Komornyik szájt segíti az ázsiai egészséturistákat

Vágólapra másolva!
Az egészségturisták által legkeresettebb ázsiai országok összefogásával egy olyan internetes segédoldal jött létre, amely innovatív platformként kézen fogva vezeti a gyógyulni és szépülni vágyó turistákat, és adatbázisa alapján segítséget nyújt, hogy a legjobb szolgáltatást találják meg. A felhasználóknak ezzel könnyebb kiválasztaniuk az adott kórképre a megfelelő országot, kórházat, kezelést, sőt az azt felügyelő orvost is. Az úgynevezett komornyik site-on internetes szemináriumokon is részt vehetnek a leendő páciensek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a idegenforgalom speciális formája, az egészségturizmus volt az egyik leginkább fejlődőképes irányzat, vagyis az idegenforgalomnak az a területe ahol az utazás fő motivációja az egészségi állapot javítása vagy megőrzése, nem utolsó sorban pedig mindezek költséghatékony megszervezése. Külön kategóriát képviselnek a szépészeti és termékenységi beavatkozások, vagy éppen a fogászati turizmus, amelyben Magyarországnak is komoly szerepe van.

Olcsó, minőségi és még világot is látnak

Az egészségturizmus lényege, hogy nemcsak gyógyulunk és szépülünk olcsón, de mindeközben világot is látunk. Ráadásul a páciensek nemcsak a kórházi ellátáshoz és a papírmunkákhoz kapnak segítséget a nemzetközi orvosi turizmusra berendezkedett kórházaktól, hanem a személyzet általában teljes körű szolgáltatást nyújt a család többi tagjának, hogy megfelelő szállást, és autókölcsönzőt találjanak. Sőt, a szabadidő hasznos eltöltésére is számos opciót kínálnak. Így mielőtt a család valamelyik tagja a műtőbe menne, megnézheti az adott város nevezetességeit és ugyanígy tehet a lábadozás alatt is, ami benne van a műtét árában.

Forrás: [origo]

Az úgynevezett "medical tourism" térhódításában nagy szerepet játszott, hogy a legnagyobb küldő-országokban, mint amilyen Nagy Britannia, Ausztria, Franciaország, Oroszország, Svájc, Németország vagy az Egyesült Államok, igen magasak az egészségügyi szolgáltatások költségei. A statisztikák szerint, az Egyesült Államokban például közel 50 millió azoknak az állampolgárok száma, akik nem rendelkeznek semmilyen biztosítással. Nekik jobban megéri családostul elutazni és összekötni a kezelést vagy műtétet egy nyaralással, mint mondjuk ugyanezt a műtétet biztosítás nélkül elvégezni az Egyesült Államokban. Ezek az embereknek egy egyszerű végtagtörésért, vagy fogászati beavatkozásért vagyonokat kell fizetniük. Így ők és nyugat-európai társaik, a felállított diagnózissal (vagy akár a nélkül) egy kellemes kiruccanással egybekötött olcsó egészségtúrára indulnak, a tapasztalatok szerint leginkább Izraelbe és Ázsiába. Vagyis oda, ahol magas szintű a szaktudás, az alacsony árakhoz igazított szolgáltatás minőségi, bőségesek a kiegészítő szolgáltatások, a legmodernebb technológiát használják, és nem tipikus kórházi körülmények tapasztalhatók.

Thaiföld még mindig az élen jár

Az egészségturisztikai szolgáltatásokban élen járó Thaiföld például óriás beruházásokkal és kórházépítési projektekkel ösztönzi az egészségturizmus fejlődését. A bangkoki Bumrungrad kórházban például a páciensek körülbelül 60 százaléka külföldi. A Kasikorn Research Centre-ben, pedig átlagosan 1,2 millió turista fordul meg, ez közel 33 milliárd baht bevételt (28 millió dollár) jelent az intézmény számára. Thaiföldön szinte minden turisztikai szempontból fontos városban szép számmal megtalálhatók a külföldi vendégeknek kialakított ultramodern nemzetközi kórházak.

Komornyik site-okkal segítik a választást

Ráadásul a válság ellenére sem csökken a turisták - főleg amerikaiak - érdeklődése a külföldi gyógykezelések iránt. A rosszabb gazdasági környezet ellenére is utaznak, hiszen a légitársaságok és szállodák akciós árakat és jobbnál-jobb csomagokat kínálnak.

Forrás: Getty Images

A Deloitte Centre for Health Solutions adatai szerint az egészségügyi szolgáltatásokért külföldre utazó amerikai állampolgárok száma 2010-re eléri hatmilliót, 2015-re pedig a 15 millió főt. Ugyanezek a számok világviszonylatban a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Központ becslése szerint évente csaknem 20 százalékkal nőnek.

A Szingapúrban bejegyzett és a közelmúltban útjára indított úgynevezett komornyik site egy innovatív platform, amely kézen fogva vezeti a gyógyulni és szépülni vágyó turistákat, és adatbázisa alapján segítséget nyújt, hogy a legjobb szolgáltatást találják meg a páciensek. A felhasználónak így könnyebb kiválasztania az adott kórképre a megfelelő országot, kórházat, kezelést, sőt az azt felügyelő orvost is.

Dr. Wei Siang Yu a site alapítója úgy gondolja, hogy a turisták ma már szeretnének összehasonlítani bizonyos szolgáltatásokat, több opció közül választani, és közvetlen kapcsolatba lépni az orvosokkal. Az oldal amolyan digitális gondnokként működik, a háttérben pedig vendéglátásban, információs technológiában, és turizmusban is jártas nővérek igyekeznek elfogulatlan, és főleg személyre szabott információkkal szolgálni.

Forrás: AFP

Nemcsak a választásban és a kezelések illetve beavatkozásokban asszisztálnak az internet-komornyikok, hanem az operáció utáni szakaszban is, sőt a zökkenőmentes gyógyulás érdekében páciens hazaérkezése után is kapcsolatban maradnak. A leendő páciensek online szemináriumokon is részt vehetnek, ahol jó nevű orvosok tartanak előadásokat a legújabb eljárásokról, de megosztanak praktikus háttér-információkat is az ügyintézéssel kapcsolatban.

A flyfreeforhealth egyelőre Szingapúr és Thaiföld szolgáltatóival működik együtt és a tervek szerint hamarosan India és Korea is csatlakozik szakembereivel az oldalhoz. Míg Indiában a mesterséges megtermékenyítésre érkeznek főleg brit párok, addig Koreában a plasztikai műtétek népszerűek.

Sz.K.