Tavaszi programok a Császárvárosban

Vágólapra másolva!
Bécs városa alig több mint két óra alatt elérhető, így ez ideális célpont akár egynapos kirándulásra is. Az osztrák fővárost idén tavasszal különösen érdemes lesz felkeresni, hiszen jobbnál jobb kulturális rendezvények várják a látogatókat.
Vágólapra másolva!

A Budapest-Bécs távolság kocsival kényelmesen két és fél óra alatt megtehető, egy közepes méretű autóval akár egy tank benzinből is kijöhetünk. Meg kell vennünk természetesen a magyar és az osztrák autópálya matricát is az úthoz (4 napos matrica 1170 Ft, 10 napos osztrák matrica 4,30 euró - de ez is megvásárolható a legtöbb hazai benzinkúton). Útlevélre már rég nincs szükségünk, és mivel a Hegyeshalomnál sincsen már ellenőrzés, a személyinket sem kéri el senki. Azért persze ne utazzunk okmányok nélkül.

Forrás: [origo]

Budapest belvárosától 245 kilométer az osztrák főváros, az M1-es autópályán végighajtva Hegyeshalomnál hagyjuk el az országot, majd az A4-es autópályán haladunk tovább, Bécs városa végig ki van táblázva. Amikor véget ér az autópálya, kövessük a centrum irányát, majd a B221-es Wiener Gürtel-Bundesstrase táblánál forduljunk balra és egészen az Operaházig meg sem állunk, ott kezdődik a Kartner Strasse, és az Opera alatti mélygarázsban remek helye lesz az autónknak egész nap. (reggel 10-től este 5-ig 23 eurót fizettünk a parkolásért, elfogadnak bankkártyát is). A parkolás egyébként szombatonként az utcán ingyenes, de nagyon nehéz szabad helyet találni, és ha csak egy napra megyünk, nem érdemes drága időnket a megfelelő parkolóhely keresésével tölteni.

Ha vonattal utaznánk, a fővárosból a Keleti pályaudvarról naponta kilenc közvetlen járat indul Bécsbe, az út kb. 3 óra. A legolcsóbb vonatjegy irányonként 13 euró, de vehetünk olyan jegyet is, ami érvényes a kinti tömegközlekedésre is (ára 29 euró). Érdemes olyan vasútra szállnunk, ami a Westbahnhof-ra érkezik, mert a pályaudvartól alig pár lépésre található az egyik legforgalmasabb bevásárló utca a Mariahilfer Strasse. Az utolsó vonat este háromnegyed nyolckor indul vissza Budapestre.

Kulturális események Bécsben

A tavaszi bécsi kulturális kínálatból kiemelkedik az Albertina gyűjteményében június 21-ig látható Rembrandt kora című killítás. A kiállításon a XVII. század Hollandiájából származó, kereken 60 művész 140 jelentősebb művét tekinthetjük meg, köztük Hendrick Goltzius, Rembrandt van Rijn, Aert van der Neer, Aelbert Cuyp, Adriaen van Ostade alkotásait. A látogatók többek közt betekintést nyerhetnek Rembrandt technikai és tematikai sokoldalúságába.

Forrás: [origo]

Április 4-től 13-ig tart a Bécsi Húsvéti zenei fesztivál, amelynek eseményeire minden évben a város legszebb koncerttermeiben kerül sor: a Zeneegyletben (Musikverein) és a Koncertházban (Konzerthaus), de lesznek hangversenyek a Theater an der Wien-ben, az Odeon-ban és a Hofburgkapelle-ben, a császári palota kápolnájában is. A fesztivált a hagyomány szerint a Bécsi Filharmonikusok koncertje nyitja meg a bécsi Zeneegylet Aranytermében. Április 4-én Riccardo Muti Joseph Haydn "A Megváltó hét szava a keresztfán" című művét vezényli.

Az árusítással egybekötött kiállítás, a "Modepalast brand new expo" idén immáron hetedik alkalommal mutatja be a fiatal osztrák és nemzetközi divattervezők kreációit a Bécsi Múzeumi Negyedben. Az április 23-26-ig nyitva tartó kiállítás a "quartier 21" 800 m2-es területén található, több mint 80 márka mutatja be termékeit, a mindennapi utcai viselettől az extrém divatig széles kínálat várja az érdeklődőket. A bevásárlózónán kívül divatbemutatók, díjátadások és számos további rendezvény szerepel a programtervezetben.

Forrás: [origo]

Május 8-tól egészen júnis 14-ig tart az évente megrendezett Bécsi Ünnepi Hetek elnevezésű színházi fesztivál, ahol öt héten keresztül mutatják be nemzetközi művészek aktuális darabjait. Az előadások több helyszínen, így a Theater an der Wienben, a Múzeumi Negyed E-csarnokában és a Schauspielhausban tekinthetők meg. A megnyitóra a bécsi Városháza előtti téren egy hatalmas ünnepség keretében kerül sor.

Az elektronikus zene vizualizálásának bemutatását tűzte ki céljául a "sound:frame" fesztivál. Az érdeklődők egy hónapon keresztül tekinthetik meg a bécsi Künstlerhausban a workshoppal és szimpóziummal egybekötött kiállítást.

Aki pedig eygszerűen csak sétálgatni szeretne a Császárvárosban, nem árt tudnia, hogy Bécs híres kerthelyiségein kívül is számos hangulatos nyitott nyári terasz található a Duna-csatorna mentén, ahol mindig el lehet csípni valami izgalmasat. A nyitott helyek többsége áprilistól, vagy májustól üzemel. Ilyenek a "Summerstage" a Rossauer Lände közelében, a medencével is rendelkező Fürdőhajó, a Strandbar Herrmann az Urániánál, valamint vele szemben a Central Garden. Ezenkívül nyáron az érdeklődök élvezhetik a San din the City nyújtotta örömöket, a Konzerthaus mellett, (társalgóval és sportolási lehetőségekkel) és a Múzeumi Negyed rendezvényeit Nyár a Múzeumi Negyedben címmel.