Újra mehetnek turisták Tibetbe

Vágólapra másolva!
Kína ismét engedélyezi, hogy külföldi turisták felkeressék Tibetet, amely márciusban a kínai fennhatóság elleni 1959-es tibeti felkelés 50. évfordulója idején zárva volt - közölték a helyi kormányzati forrásokból.  
Vágólapra másolva!

A tibeti turizmusért felelős hivatal egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselője elmondta, hogy április 5-től megnyitják Tibetet a külföldi látogatók előtt. Ezzel egy időben egy utazási iroda alkalmazottja a Szecsuán tartománybeli Csengdu városban, ahonnan sok csoport indul Tibetbe, azt közölte, hogy csupán április 28-tól indulhatnak külföldiek a térségbe.

A tibeti főváros Lhásza egyik szállodájának munkatársa nem tudta megerősíteni ezt az időpontot, mondván, ő azt hallotta, hogy április 14-től jöhetnek a külföldiek.

Forrás: AFP

Márciusban a kínai hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket Tibetben és azokban a körzetekben, ahol egy éve zavargások törtek ki. Peking szerint ezeknek 21 halálos áldozata volt, míg a száműzetésben élő tibeti kormányzat szerint mintegy kétszáz.

A kínai külügyminisztérium rendszeresen cáfolta, hogy Tibet zárva lenne a külföldi utazók előtt, annak ellenére, hogy ezt a turisták megerősítették.

Ennek ellenére a múlt vasárnap az Új Kína hírügynökség egy jelentésében a tibeti turizmusért felelős hivatal egyik vezetőjét idézte, aki szerint márciusban biztonsági okokból függesztették fel a turisták fogadását. Mint mondta, Tibetben most nyugodt és stabil a helyzet. Az utazási ügynökségek és a szállodák készek fogadni a külföldieket. A terület ugyanakkor továbbra is zárva marad a külföldi újságírók előtt - tette hozzá a tisztviselő.