Újdonságokkal várja a magyarokat a Balaton

Vágólapra másolva!
Idén nyáron az utóbbi éveknél feltehetően sokkal többen utaznak és nyaralnak majd belföldön, ennek következtében többen látogatnak majd a Balaton partjára is. Akik ezt megteszik, olyan újításokra számíthatnak, mint a siófoki fehér homokos "magyar tengerpart", ami az egyik legnagyobb látványosságnak ígérkezik. A tó körül lesz ahol ingyen napágyat, és óriáscsúszdát találunk, ezen kívül wifi, játékstrand és több mint 100 európai színvonalú kikötő vár. Mindeközben tó vize már 20 fokra melegedett, az üzlettulajdonosok pedig a pünkösdi hosszú hétvégére hangolnak: azt ígérik nem lesz számottevő a drágulás.
Vágólapra másolva!

Többen mehetnek

2009-ben több tényező is azt vetíti előre, hogy idén nyáron a szokásosnál is többen választják majd a Balatont nyaralásuk célpontjául, mivel a világgazdasági válság nyomán gyengülő forint drágává teszi a külföldi utazásokat. A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint a belföldi főutazások legnépszerűbb célja a Balaton, amit az utazók 35,2 százaléka választ majd.

Míg az elmúlt években a horvátországi nyaralások miatt a Balaton kissé háttérbe került, a helyi szolgáltatókkal együtt az egész tó környéke szép csendben jelentős fejlődésen ment keresztül. A helyiek hittek és hisznek abban, hogy Balaton még képes lesz reneszánszát élni, és újra kalandra csábítani a hazai utazókat. A tavalyi év már határozottan reménykeltő volt. Infrastrukturális fejlesztések zajlanak mind a strandok, mind a szállás- és vendéglátóhelyek terén, és a tó vízminősége évek óta kitűnő. Most pedig úgy tűnik igazi fehér homokos "tengerpartért" sem kell feltétlenül egzotikus országokba utaznunk.

Fehér homok, kék zászló

A siófoki Coke club-nál megnyerő környezetben, sokak számára csak a képeslapokról ismert fehér homokon süttethetjük magunkat. Több tonna finom homok került ugyanis Siófoknak erre a partszakaszára.

Forrás: [origo]

A szervezők és a kivitelezők büszkék arra is, hogy a feladatot országon belül sikerült megoldani, nem kellett tehát óriás tengerjárókkal távoli vidékekről ideszállíttatni több tonnányi homokot. A Balaton-part új nevezetessége tehát teljesen "magyar termék".

Az egykori Pannon-tengernek köszönhetően Fehérvárcsurgón található Magyarország egyetlen különleges tisztaságú kvarchomok lelőhelye. A 800-1200 méter mélyről bányászott finom homokból vásároltak a siófokiak is.

Ahogy Baráth István, a fenntartó Balaton-parti Kft. ügyvezetője mondta: minden eddiginél több rendezvényük lesz azért, hogy ne csak a zöld gyep és kék víz várja a strandolókat, hanem igazi tömegmozgató események részesei lehessenek a vendégek. A Coke Club június 27-én nyit.

Csendes pihenő és alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok

A zavartalan nyaralás érdekében Siófokon érdemes lesz figyelembe venni egy két apróságot, és még szezon előtt megbarátkozni az alábbiakkal. Siófok üdülőváros, ezért csendre és nyugalomra mindenkinek szüksége van- áll a város honlapjának közleményében.

Ennek elősegítésére arra kérik a turistákat, hogy minden nap 13 és 15, valamint 23 és 08 óra között tartsanak csendes pihenőt. Már csak azért is érdemes ezt betartani, mert a városnak zajvédelmi rendelete van. A másik fontos tudnivaló, hogy Siófokon is érvényben van az a rendelkezés, amely megtiltja a közterületeken az alkoholfogyasztást. Ezzel is számolni kell.

Forrás: Wikipedia

Összességében jó szezonra számítanak a magyar tenger legforgalmasabb strandján, ahol az elvégzett számítások szerint, 1 millióan fordulnak meg egy szezonban. A strandbelépők ára az előző évhez képest idén nem sokat változik, csupán a főszezoni felnőtt jegyek ára emelkedik 900-ról 1000 forintra. Ez jelenleg a legolcsóbb budapesti fürdőbelépők árának a fele.

Azt ígérik, hogy 17 kilométeres partszakaszt az egész szezonban rendben tartják majd, ami azért nagy feladat, mert az uszadék nagy része mindig a siófoki partoknál köt ki. Mint kiderült: hiába népszerű a föveny, Siófokon nem lidósítják a strandokat. Ennek oka, hogy az áramlás iránya miatt a homokot folyamatosan bemossa a víz. Ez a másfelől igen szerencsés, hiszen az áramlás a folyamatos vízcseréről is gondoskodik. Ez azért sem elhanyagolható, mert Siófoknál naponta akár 10-12 ezer emberről olvad a napolaj a tóba.

Ingyen napágy és óriáscsúszda a Nyugat-balatoni térségben

A térségben öt strandon számítanak megnövekedett forgalomra, mivel ezeken a partszakaszokon egy új akció keretében a környékbeliek 30 százalékkal olcsóbban pihenhetnek. Ezen az öt standon (keszthelyi Városi, Libás és Helikon strandok, valamint a diási Játékstrand és a gyenesi Lidóstrandon) jelentős fejlesztések történtek az elmúlt időszakban.

Forrás: [origo]

A keszthelyi Városi Strandon új szociális blokk, játszótér és sétány épült és a vendégek ingyenesen használhatják az óriáscsúszdát, a melegített vizű, Balaton-alakú medencét és több száz napágyat is. A város Libás strandján tavaly elkészült az üzletsor, játszótér és zuhanyzó épült és a kabinok is megújultak. Évek óta mindhárom keszthelyi strand évről évre kiérdemli a "kék zászló" minősítést, amellyel a legjobb balatoni fürdőhelyeket jutalmazzák. A gyenesi Lidóstrand nyugodt, családias környezettel, a szintén kékhullám zászlóval elismert diási Játékstrand pedig mediterrán plázzsal, strandrádióval, WiFi-internet lehetőséggel és animációs szolgáltatásokkal készül az idei szezonra.

Balatoni hajózási kézikönyv magyar és német nyelven GPS koordinátákkal

Az idei balatoni hajózási szezonban már több mint 100 európai színvonalú kikötő várja a vitorlásokat. A legfrissebb adatok szerint ugyanis jelenleg a Balatonon már több mint ötezer vitorlás hajót tartanak számon. Elsősorban utóbbiak tulajdonosai forgathatják haszonnal a május 2-ától kapható, magyar és német nyelvű balatoni hajózási kézikönyvet. A kiadvány hobbi és hivatásos hajósoknak egyaránt értékes segítséget jelent a Balaton, a Sió-csatorna, valamint a tó vízrendszeréhez tartozó, de a hajózás számára még fel nem fedezett Nyugati-övcsatorna vízi útjainak megismeréséhez.

Forrás: [origo]

Az általános rész tartalmazza a hajók éjszakai és nappali jelzőfényeit, az alkalmazandó vészjelzéseket és hangjeleket, a vízi utak jelzéseit, a hajózási és zsiliphasználati szabályokat, a viharjelzéseket, a csónakok és kishajók kötelező felszerelését, a lobogóviselés és a kikötők használatának szabályait, valamint a fontosabb címeket és telefonszámokat. A Balaton fejezetből ismerhetők meg a tó hajózásföldrajzi és hidrológiai jellemző vízmozgásai, továbbá a térség éghajlati leírása és szélviszonyai. Ugyanitt megtalálható többek között a Balaton 1:100 000-es és a Tihanyi szoros 1:50 000-es méretarányú - GPS hajózáshoz alkalmas - térképe, a viharjelzők helye, valamint 119 kikötő térképe.

A kézikönyv függeléke tartalmazza a térképjeleket, a nemzetközi jelző lobogók ábráit és jelentését, a napkelte-napnyugta táblázatot, a Balaton jellegzetes felhőinek leírását és fotóit, sőt, még a tó jellegzetes halfajtáit bemutató rajzokat is.

Tippek a Balatonról és környékéről

A www.balatontipp.hu webcím alatt található strandportál egy internetes adatbázis turistáknak a Balaton-parton működő kijelölt és szabad strandokról és minden más hasznos infóról. A portál mintegy 70 strandról, szabad strandról ad információt a nyitvatartási időkről, belépő- és más használati díjakról, az ingyenesen és pénzért igénybe vehető szolgáltatásokról, a strandokon tervezett programokról.

Forrás: [origo]

Külön anyag került lehelyezésre a "kék hullámzászló" minősítési rendszerről, a balatoni fürdőzési szabályokról, a viharjelző rendszer működéséről. Ezen túl tájékoztatást ad a nyári rendezvényekről, a múzeumokról, térképpel, szöveggel bemutatja a Balatoni bringakörutat.