comandau) környékével folytatják a munkát - ott, ahol januárban egy medvetámadásban elszenvedett sérüléseibe belehalt egy 30 éves csendőr.

A szakemberek szerint az utóbbi években aggasztóan megnőtt a medvék száma Kovászna megye erdeiben. Ennek okát abban látják, hogy miközben egy anyamedve a korábbi egy-két bocs helyett hármat-négyet is világra hoz egyszerre, a vadászok évente továbbra is csak 20

medvét lőhetnek ki a sokszor a településekre is bemerészkedő állatokból. A megye medveállományát 600-900 példányra becsülik, ennek jelentős része - nagyjából 300 - Kommandó környékén él.