Vágólapra másolva!
A legtöbb településnek megvan a saját kivetnivalója a környezettudatosság ellen. A hatóságok előszeretettel panaszkodnak, hogy az átállás megviselné az amúgy is gondokkal küzdő gazdaságot, hogy a túl nagyarányú változás nem lehetséges, hogy a környezetvédők túl sokat akarnak túl rövid idő alatt. Néhány példa azonban nem ezt bizonyítja.
Vágólapra másolva!

Sok zöld szervezet szerint a gazdasági világválsághoz a környezetromboló tevékenység is jelentősen hozzájárult így a kivezető utat a környezettudatosságban kellene keresni. A hatóságok és nem utolsósorban az olajlobbi szerint, azonban az átállás sok kellemetlenséggel járna. Íme néhány település, ami megcáfolja állításukat.

Gussing, Austria

Forrás: [origo]

Nem is kell messzire mennünk, ha jó példákat szeretnénk látni. A magyar határ mellett fekvő Gussing városa sokáig gazdasági gondokkal küszködött. 1992-re a város nem tudta fizetni az olajégetésből származó villamosenergiát, ezért betiltotta az olaj használatát. A megoldás egy fatüzelésű erőmű lett, amivel nemcsak áramot, de később a fűtést is biztosítani lehetett. Gussing napenergiát és bioüzemanyagot is bátran használ, így az 1995-ös széndioxid kibocsátását 93 százalékkal csökkentette.

Chew Magna, Anglia

Forrás: [origo]

A dél nyugat angliai Chew Magna Go Zero néven közösségi megmozdulásba kezdett, hogy csökkentse a környezetszennyezést. Az 1100 lakost felosztották 4 csoportra, melyek felelőssége az újrahasznosítás, emberek és fogyasztás, közlekedés és energia valamint a világhoz való közeledés. A Go Zero a régi vízi malom felújításától az otthonkészült bioüzemanyagokig, szinte mindent magába foglal. A helyiek tárgyalásokat kezdtek a busztársaságokkal, hogy több helyre is el lehessen jutni a faluból és helyi étrendet állítottak össze. A kezdeményezés jó példa arra, hogy közösségi összefogással sok minden tehető bolygónkért.

Freiburg, Németország

Az ökoházak, autómentes utak és szociálisan érzékeny szomszédok tették Freiburgbot Németország egyik legzöldebb településésvé. A házak egyrésze úgynevezett passzív ház, ami nem igényel aktív erőforrást, hogy kényelmes hőmérsékletet biztosítson. A 30 centis szuper-szigetelt házakba a friss levegő a mennyezeten érkezik és végigfut egy csőben amit a házban lévő bármilyen hőforrás (emberek, állatok, főzés) melegít fel. Ennek eredményeként egy ilyen lakást akár 30 gyertyával is fel lehet fűteni A városban rengeteg bicikliúttal és jól működő villamoshálózattal is rendelkezik. Több lakosnak nincs is autója, inkább autókölcsönzőt vesznek igénybe a hosszabb utakra.

Forrás: AFP

A környezettudatos nevelést sem lehet elég korán kezdeni ezért a helyi erdei óvodában különleges nevelést kapnak a gyerekek. A játékok használata meg van tiltva, csak azzal játszhatnak, amit az erdő nyújt számukra.

Bahía de Caraquez, Ecuador

Forrás: [origo]

Bár viszonylag ismeretlen, Bahía de Caraquez keményen dolgozott, hogy ökováros lehessen. A város majdnem elpusztult a 1998-as a földcsuszamlások után. A helyiek azonban ökoturisták paradicsomaként építették újjá. A település az első a világon, ami szerves rákmaradványokkal trágyázza a környező farmokat. Bahía lakossága társadalmi felelősséget vállalt a környező esőerdőkért és környezettudatos tanítást vezetett be az átalános iskolában és a világ egyik leglátványosabb interaktív ökoturizmusával büszkélkedhet. A Rio Muchacho nevű szerves farmon a látogatók dolgozhatnak is szállásért és ételért cserébe.

Dongtan, Kína

Forrás: [origo]

A város ugyan még nem épült meg, de ha kész lesz, megbocsáthatjuk Kínának az összes széndioxid kibocsátását. Lélegző városként tervezik, minden épület tetején növények lesznek, az energiát pedig a szélből, napból és bioüzemanyagokból nyeri majd. Minden szemetet újrahasznosítanak, még az emberi ürüléket is energiává alakítják, hogy elkerüljék a bűzölgő szeméttelepek kialakulását. Mint minden környezetbarát város, Dongtan is a tömegközlekedést helyezi majd előtérbe.

Maldív-szigetek

Forrás: [origo]

Környezetbaráttá nemcsak egyes városok, de országok is válhatnak. Az széndioxid mentes helyek netovábbja a Maldív-szigetek, mely bejelentette, hogy 150 új szélerőművet, többszázezer négyzetméternyi napkollektort és egy kókuszdiókat elégető erőművet épít a következő 10 évben, így tiltakozva a globális felmelegedés ellen.