Csak azért is Mexikó - a legszebb strandok a járvány utánra

2009.05.04. 23:51

Mexikóról nem sok jót hallani mostanság. Drog, bandaháborúk és újabban a sertésinfluenza rontja a közép-amerikai ország hírnevét. Pedig a sombrero országában rengeteg rejtett paradicsom van, ahová érdemes lesz egyszer majd ellátogatni.

Mexikó tele van ellentmondással. Az egyik oldalon gazdag luxusszállodák, a másikon szegénynegyedek düledező kartonvárosai. Gyönyörű tengerpartok és kietlen sivatagok is megtalálhatóak az országban, amelynek turizmusa fittyet hány a gazdasági világválságra. Legalább is mostanáig. Januárban és februárban 13 százalékkal nőtt a turisták száma az egy évvel korábbiakhoz képest, ugyanakkor 7,5 százalékkal kevesebbet költöttek az utazók a tavalyi év hasonló időszakához képest. A sertésinfluenza-járvány azonban nem sok jóval kecsegtet a gazdasági problémákkal küszködő országnak. Mexikóváros múzeumai és szórakozóhelyei zárva tartanak, a nagy tömeggel járó rendezvényeket a város elhalasztotta, s a járvány hatására a legfontosabb küldő országnak számító Egyesült Államokban sorra mondják le a szállodai foglalásokat, vagy hajóutakat. A főváros szállodáinak több mint fele jelentett visszamondást és a város történelmi centrumában, ahol mozdulni sem lehet, manapság csak néhány turistát látni.

Bár most nem tanácsos errefelé utazni, aligha kétséges, hogy a járvány elültével ismét az egyik legnépszerűbb turista célponttá válik az ország, amelyben több olyan alig ismert tengerparti szakasz is található, ahol nyugalomban, a nyüzsgő nagyvárosoktól távol pihenheti ki magát mindenki.

North beach, Isla Mujeres

Forrás: [origo]

Cancun túlzsúfolt strandjaitól mindössze 30 percnyi hajóútra fekszik Isla Mujeres, azaz a Nők szigete egyedülálló természetes és kulturális gazdagságával. A kis paradicsomban jól megfér egymás mellett a Karibi-tenger gyönyöre, a sűrű trópusi dzsungel, a letűnt maja civilizáció emléke, a sport és a nyugalom. A sziget lehetőséget biztosít búvárkodásra, szörfözésre, de még jógázásra is.

Playa del Amor, Cabo San Lucas

Elfelejtheti a villás reggelit és a szobaszervízt, a Szerelmesek Partja valami olyasmit nyújt, ami sokak számára többet ér ezeknél; világtól való elzártságot.

Forrás: [origo]

Ebben segít a tengerpart megközelíthetősége, illetve éppen annak hiánya, ugyanis, aki itt szeretne pihenni, hajót kell bérelnie, hogy odajusson. A fáradtság azonban megéri: a hófehér sziklák között finomhomokú föveny várja a pihenni vágyókat, pontosan ott ahol a spanyol hajósról elnevezett Cortez-tenger találkozik a Csendes-óceánnal - írja a Forbes Traveler.

Bahias de Huatulco, Oaxaca

Forrás: [origo]

A 35 kilométer hosszú partszakaszon 10 öböl és majd' 40 strand nyújtózkodik. Az egész területet ökológiai rezervátummá nyilvánította a mexikói kormány, ezért elenyésző a zavaró infrastruktúra. A partot nehéz megközelíteni, de ha egyszer odaér az utazó, akkor gyönyörű látványban lehet része. Kalandvágyóbbak megkereshetik a köves sziklafalon levezető utat az Arrocito parthoz, ami egy apró, elfelejtett világ a Tangolunda öbölben.

Chacala Beach

Forrás: [origo]

Ahol a dzsungel találkozik a tengerparttal, ahol a kókuszdiók a finom homokba hullanak, ahol néhány kis étterem friss halat szolgál fel, miközben a hullámok lágyan nyalogatják a partot, ott van Chacala Beach. A Puerto Vallarta melletti strandra főképp a helyiek járnak és azok az utazók, akik találkozni szeretnének velük. A negyedszázados Mar de Jade fogadóban még jóga- és spanyol órákat is lehet venni.

Maroma Beach, Playa del Carmen

Forrás: [origo]

Lehet hogy ismertségben nem veszi fel a versenyt a nagy partokkal, de vakítóan fehér homokjával bárkit maga mögé utasít a Maroma Beach. A Yukatán-félsziget és a Karibi-tenger közé ékelődött gyöngyszemen luxusszállodák és gyógyfürdők kényeztetik az arra járókat, akik a színes korallok és ezernyi halfaj között a búvárkodás örömében is megfürödhetnek. A szigeten szinte bármilyen sport űzhető, a golftól a lovagláson át egészen a kajakozásig.

Xpu-ha Beach, Tulum

Forrás: [origo]

Vad és mégis lágy, a Xpu-Ha part valóságos ékkő néhány bárral, étteremmel és legalább egy búvár bolttal. A terület előnye, hogy csak annyira kiépített amennyire kell, meghagyva a természetesség érzetét. Ha egy kis túrára szottyanna kedve, akkor látogasson el a közeli Tulum romjaihoz vagy csak egyszerűen sétáljon a part mentén. A hely tökéletes a függőágyakhoz, a koktélokhoz és a pihenéshez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK