Elsőboros tokaji tavasz

Vágólapra másolva!
A kedvező időjárásnak köszönhetően kifejezetten jó minőségű és megfelelő mustfokokkal bíró szőlőt szüreteltek Tokajban, ezért a borászok már ősszel rendkívüli minőségű újborokra számítottak. Mi történt a hordókban ezalatt, és milyennek ígérkezik az idei bor? Elsőként kóstolhatja meg a 2008-as esztendő első borait, aki Tokajban tölti a hétvégét. Kezdődik az elsőboros Tokaji Tavasz.
Vágólapra másolva!

A Tokaji borvidék hazánk egyik leghíresebb térsége. Budapest után a külfödiek erről a vidékről hallanak legtöbbet, ahol utóbbi években egyre nagyobb fejlődés tapasztalható nemcsak a borok, hanem a szolgáltatások terén is. Egyre több helyen lehet például kóstolókon résztvenni .

A bor nemcsak fogyasztási cikk vélik a környékbeliek. A bor kultúrát teremt, ezért már nemcsak nyáron, hanem tavasszal is egymást követik a programok Tokaj-Hegyalján. A hegyvidék turisztikai kínálatában idén először szerepel az elsőboros kóstólás, vagyis az őszi szüret után a turisták elsőként és együtt ízlelhetik meg az újbort a gazdákkal.

Forrás: [origo]

A boroknak, mint mindennek önálló életpályájuk van. Fiatalon légiesek, majd az évek során egyre testesebb alakot öltenek. Az elsőboros kóstolás olyan, mint látni a kisgyermek első lépését. Megismételhetetlen. Ritka alkalom, amikor a teljes friss, érintetlen borokat kóstolhatnak a turisták, és belebódulhatnak az illatukba - mondja Petróczki Hedvig a Tokaji Tavasz program koordinátora.

Minden évszaknak és minden hónapnak megvan a maga munkafolyamata a birtokokon. A tavaszi teendőket olyan érdekesnek tartják a gazdák és a szervezők, amibe érdemes beavatni a turistákat is.

Hogyan zajlik az elsőboros tavaszi kóstolás?

A klasszikus borkóstolókon túl, igazi műhelytitkokat leshetnek meg a látogatók. Olyan helyekre jutnak el ilyenkor a vendégek, amelyek egyébként nincsenek benne egy átlagos birtoklátogatás programjában. A borok ilyenkor még nincsenek palackban, csupán tartály- illetve hordóminták formájában léteznek, de a gazdák ilyenkor szívesen beszélnek arról, hogy a fiatal aszú borok mit engednek megmutatni a bontakozó karakterükből.

Miből áll a program?

A program magját a szálláshelyek és pincészetek alkotják. Gyertyafényes vacsorák tokaji borízelítővel, séták a birtokokon, pincelátogatások, ötfogásos borvacsorák, melyeket a szállodák séfjei mindig az adott birtok boraihoz készítenek.

Forrás: [origo]

A pincészetek között vannak kis és közepes méretű családi pincészetek, mint Tokajban a Benkő Borház és a Hímesudvar Pincészet illetve ellátogathatunk nagyobb birtokokhoz, mint a Béres Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok, Gróf Degenfeld és Andrássy Pincészet. A két éjszakás programcsomag ára teljes ellátással, borkóstolókkal, transzferrel és ötfogásos borvacsorával háromcsillagos szállodában: 39 900Ft/fő, négycsillagos szállással: 49 900Ft/fő.

Hogyan kóstoljunk bort? Szokások, praktikák, etikett

Kóstoló előtt a poharunkat mindig át kell mosni. Illatosított mosogatószer erre a célra nem alkalmas, a borászok szerint egyenesen tilos. A legcélszerűbb sima csapvízzel addig öblögetni a poharakat, amíg teljesen tiszták és szagmentesek nem lesznek. A folyóvizes öblítés után a gazdák szerint kifizetődő desztillált vízzel is kimosni, hogy a poharak falán cseppfoltok se maradhassanak. Konyharuha használata szintén szigorúan tilos, mivel a textíliából szálak maradhatnak a pohár belsejében, ami a bor tisztaság vizsgálatában zavart okozhat. Torz képet mutathat magáról a bor ízvilága, ha előtte (vagy még rosszabb, ha közben) dohányoztunk, vagy rágóztunk.

Ami az etikettet illeti a legfontosabb, hogy mindig figyeljünk oda arra, aki borról beszél, és reagáljunk a mondandójára. Legalább elismerő pillantással jelezzük, hogy értékeljük az italt, mert a gazdák szerint a legnagyobb illetlenség, amikor valaki "nem veszi észre" a bort. Nem szerencsés kóstoló közben ropit, kekszet rágni, és szalámis szendvicset uzsonnázni. Kóstolgassuk inkább a házigazda által felszolgált ételeket. Kevesen tudják, de az egyik legnagyobb illetlenség, ha a hordókat kopogtatjuk. A gazdák azt mondják ez olyan, mintha a pénztárcánkban turkálnának, vagy ha a vacsoravendégeink a befőttes üvegeink súlyát a méregetnék a spájzunkban.

Forrás: [origo]

Az alábbi tippek nemcsak Tokajban, hanem a külföldi borutakon is hasznosak lehetnek.

- Illetlenség a bort visszautasítani. Ha valaki autót vezet, vagy gyógyszert szed, kérjen egy keveset a poharába, de mielőtt kiöntené, legalább nézze meg a színét és szagolja meg.

- Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a gazda vagy a vendéglátó fel nem szólítja rá a társaságot.

- Mindig maradjon a poharunkban egy kortynyi, amíg az adott borról beszélünk, mert előfordulhat, hogy valakinek valamilyen észrevétele lesz, és újra meg kell kóstolnunk.

- Illetlenség a nekünk kitöltött bort másnak adni, öntsük ki a kiöntőbe, ha nem ízlik.

- A kiöntőben összegyűlt maradékokat ne akarjuk meginni. Ez olyan mintha a szemetesből akarnánk enni.

- A visszakóstolás, vagyis a Szent János-áldás előtt ne koccintgassunk.

- Akármilyen is a kóstolt bor íze illik, valami jót találni benne. Kritikát csak akkor mondjuk, ha azt a házigazda kéri.

-A visszakóstolás poharával köszöntsük a vendégvárónkat vagy a gazdát, és köszönjük meg a kóstolót.

Sz.K.