Szigetről szigetre a Kvarner-öbölben

Vágólapra másolva!
Egy horvátországi nyaralás tervezésekor alapvető kérdésként merül fel: sziget, vagy szárazföld? Amennyiben az első kérdésre "szigetet" válaszolunk, egyértelmű a magyar turisták számára, hogy a következő kérdésre, miszerint melyik is legyen ez a sziget, két válasz hangzik el a leggyakrabban: a Krk, vagy a Rab sziget. A két legnépszerűbb sziget mellett van itt más hely is, ahol érdemes kipihenni a fáradalmakat. Sziget körkép a Kvarner-öbölből.
Vágólapra másolva!

A szárazfölhöz legközelebb Krk szigetét találjuk. A Kvarner szigetei közül egyedülállóan híd köti össze a szárazfölddel, így megközelítése egyszerű. A híd használata 20 kunába kerül. Krk Horvátország legnagyobb és egyben legnépesebb szigete, közel 200 kilométer tengerparttal rendelkezik, partja igen változatos. Igazi mediterrán klímával rendelkezik, a napsütéses órák száma 2500 körül mozog egy évben. A természetes sziklás, köves szakaszok mellett találhatunk homokos, betonos strandokat is. A keleti (szárazföld felöli) szakasz meredekebb, a nyugati rész lankásabb, így a nyaralók, strandolók számára tökéletes. Omisalj, Njivice, Malinska ideális választás lehet nyaralásunk eltöltésére.

Forrás: Wikipedia

A sziget fővárosa és központja a szigettel azonos nevű Krk város, igazi történelmi hely. A sziget települései közül a főváros őrizte meg legjobban történelmi jellegét. A várost rómaiak alapították, de mára kevés emlék őrzi az alapítók dicsőségét. Többnyire a 12-15. századból maradtak fenn a látnivalók. Ilyen maga a várost körülvevő városfal, illetve a velencei uralom alatt épült, az öböl védelmét szolgáló bástya is. Az óváros parti részén szinte egymás mellett áll a katedrális, a Szent Quirinus bazilika és a Frangepán vár. Amennyiben Krk városában járunk ezek a kihagyhatatlan látnivalók.

Forrás: Wikipedia

Innen hét kilométerre találjuk a sziget második legnagyobb települését Punatot. Elsősorban kikötőjéről ismert, a legjobb adriai kikötők között tartják számon. Strandjai kiváló minőségűek, tiszták, rendezettek. Elsősorban a hajósok és a búvárkodást szerető turisták kedvelt célpontja. Érdekes, hogy Punat a sziget fiatalabb települései közé tartozik, mégis itt található a sziget legrégebbi építészeti emléke, a Szent Donát templom.

Krk keleti partja és talán az egész sziget leghangulatosabb városa Vribnik. A párszáz lakosú falu egy közel ötven méter magas mészkődombon magasodik a tenger felé. A belvárosi rész csak gyalogosan járható be, a szűk sikátorokban esélyünk se lenne autóval. A helyiek szerint itt található Európa legszűkebb utcája. Lehet, hogy a meghatározás túlzás, de egy megtermett férfiembernek valóban behúzott hassal kell sok helyen közlekednie. A fárasztó hegymenet közben egy-egy étterembe betérve megkóstolhatjuk a környék híres borát, a Vrbnicka Zlahtina-t.

Forrás: [origo]

A sziget déli partszakaszán fekszik Baska. Két kilométeres homokos-aprókavicsos strandja miatt ideális célpont családosok számára. Leghíresebb partszakasza a kék zászlós Vela Plaza. A gyönyörű tengerpart azonban nem minden, Baska kiemelt szereppel bír a horvát történelemben. A várostól egy kilométerre lévő Szent Lúcia kápolnában őrzik a baskai kőtáblát, mely a horvát történelem legrégebbi írásos emléke.

A homokos strandok szigete

Baskából kompra szállva elérhetjük a másik népszerű nyaralóhelyet, Rab szigetét. Naponta öt járat indul Rabra, de a pontos indulásról érdemes a helyszínen tájékozódni. Rabra a szárazföldről, Jablanacból (a szezonban általában óránként) induló kompjárattal is utazhatunk. A hajóútért a személyautóval utazóknak (az autó plusz a sofőr) 90-95 kunát kell fizetniük, míg a kocsi további utasainak személyenként 12 kunát.

A sziget elsősorban kiváló strandjairól, érintetlen partszakaszairól híres, egyetlen kihagyhatatlan emberkéz alkotta látnivalója a sziget fővárosa Rab. A települést a templomok városának is szokták nevezni, melyről a város közelébe érve magunk is meggyőződhetünk. A város jelképének számító négy román stílusú templomtorony már messziről látszik. A tornyok közül kettőbe fel is mehetünk megcsodálni a gyönyörű kilátást. Rab óvárosa egy félszigeten fekszik, a rakpart fölött három párhuzamos utca fut végig a városon, melyeken az egész óváros kényelmesen bejárható. Az egész várost egy pár órás túra keretében megismerhetjük. Séta közben megpihenhetünk Rab másik nevezetességében, a Kormcar parkban. Rab városából hajókirándulást tehetünk a közeli Goli szigetre, mely egykoron börtönszigetként működött. A történelmi eseményeknek megfelelően a monarchia alatt orosz hadifoglyokat, később a politikailag nem kívánatos személyeket, 1988-ig, pedig köztörvényes bűnözőket őriztek itt. A sziget jelenleg teljesen lakatlan, de a helyi illetékesek szerint készültek tervek komolyabb hasznosítására is.

Forrás: [origo]

Rab városától hat kilométerre északnyugatra találjuk Kampor városát. Az ezer fő lakosú kis halászfalu igazi mediterrán gyöngyszem. Szép, tagolt partja, vadregényes öblei mellett a Dundo erdő zöldje ad egyedi atmoszférát a környéknek. Tovább haladva északnyugati irányban érjük el Rab leghíresebb és legnépszerűbb strandját a Lopar városa mellett fekvő Paradicsom partot. A két kilométer hosszú kék zászlós strand lassan mélyülő, homokos partjával még horvátországi viszonylatban is igen ritka. A vízhőmérséklet a nyári hónapokban elérheti a 28 fokot is. Természetesen a családosok közkedvelt utazási célpontja. Népszerűsége miatt mindenképp ajánlatos előre gondoskodni szállásunkról. Lopar környékén négyfős apartmanokat 250-350 euró áron találtunk egy hétre. Háromcsillagos szállodában egy éjszaka egy főre 30 eurótól kezdődik. Az egyre népszerűbb telepített lakókocsik, mobilházak a környék kempingjeiben is bérelhetők. Az ilyen jellegű szállások foglalásánál nem árt konkretizálni, hogy az itthon foglalt szállásban mi van benne, ugyanis sok helyen csak a lakókocsi, vagy a ház bérleti díját kérik el, viszont a helyszínen további költségekkel kell számolnunk.

Rab sziget az utószezonban nyaralók között is igen népszerű. Kellemes klímájának köszönhetően szeptemberben, de sokszor még októberben is fürdésre alkalmas idő vár ránk. Ilyenkor már a tömeg is jelentősen csökken, egész napokat tölthetünk el egy-egy kis öbölben úgy, mintha lakatlan szigeten nyaralnánk.

Az ismeretlen páros

A Kvarner-öböl két kevésbé felkapott és ismert szigete Cres és Losinj. A két sziget történelme közösen indult, mert egészen a római időkig egy szigetet alkottak. Ekkor azonban a jobb hajózási lehetőségek miatt egy csatornával szétválasztották őket, így alakult ki a két önálló földdarab.

Cres Horvátország második legnagyobb szigete. Történelme a régió többi részével hasonlatos. Tartozott a Római Birodalomhoz, a bizánciakhoz és Velencéhez is. Az újkorban a sziget is bejárta az osztrák, olasz, jugoszláv keringőt, míg végül megállapodott Horvátországnál. A szárazfölddel és Krk szigetével kompjárat köti össze. A szárazföldről az isztriai Brestovából Porozinába juthatunk el, míg Krk szigetéről a Valbinskából induló kompjáratokkal Meragig utazhatunk. Mindkét viszonylatban a személyautóval közlekedő sofőrnek 113 kunát, az autóban ülő további utasoknak 17 kunát kell fizetniük egy útra. Bárhol kelünk át a szigetre, arra az autóútra érünk, ami hosszában keresztülszeli a szigetet. Északon a Porozina kompkikötőtől indul és egészen a Losinjra átvezető hídig tart.

Forrás: [origo]

Bármelyik kompkikötőből haladunk a sziget belseje felé első jelentősebb állomásunk Cres lesz. A Valun-öbölben fekvő város a sziget legnagyobb városa, egyben gazdasági, közigazgatási központja. Régebben, míg Cres és Losinj egy sziget volt Osor volt a sziget fővárosa, csak a szétválás után nőtt meg Cres szerepe. A belvárosi részt csak gyalogosan járhatjuk be. Az óváros épületei olaszos jelleggel bírnak, az egész városra jellemző az olaszos hangulat. A velenceiek által épített városfalból mára már szinte csak a három kapu maradt meg. E három kaput a Szent Izidor templomot és a Városháza épületét ajánljuk megtekintésre. A város érdekessége, hogy az öböl, melynek partján Cres fekszik, mélyen benyúlik egészen a város főteréig. A téren működő piac ezért egészen érdekesen várja vevőit. Az egyik oldalon a megszokott árusítóhelyeket találjuk a másik (víz felöli) oldalán viszont csónakból árusítanak, ezzel egyedi hangulatot adva a vásárlásnak.

Cres városától tizenkét kilométerre délnyugatra, a sziget középső részén fekszik Lubenice. A sziklára épült hangulatos kisvárosból csodálatos panoráma nyílik a tengerre. Hangulatos strandját közel egyórás út után érhetjük el. A strandolóknak kalkulálni kell a kellemes fürdőzés utáni újabb egyórás úttal, mely ekkor már hegynek felfelé vezet. Bár nem egy egyszerű séta, mindenképpen ajánljuk a partszakasz felkeresését.

Lubeicétől mindössze öt kilométerre egy csendes öbölben fekszik Valun városa. A kis halászfalú kristálytiszta vizéről és háborítatlan környezetéről híres. Sokak szerint Cres legszebb helye.

Cres főútján tovább haladva délre hamarosan elérjük a Vrana tavat. A különös természeti képződmény biztosítja a sziget és a szomszédos Losinj édesvíz ellátását. Érdekesség, hogy a néhol 84 méter mély tó a szárazföldről kapja édesvíz utánpótlását, mégpedig a tengerfenék alatt húzódó földalatti folyók segítségével. A tavat elhagyva hamarosan megérkezünk a szigetet átszelő főút végéhez Osorba. Innen egy hídon kelhetünk át Losinj szigetére.

Forrás: [origo]

A hetvenöt négyzetkilométer területű Losinj igazi gyöngyszeme a horvát tengerpartnak. Bár lényegesen kisebb a környék szigeteinél, mégis az egyik leghíresebb. E hírességben jelentős szerepe lehet a kedvező klímának, melynek köszönhetően a szigeten örökzöldek pompáznak, valamint a sziget partjainál gyakran előforduló delfineknek is. A delfinek számára rezervátum is működik Losinj szigetén. A sziget roppant népszerű a horvát és az olasz turisták körében (és egyre népszerűbb itthon is), akik augusztusban gyakorlatilag ellepik a szigetet. Érdemesebb ezért nyaralásunkat a júniusi, júliusi hónapokra tervezni, vagy ha augusztusban szeretnénk utazni, okvetlen előre kell szállásról gondoskodnunk. Szállást többnyire Mali Losinj és Veli Losinj városaiban foglalhatunk.

Mali Losinj a sziget és a környező szigeteket is beleértve a környék legnagyobb üdülő-települése. Nyolcezres lakosságának egy szezon alatt többszöröse üdül, pihen itt. Nemcsak tengerparti üdülőhelyként, hanem gyógyüdülőhelyként is népszerű egészen a monarchia ideje óta. Testvérvárosa csak nevében nagyobb. Veli Losinj nem fejlődött olyan intenzíven, mint Mali Losinj, megmaradt hangulatos kis halászfalunak. Sokan ezért kedvelik jobban. A szűk, kis öböl köré épült városkában feltűnően sok a zöld terület, ahol számos ritka növényfajjal találkozhatunk. A városban megtekinthetünk egy XV. századi velencei őrtornyot, melyben jelenleg múzeum működik.

A két város felfedezésén kívül érdemes megmásznunk a sziget legmagasabb pontját az 588 méter magas Televrina (más néven Osorscica) hegyet. A túra kiindulási pontjának tökéletesen megfelel Nerezine nevű falucska, mely közvetlenül a hegy lábánál fekszik. Cres szigetéről átkelve rögtön elérjük. Nerezine hangulatos tengerparti kisváros, egyedi klímával, ugyanis a tengerparti és a hegyvidéki levegő itt találkozik egymással. A hegycsúcsot nagyjából két óra gyaloglással érhetjük el. A csúcsról gyönyörű panoráma nyílik az adriai tájra. A visszafelé utat választhatjuk Cunski irányába is, így újabb hangulatos kisvárost ismerhetünk meg a szigeten.

Cres és Losinj szigetei kiváló választás a valóban pihenést, nyugalmat kereső nyaralók számára. Bár kicsit messzebb fekszenek a népszerűbb szárazföldi és szigeti üdülőhelyektől, de az idő és némi többletköltség ráfordításért cserébe felejthetetlen élményben részesülünk. Sokan, akik már jártak e két sziget valamelyikén, visszatérő vendégek maradnak.