Nem kell a turistáknak Hitler sasfészke

Vágólapra másolva!
Nem érdekli a turistákat Adolf Hitler üdülője. A Berchtesgaden melletti Obersalzberg csúcsán álló korábbi sasfészek helyén működő luxushotel kihasználtsága négy évvel a megnyitó után is alig éri el az 53 százalékot - számolt be a Süddeutsche Zeitung.
Vágólapra másolva!

A lap hétfői értesülései szerint az Intercontinental luxusszálló tavaly négymillió eurós veszteséggel zárt, amely a bajor tartományi bank számláját terheli. A bank ennek ellenére nem áll el a projekttől, egyelőre nem látják okát a tulajdonosi struktúra megváltoztatásának - mondta a pénzintézet egyik szóvivője.

A hírhedt sasfészek 50 millió eurós újjáépítése már a 2005-ös megnyitó idején is heves vitákat váltott ki. A náci rezsimmel összeforrott bajorországi hegyvidéket Hitler már 1933-as hatalomra jutása előtt is kedvelte, 1925-ben ott jegyezte le a Mein Kampf egyes részeit. A harmincas években aztán valóságos erődöt húztak fel a hegycsúcson.

1945. április 25-én brit csapatok bombázták Obersalzberget, a náci szállásokból mindössze romok maradtak meg. A festői hely a háború után hosszú évekig az amerikai csapatokat szolgálta üdülőhelyként, majd a tartományi vezetés úgy határozott: ideje eltörölni a kínos náci emlékeket, és luxushotel felállítása mellett döntött. A félig állami kézben lévő tartományi bank segítségével megvalósult beruházás után a szálló elsősorban konferenciák helyszíne, a szobaárak 200 és 400 euró között mozognak.