Nem árt a nyelvtudás, ha kirabolják külföldön

Vágólapra másolva!
Kirabolták a sítúra alatt vagy feltörték szállodai szobáját? A turisztikai fő időszakokban, például így a síszezon kellős közepén gyakran előfordul, hogy a szállodai szobából, apartmanból, magánházból eltűnnek értékeink. Egy betörésre a legritkább esetben vagyunk felkészülve, ezért a legtöbben nem is tudjuk, mi ilyenkor a teendő.  
Vágólapra másolva!

A szlovákiai Csorba-tó közelében, bérelt magánházban töltötte szabadságát egy munkatársunk, de a nyugalmas pihenés nem várt bosszúságokkal és bonyolult ügyintézéssel egészült ki. Egyik nap a síelni induló család - egyébként riasztóval ellátott - házát távollétük ideje alatt feltörték, és az összes komolyabb értéket - készpénzt, laptopot, útleveleket - elloptak. Szerencsére munkatársunk rendelkezett az ilyenkor nélkülözhetetlen biztosítással, de a rá váró bürokratikus ügyintézés és a szlovák rendőrség rugalmatlansága megkeserítette a hátralévő napokat.

Forrás: [origo]

Mit tegyünk, hogy lehetőség szerint minimálisra csökkentsük a kockázatot, illetve milyen teendőink vannak annak érdekében, hogy eltulajdonított ingóságaink értékét visszakapjuk? Adorján Zsolt, a biztositas.hu szakértője az [origo]-nak elmondta, hogy mindenek előtt a legjobbat akkor tesszük, ha utazás előtt kötünk magunknak utasbiztosítást. E nélkül ugyanis nem tehetünk semmit, legfeljebb bosszankodhatunk.

Ha egy ilyen betörés, vagy szállodai lopás megtörténik, első dolgunk legyen, hogy azonnal értesítsük a helyi rendőrséget, akik az adott ország nyelvén veszik fel a jegyzőkönyvet. Ez nem jelent a későbbiekben problémát, ugyanis a hazai biztosítók fel vannak készülve arra, hogy szinte bármilyen nyelven íródott jegyzőkönyvet kezelni tudjanak. Fontos, hogy pontosan ellenőrizni kell valamilyen módon, milyen információk kerülnek be a jegyzőkönyvbe. Ezeknek tartalmaznia kell az eltűnt tárgyak listáját és azt is, hogy milyen körülmények között (pl. lezárt, beriasztott házba) történt a betörés, ugyanis a biztosító csak abban az esetben fizet, ha betöréses lopás történt és ez a tény szerepel is a jegyzőkönyvben.

Forrás: [origo]

Egyes biztosításoknál - elsősorban a drágább megoldásoknál - a befizetett díjért jogsegélyszolgálat vagy tolmács is jár, de a legtöbb átlagos árú biztosításban ilyen extra-szolgáltatás nem szerepel, így az ügyintézés során felmerülő kommunikációs nehézségeket mindenkinek saját magának kell leküzdenie. Arról, hogy mely biztosítások tartalmaznak tolmács és jogi segítséget, itt tájékozódhat.

Amint a betörésről szóló jegyzőkönyv elkészült, a rendőrség egy példányt átad nekünk - ezt kötelező megőrizni - és a nyomozás lezárása után is értesítenek bennünket az eredményről egy külön iratban. A káresemény után célszerű minél hamarabb bejelentést tenni a biztosító felé, legjobb azonnal, de ha másképp nem megy, a hazaérkezés után legfeljebb két nappal. Az azonnali bejelentéshez használjuk a biztosító által megadott asszisztencia-számot, amit éjjel-nappal hívhatunk.

Előfordulhatnak olyan biztosítások, amelyekben van egy speciális kitétel: nevezetesen, hogy bizonyos összeghatár felett a cég nemzetközi központját is értesíteni kell, mert, ha nem tesszük meg, a biztosító maximálhatja a kártérítést.

Forrás: [origo]

Hazaérkezve első dolgunk legyen, hogy a külföldi rendőrségtől kapott jegyzőkönyvet - ez egyébként megfelel a feljelentésnek - vigyük el a biztosítóhoz, amit egészítsünk ki írásban az ellopott tárgyak listájával. Ez természetesen önmagában még kevés, hiszen a tárgyak meglétét bizonyítani kell. Erre legjobb a számla, vagy például műszaki cikkek esetében a garancialevél. Fontos tudni, hogy a bejelentett vagyontárgyakat a biztosító ellenőrzi. Ha minden papírt beadtunk, a biztosító előbb megvárja, míg lezárul a külföldi nyomozás, és csak ezután fizet kártérítést.

Többszöri biztosítás csak feltételekkel

Mi történik, ha valaki azt szeretné, hogy több biztosítónál is biztosítja magát lopás ellen? Adorján Zsolt szerint erre az utasbiztosítások esetében van lehetőség, ahol limitált összegeket fizetnek az ellopott vagyontárgyak után. Ilyenkor, ha több szerződést is kötünk, mindig az előbb megkötött szerződés érvényes, a második, vagy harmadik pedig csak úgy, hogy az első szerződésben szereplő limithatár feletti részre fizet a biztosító. A forintban kifejezhető biztosítási károkra (például orvosi kezelés költsége, gyógyszerköltség vagy szállítás) csak egyszer - a legelső szerződés alapján - fizet a biztosító, személyre vonatkozó biztosítások ugyanakkor többszörözhetőek. Ez azt jelenti, hogy ha például csonttörésre az egyik biztosító 10 ezer, a másik 15 ezer forintot fizet, mindkét biztosítás meglétekor 25 ezer forint üti törött markunkat.