Megnyílt az első európai indiánfalu, a Winnetouland Horvátországban, a Plitvicei tavak szomszédságában, természetvédelmi területen, erdő szélén, patak partján, pont, ahogyan a filmeken láthattuk.

Az egykori NDK-s Winnetou-filmek nagy részét az 1960-as években az akkori Jugoszláviában forgatták, a Plitvicei tavak környékén, a Jadranfilm és a híres színész, Gojko Mitic közreműködésével.

Az indián rezervátummal most Horvátország a maga valóságában megmutatja, hogy milyen természeti szépségekkel rendelkezik, vagyis erdős, dombos, patakok szabdalta, jó levegőjű tájakkal. Az erdő szélén hagyományos indiánsátrak sorakoznak, összesen 20 van belőlük.

Az egyik sátorban múzeumot rendeztek be a Jadranfilm vállalat kellékeiből, amelyeket a 45 évvel ezelőtti Winnetou-filmek forgatásánál használtak. A faluban indián totemeket állítottak föl, a faluszélen, karámban tizenöt póniló áll a látogatók rendelkezésére.

Az indiánfalu ötletgazdája Hajduk Mrdalj zadari születésű bécsi üzletember, aki eddig 500 ezer eurót (148,5 millió forint) fektetett be a rakovicai indián-Disneylandbe.

Forrás: AFP

A cél az, hogy az embereket visszacsalogassák a természetbe. A mobiltelefonok nem működnek, mert nincs térerő, van helyette fürdés az Ezüst tóban, íjászat, aranymosás, lasszódobás, este a tábortűznél békepipaszívás és indiántánc. A sátormoziban Winnetou-filmeket vetítenek esténként nyolc órától, de elsajátíthatják az indián arcfestés, rajzolás, kézimunka-készítés tudományát is az érdeklődők.

A sátrakban legfeljebb nyolc ember alhat, de jöhetnek a kirándulók piknikezni is. Az indiánfalu október 1-ig fogadja a látogatókat. A részletes programok elolvashatók a Winnetouland honlapján.