"Nyaraljon Honeckerrel" - legalábbis ezzel a felettébb élelmes és figyelemfelkeltő jelszóval hirdeti egy holland férfi legújabb vállalkozását. Ez nem más, mint egy nyaralás az egykori NDK volt párt- és állami vezetője, Erich Honecker egykori hivatalos repülőgépének fedélzetén.

Pontosabban egy volt szovjet gyártmányú IL-18-ason, amelyet a holland vállalkozó luxusszállóvá alakít át. Ben Thijssen meglehetősen olcsón - szinte roncsárban - jutott hozzá az egykori kommunista vezetők által utoljára 1988-ban használt repülőgéphez. A négymotoros gép azóta egyfajta múzeumi tárgyként szolgált, mégpedig a Szász-Anhalt tartományban lévő Harbkéban egy mezőn fogadta az érdeklődőket. Illetve a szomjazókat is, a helyiek ugyanis az IL 18-ast kocsmának rendezték be, ahol frissen csapolták a sört. A repülőgép pedig másodvirágzását élte, fedélzete mindig zsúfolásig volt.

A holland férfi azonban ráérzett arra, hogy a hajdani repülő monstrum jobb sorsra érdemes, különös tekintettel a közelmúlt történelmére. Hisz az NDK utolsó kormánygépe volt, amely ha beszélni tudna, minden bizonnyal csakis Honecker-sztorikat idézne fel. Ráadásul Ben Thisjssen kiderítette: a pilótafülkében volt egy extra ülés is, amely a hírhedt állambiztonsági hatóság, a Stasi ügynökének helye volt. Neki kellett ügyelnie arra, hogy a pilóta helyes irányban halad-e.

Épp ezért döntött úgy a vállalkozó, hogy az újjászülető IL-18-asban a múltat ötvözi a jövővel. A pilótafülkét - a Stasi-üléssel - különös mementóként meghagyja, az utasteret pedig ötcsillagos szállodává alakítja át.

A vállalkozó úgy kalkulált, hogy mintegy 500 ezer euróból terve realizálható. De szerinte megéri, különös tekintettel arra, hogy holland honfitársai rendkívüli módon szeretik a történelmi pihenőhelyeket. Minden remény megvan arra is, hogy Honecker hajdani repülőgépe - immár szállodakánt - a németek számára is kelendő lesz.

Thijssen csupán egyvalamit nem ígért meg, mégpedig azt, hogy a luxusszállóval - a régi idők mintájára - majd repülni is lehet.