Bizarr fesztiválok a nyári szünetre

Vágólapra másolva!
Paradicsomháború, bikafuttatás, telefondobálás, koncert hangszer nélkül, teveversenyek. A világ nem szűkölködik furcsa fesztiválokban, kiváltképp nem a nyári szezonban.
Vágólapra másolva!

Most már hivatalosan is itt a nyár és a lazítás ideje. Ha az év során beleunt az egyhangúságba és monotonitásba, itt van néhány igazán bizarr és különleges fesztivál, ahol garantáltan kiengedheti a gőzt.

La Tomatina, Spanyolország (augusztus 26)

A Tomatina fesztivál az egyik leghíresebb és egyben legbizarabb fesztivál Spanyolországban, de nem ez az egyetlen alkalom, amikor a spanyolok dobálóznak egymással. A Granada melletti Lanjarónban a helyiek minden én június 24-én hatalmas vizes csatát vívnak egymással, majd 5 nappal később a Battalla del Vino-n, (Borok Csatája) La Riojában, borral is harcolnak.

Forrás: AFP

A La Tomatina tulajdonképpen gasztronómiai fesztivál, amit minden augusztus utolsó szerdáján rendeznek meg a Valencia melletti Bunolban. Több tízezren érkeznek a világ minden tájáról, hogy részt vegyenek az őrületben, amelyben több tonna paradicsomot vágnak egymás fejéhez. A fesztiválok elmaradhatatlan kellékei sem hiányozhatnak, van zene, tánc, tűzijáték, és paella főzőverseny is.

A paradicsomdobálás eredetéről csak annyit tudni, hogy 1945-ben spontán kezdődött és a spanyolok, jó mediterrán nép lévén, újabb alkalmat teremtettek magunknak az önfeledt mulatozásra.

A paradicsomot Extramadurából hozzák, ahol kifejezetten erre az alkalomra termesztik a zöldségeket, így étkezésre inkább nem ajánlott. Miután a teherautók beöntik a többtonnányi rakományukat a város főterére, a Tomatina és vele együtt a paradicsomharc elkezdődik. Aki arra vállalkozik, hogy részt vesz a káoszban, annak erősen ajánlott a védőszemüveg és kesztyű használata. Váltóruha szinte kötelező, a reklámokkal ellentétben még a legjobb mosóporok sem képesek elbánni ennyi folttal.

Pamplonai bikafuttatás, Spanyolország (július 16-14)

Amennyiben őrültségekről van szó, érdemes maradni még a spanyoloknál. Ha valaki gyerekkorában élvezte a "csöngess be és szaladj el" játékot, akkor a pamplonai bikafuttatást imádni fogja. A különbség csupán az, hogy itt bikák elől kell futni és meg komolyan meg is sérülhet.

A bikafuttatás azonban csak része az egy hetes San Fermin rendezvénysorozatnak, melyben rengeteg borral, énekléssel és tánccal egybekötött vigadalom tölti be a mediterrán éjszakákat.

Forrás: [origo]

A bikafuttatás eredete nem teljesen tisztázott: az első feljegyzések a 13. századból valók, és csak Hemingway Fiesta című regénye tette híressé 1926-ban, olyannyira hogy manapság már hónapokkal előre le kell foglalni a szállást, ha részt akar venni a bátor utazó a nem mindennapi kalandban.

A bikafuttatás július 7 és 14 között minden reggel 8 órakor kezdődik. Az állatok egy zárt területen várakoznak, a futók néhány 100 méterrel odébb, fehérbe öltözve piros zsebkendővel a nyakuk körül. A megadott jelre szabadjára engedik az állatokat, amelyek az elkerített városi pályán 825 métert futnak, letarolva közben mindent és mindenkit, ami útjukba áll. De a bikák vesztükbe rohannak. Az út végén az arénába érnek, ahol még azon a délután meg kell küzdeniük a matadorokkal... Az esemény rendkívül veszélyes. 1910 óta 14 ember vesztette életét az eseményen, évente pedig 200-300 ember sérül meg.

Mobiltelefon-hajító világbajnokság, Finnország (augusztus 22.)

Szerette volna valaha is eldobni a mobilját mérgében? A finnországi Savolinnában ezt sportból is megteheti a Mobil-Hajító világbajnokságon. Jóllehet Finnország a Nokia hazája, nem tudni hogy köze van-e a megmérettetéshez. A maroktelefon biztosított, a világcsúcs 85 méter, lehet próbálkozni. Akinek nem erőssége a távolság, az próbálkozhat a stílusversenyen, ahol nem a dobás hossza, hanem a mozdulat szépsége számít.

Léggitár világbajnokság, Finnország (augusztus 19-21)

Forrás: EPA

Finn testvéreink nem csak a pusztításban jeleskednek, de a képzelet erejében is bíznak. Aki kicsit tovább szeretne menni a zuhany alatt éneklésnél és a boráztatta karaoke estéknél, az nevezzen be a léggitár világbajnokságra. Az Augusztus 19-21 között a finnországi Ouluban megrendezett kreatív versenyen minden induló egy véletlenszerű zenét kap, amit a színpadon úgy kell eljátszania a kezével, mintha valóban gitározna. A fesztivál életérzését jól jelzi a mottója: A háborúk véget érnének és az összes rossz dolog eltűnne, ha mindenki csak léggitározna.

Roswell UFO fesztivál, USA (július 2-6)

Forrás: [origo]

Minden év júliusában az amerikai Új-Mexikó államban tömeges ufó-hívők megrendezik a Roswell UFO fesztivált. Az ideutazók igazi szakértőkkel találkozhatnak. Az öt nap során egy sor előadás, könyvdedikálás, zenés mulatság, földönkívülinek öltözött jelmezesek és lézer show garantálja a földöntúli élményt. A fesztivál egybeesik a függetlenség napjával, (július 4) így, ha valaki ráun a földönkívüliekre, akkor is lesz program a közelben.

Puskhari Teve karnevál, India (október 30- november 2)

Feltűnt már mennyire büdös tud lenni egy teve? Szorozza be ötvenezerrel és megkapja a tevekarnevált az indiai Pushkarban. Látványos és különleges lehetőség hogy test- és szagközelből érezzük az ősi indiai kultúra mindennapjait.

Forrás: [origo]

Az karnevál eredeti szándéka az volt, hogy idevonzzák a környékbeli teve- és szarvasmarha kereskedőket, a Kartik Purnima fesztivál idejére. Mostanára azonban már hatalmas turisztikai látványossággá nőtte ki magát az ötnapos rendezvény, ahol találkozhatunk felöltöztetett tevével, le- és megborotvált tevével, szépség- és futóverseny győztes tevével, zenésszel, bűvésszel, táncossal, akrobatákkal, kígyóbűvölőkkel, egyszóval mindennel, ami India. Aki nem bírja a tevék szagát, légballonon repülve madártávlatból is megcsodálhatja a karnevált, potom 400 dollárért.

O. V.