Vágólapra másolva!
Megnyílik a nagyközönség előtt Agatha Christie dél-angliai nyaralója, ahol az írónő évtizedekig vakációzott családjával. A Devon grófságban, Brixham közelében található Greenway-házban a renoválás után még az írónő kutyájának körömnyomait is meghagyták a szobaajtókon. A tervek szerint a rajongók akár meg is szállhatnak a villában, és krimibe illő izgalmakat élhetnek át a szalonban felszolgált vacsoránál.
Vágólapra másolva!

Az írónő lánya, Rosalind és annak férje Anthony Hicks az utóbbi években bekövetkezett halálukig a Greenway-házban éltek, ezért Agatha Christie rajongói csak a nyaraló parkját kereshették fel. Mostanáig. A felújítási munkálatok nemcsak sok időt és pénzt emésztettek fel, de a renoválás alatt bukkantak rá például az írónő fél évszázaddal ezelőtt magnószalagra diktált önéletrajzára is. A memoárkötet 1977-ben, nem sokkal Christie halála után ugyan megjelent, de a 27darab félórás tekercsről senkinek sem volt tudomása, csak most botlott bele unokája, Matthew Prichard.

Az írónő unokája a felújítással kapcsolatban elmondta: "Rengeteg emlékem van az 50-es, 60-as évekből, amikor az egész család itt nyaralt nagymamával együtt.

Forrás: AFP

A két évig tartó felújítás költségei közel 8 millió dollárra rúgnak. A látogatók azonban most az eredeti állapotában láthatják, és járhatják végig a házat. Megmaradt a "gomba-színű" könyvtárszoba, az írónő faliképei, jegyzetei, csokoládés dobozai, és virágos vázái.

A frászt hozta a vendégeire, amikor a szalonban felolvasott legújabb írásaiból

Az érdeklődők beléphetnek a fent említett könyvtárszobába, a nappaliba, az ebédlőbe, és drawing room-ként emlegetett szalonba, ahol az 1976-ban elhunyt krimi írónő rendszerint a frászt hozta a vendégeire, amikor felolvasott legújabb írásaiból.

Az Agatha Christie-rajongók nagy várakozással tekintenek a kéziratszobára, ami számos érdekességet és tartogathat számukra, köztük megannyi mű eredeti, első kiadását. Érdekes látványosság lesz a házban berendezett családi múzeum is, ahol a Christie és családtagjainak személyes tárgyaiból állítanak ki az örökösök jó néhányat.

Forrás: AFP

Az épület kilenc éve a brit kulturális örökséget gondozó hivatal alapítványának tulajdonában van. Munkájuk lényege, hogy megőrizzék és gondozzák Anglia történelmi épületeit, úgy hogy azok a legmesszebbmenőkig egyezzenek az egykori enteriőrrel. Így maradhattak a házban Agatha Christe szófái és székei, amelyeket még gyerekkori otthonából hozott magával a stukkózott, György király korabeli nyaralóba.

Agatha Christie Devonban (Torquay) született. Szülőhelye élete végéig nagy hatással volt rá. A környék számos történet megalkotásához adott ihletet, és több közülük Devonban játszódik.

Forrás: [origo]

Rejtélyes körutak a környéken, és szálláslehetőség a rajongóknak

Greenway a rejtélykedvelők Mekkája lesz. A műemlékvédelmisek az örökösökkel azt tervezik, hogy különböző krimi és "gyilkossági rejtélykörutakat" szerveznek a villában és a környéken.

A ház első emeletén öt hálószobás apartman üzemel. Itt szállhatnak meg a legnagyobb Agatha Christie rajongók hetente 3600 dolláros egységáron. De terveznek egyéjszakás lehetőséget is a turistáknak, akiknek az írónő egyik kedvencét, forró homárt és áfonya fagylaltot szolgálnak fel.Az est további részében a programok az Agatha Christie könyvek forgatókönyvei alapján folytatódnak: megszólal a gong a hallban, a vendégek átjönnek a könyvtárszobába néhány ital erejéig, majd felszolgálják a vacsorát...