Idén nyáron sokan készülnek arra, hogy belföldi úti célt választanak maguknak. Még van idő kiválasztani és eldönteni, hogy természet közeli élményeket, kulturális örökségeket, vagy hagyományainkat őrző látványosságokat részesítenénk-e előnyben. Recesszió ide üdülési csekk oda, íme néhány belföldi úti cél és látványosság, amit nem érdemes kihagyni.

Még mindig vannak, akik elengedik a fülük mellett, ha Hévízről, vagy a Káli medencéről van szó. Túl sokszor hallották már a nevüket, de valójában még egyszer sem utaztak oda, talán még a környéken sem jártak. Idén nyáron viszont érdemes lesz elgondolkodni a belföldi nyaralás lehetőségén, hiszen ha több millió külföldi turista elégedett a látvánnyal és a szolgáltatással, lehet, hogy nekünk sem okozna csalódást például az Esztergomi Bazilika, a Sümegi Vár, vagy a dél-alföldi betyárvilág.

Rónaság, Dél-Alföld

Európa egyik legnagyobb egybefüggő síkságán még mindig viszi a homokot a szél. A rónaság vályogházait leleményes fiatal vállalkozók üzemeltetik a falusi turizmus szabályainak megfelelően. A házak megmaradtak eredeti állapotukban, sok helyen még a döngölt padlót sem burkolták le. Az ide érkező turisták maguk húzzák a vizet a gémeskútból, és jófajta homoki bor isznak. Az itt nyaralók azt mondják, hogy végtelen szabadságérzet a pusztában lovagolni, ami közben mindenki egy kicsit Rózsa Sándornak képzelheti magát.

Forrás: [origo]

A vidék egyik leglátogatottabb látványossága a lovas tanyák után a Fehér tó. A szerecsen és dankasirályok mellett mintegy 280 madárfaj honos a Fehér-tói madárrezervátumban. Egyesek fészkelők, vagy átvonulók, mások csak téli vendégek ezen a vidéken. A turisták szerint a dél-alföldi tanyavilág és a Fehér-tó könnyen elérhető, meglepően szép, és igazi természet közeli élményt nyújt.

Tihany és a Tihanyi Apátság

Tihany az 1950-60as évek óta hazai és külföldi turisták által tömegesen látogatott hely. Vonzerejét elsősorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek nyújtják, valamint az egyedülálló természeti környezet és maga a Balaton. Igényesen kialakított közterek, remek panorámával rendelkező éttermek, szép kikötő, páratlan történelmi és kulturális kincsek, és persze az óbégató turisták, akik a híres tihanyi visszhangra kíváncsiak. Állítólag az elmúlt 40 évben fokozatosan gyengült a visszhang ereje, de szélcsendes időben, főleg esténként, még mindig szépen visszahallani minden szót.

Forrás: MTI

Az 1055-ben I. András által alapított bencés monostor az egyik legrégebbi egyházi és történelmi épületünk, alapító okirata pedig az egyik legrégebbi nyelvi emlékünk. 1889-90 táján még Székely Bertalan is részt vett a restaurálási munkálatokban. Az Apátságban vezetett séták indulnak. Nem érdemes kihagyni, csakúgy, mint a környék régi parasztházait, és a remetetelep földbe vájt barátlakásait sem.

Hévíz

A világ legnagyobb és Európa legmélyebb élő (biológiailag aktív) termáltava, melynek közel 2000 éves múltja Magyarország hírnevét is öregbíti. A tó vízét tápláló forrás másfél millió éves, tehát idősebb, mint a Balaton. Szerencsére a 80-as években befejeződött a bauxitbányászat, így ma már semmi sem veszélyezteti a tavat tápláló forrást. A tóban található mikró-szilikát kristályok segítségével a pórusokon keresztül testünkben felszívódnak a gyógyító ásványi sók. A tó bőséges vízhozama állandó frissességet biztosít a fürdőzőknek.

Forrás: [origo]

Az egyik legszebb jelenség télen tapasztalható, amikor kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén belélegezve jót tesz például a hangszálaknak. A hévízi fürdő és gyógy komplexum jól kiépített, a szolgáltatások színvonalasak és Budapesttől alig 200 kilométerre található.

Sümegi Vár

A Balatontól 20 kilométerre, meredek lejtők fogják körbe a 270 méteres magasságba emelkedő Sümegi Várat, amely egyes történészek szerint soha nem került török kézre. Az éves programsorozat általában március 15. után kezdődik, és egészen decemberéig tartanak a vártámadások, lovagi tornák, históriás történelmi játékok, ökörsütések, zenei programok, íjászat, és jobbnál jobb középkori lakomák. A várbelépő 1000 forint, és a lustábbaknak még vártaxi is üzemel 400 forintért.

Forrás: MTI

Mivel Magyarországon először a Sümegi Várban rendeztek középkori játékokat, a lovagi tornák és mulattságok szervezésében elég nagy tapasztalata van a helybélieknek. ATörténelmi Lovasjátékokat a vár lábánál található Lovagi Arénában (befogadóképessége 1000 fő), vagy a fedett Nagy Lovagteremben (befogadóképessége: 500 fő) rendezik meg.

Tokaji borvidék

A Tisza és a Bodrog torkolatában meghúzódó hegyvidéki falu, minden túlzás nélkül világhírű. A külföldi turisták úgy gondolják, hogy az itteni borospince-túrákon kóstolt tokaji borok minőségükben egyenrangúak a legdrágább bourdeaux-i és portói borokkal. Miért ne kerekedhetnénk mi is fel a hétvégén, és miért ne tölthetnénk el valamelyik falusi vendéglátónál egy-két éjszakát? Miért ne ücsöröghetnénk a Nagy-Kopasz- Hegy alján ásott és lyukpince sorok előtt bort iszogatva? Miért ne barangolhatnánk végig a borvidék 24 települését, és miért ne lehetnénk mi is részesei annak az élménynek, ami világörökség részét képző borvidék felfedezésével jár?

Esztergomi Bazilika

Már csak a gondolat is elképesztő, hogy a Duna jobb partján, a Várhegyen magasodó Eszertgomi Bazilika szemtanúja volt a magyar államiság megalapításának.

Forrás: [origo]

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, és egyben az ország legmagasabb épülete, amit-méreteit tekintve- csak a római Szent Péter-bazilika (132 méter), a londoni Szent Pál-katedrális (108 méter) és a Kölni dóm (157 méter) előzi meg. A Székesegyház nemcsak méreteit, hanem kulturális értékét illetően is óriási értéket képvisel: Az Árpád-kori Magyarország fővárosa, és a Bazilika ma is kellemes egynapos úti cél.

Káli medence

Forrás: [origo]

Egyedülálló természetföldrajza és szubmediterrán klímája önálló, és igen értékes tájegysége az országnak. A vidék szinte külön életet él. Hatóságok a tájjelleg megőrzése miatt szigorúan megkövetelik a hagyományos tervek alapján épülő, tradicionális homlokzatú épületeket. Így maradhatott meg a vidék egységes arculata. A falvak rendezettek, takarosak, a porták tiszták, rengeteg a tanösvény, nem véletlenül olyan élénk errefelé a kerékpáros turizmus. A környék falvainak felfedezése szintén biciklivel a legkézenfekvőbb. Köveskál, Szentbékálla, Mindszentkálla, Kővágóörs, Salföld, Kékkút, Monoszló útba ejtésével körbejárhatjuk az egész Káli medencét, ráadásul közel van a zánkai, révfülöpi és a balatonrendesi strand.