Vágólapra másolva!
Hétfőn Indonéziában megnyílt a 2004-es cunami áldozatainak emléket állító múzeum. A szökőárban 230 ezer indonéz állampolgár vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A négyszintes épület a legnagyobb károkat szenvedett városban, Banda Aceh-ben épült ls mintegy 5,6 millió dollárba került. A múzeumban a katasztrófa idején készült fotókat nézhet meg a közönség, a túlélők beszámolóiból készült tablókat is kiállítanak és elektronikus úton szimulálják a 30 méter magas hullámokat kiváltó hatalmas földrengést - írja az Msnbc Travel.

A múzeumban külön termeket biztosítanak annak bemutatására, hogy milyen vállalatoktól, kormányoktól és szervezetektől érkezett segítség a bajba jutott régióba. A szökőárt követő hónapokban több mint 13 millió dollár értékben érkezett segítség a térségbe. Ennek legnagyobb része élelmiszer és gyógyszerszállítmány, illetve a felújítási munkálatokhoz nélkülözhetetlen építőanyagok és felszerelések voltak. A múzeumot egy helyi építész tervezte.

A megnyitó ugyanakkor nem volt mindenki számára egyértelműen pozitív esemény, ugyanis sok ember - összesen mintegy 700 család - még mindig barakkokban és sátrakban él és főként ők nehezményezték, hogy miért kell sokmillió dollárt költeni egy emlékműre ahelyett, hogy a károsultakra fordították volna az összeget.