Vágólapra másolva!
A Bükkalja egyik legbájosabb településén négy évszakos a turizmus. Bakancsosok, gasztrománok, madárimádók, terepbringások és íjászok, évszaktól függetlenül érkeznek az Egertől alig 10 kilométerre található Noszvajra. Csábító a kaszálatlan rétek, a virágos porták látványa, csakúgy mint a kemencés sültek illata. A dzsipes túrák kalandosak és gyomorkímélőek, a csendes délutáni íjászatok a Bükk rejtekadó lombjai alatt pedig felérnek egy komplett wellness hétvégével.
Vágólapra másolva!

A hagyományos értelemben vett turistaszezon még el sem kezdődött, a Nomád Hotel már most meglepően nagy kihasználtsággal üzemel. A belső udvarra megterített parasztbüfé-asztal - direkt leszámoltuk - 6 méter hosszan tetszeleg reggelente a turistáknak bodzaszörppel, mangalicasonkával, tepertő-és padlizsánkrémmel, friss tejbegrízzel, foszlós kiflivel, bőségtálakkal és a helyi jellegzetességgel, a cukor nélkül főzött szilvalekvárral. Itt is, ahogy az egész faluban igen jól tartják a vendégeket.

Ez ugyan egy reggeli, de Noszvajon népszerűek a borvacsorák is, amiket rendszerint a Thummerer pincészet tulajdonában lévő Maktár fogadóban vagy a pincészet saját, tufakőbe vájt pinceéttermeiben szerveznek, óriási érdeklődés mellett.

Madármegfigyelés és természetjárás

Hogy miért van ennyi vendég? Balogh Barbara, a családi vállalkozásban működő Nomád Hotel menedzsere a terített asztalkölteményénél azt mondta, maga is elcsodálkozik, amikor egy Costa-Rica-i vagy egy szingapúri illetőségű, a madármegfigyeléshez használatos távcsövekkel felszerelkezve bejelentkezik náluk. Az eltelt évek alatt azonban nekik is rá kellet jönniük, hogy ez a környezet, amiben ők nap, mint nap élnek, egy nyugati vagy távol-keleti utazó számára kimeríthetetlen örömforrás és igazi kuriózum.

Forrás: [origo]

A Noszvaj fölötti erdőségekben és a Bükki Nemzeti Park területén ugyanis Európa tíz ismert harkályfajtájából kilenc megfigyelhető, de ugyanilyen gazdag errefelé a lepkeállomány is. Természetes élőhelyük védelme érdekében a faluban ma már nem kaszálják mindenáron a réteket.

Nemcsak az erdei utakon, de Noszvaj egész területén a mérőműszeres vizsgálatok szerint itt a legtisztább a levegő Magyarországon. Ez lehet az egyik ok, amiért a vendégek 80 százaléka visszatér.

Gyalogos séták, dzsipes túrák

Az egyik legjobb sétaút Síkfőkútról, a zöld túrajelzést követve az Attila forráshoz, majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra vezet. A helyiek ide a közelbe szervezik a családi íjász programokat, valamint a reflex-és csigásíjjal rendelkezőknek a profi versenyeket is.

Amennyiben megkapják az engedélyeket a szervezők, a jövőben a település szélén található tóréten, vagyis a Síkfőkúti-tó melletti füves területen lesznek ilyen bemutatók és versenyek.

Forrás: [origo]

Egy alig félórás, kezdőknek szánt "próbalövöldözés" alatt, egyértelműen kiderül, hogy az íjászat egy nem túl költséges, ám igen nemes hobbi. Sőt, az íjászat megismerésével még a sokak által elítélt vadászat is egy egészen más megvilágításba kerül.

A bevállalósabb turisták a nemzeti park szélén, a Noszvajhoz közeli erdei utakon haladnak el. Ők azok, akik mindössze néhány ezer forintos árért, elég jól karbantartott svéd és orosz terepjárókkal dagasztják a sarat és birokra kelnek a siratófalként ismert kisebb kaptatóval.

Hagyományok és művészet

Akiket érdekelnek a falu múltjának jellegzetes használati tárgyai, mint amilyenek a mogyorófavesszőből készült hátikosarak, azok a döngölt padlós, nefelejcs-kék spalettás Gazdaházban megnézhetnek - ahogy a helyiek mondják - a"hátyikból" néhány igen szép darabot.

Az egyik legnagyobb érdeklődés azonban faluban található Farkaskői Művésztelep iránt mutatkozik. A szobrászok, zenészek a nagy hagyománnyal bíró úgynevezett barlanglakásokban hozták létre alkotóközösségüket, műhelyeiket, és zenetermeiket. A tájépítészet és a szobrászat mellett a zene, a festészet és az iparművészet változatos műfajai (nemezelés, üvegművesség, kerámia), valamint a helyi hagyományos kézműves mesterségek (kőkultúra, mogyoróvessző-fonás) közötti átjárások a fiatal művészek bevallása szerint, sokszínűen gazdagítják az alkotótelep munkáját.

Forrás: [origo]

A puha riolittufa szinte korlátlan lehetőséget kínál a kőfaragók és szobrászok számára, hogy a domboldalban hatalmas kreatívműhelyeket, zenetermeket, pihenőhelyeket, és lakóegységeket vájjanak. A barlanglakások és az egész alkotótelep előzetes egyeztetéssel a turisták számára is látogatható.

Igényes szállásadók, nívós szolgáltatók

Az 1800 lelkes Noszvajon a falusi szállásadók is kitesznek magukért. Közel 700 vendégággal készülnek kielégíteni az igényeket. Vannak, akik a bájos fakazettás mennyezetű késő barokk stílusban épült De la Motte kastélyban szállnak meg, de többen keresik az autentikus parasztházakat. Érdemes megnézni a Nomád Hotelt, a Boróka Vendégházat, a Kurta Apartmant, illetve a Kemencés Vendégházat, ahol nívós kiszolgálásban és néhány éjszakára igazi falusi vendéglátásban lehet része a turistáknak.

Bukták és borok

A gasztronómia nálunk húzóágazat - mondta az [origo]-nak Cseh Zsuzsa a község turisztikai menedzsere. A visszajáró turisták szerint, a kemencében sült ételek fesztiválja az egyik legnépszerűbb rendezvényük. Ilyenkor kóstolójeggyel szabad bejárásuk van az érdeklődőknek a programban résztvevő házak portájára, ahol kedvükre kóstolgathatják az aszaltszilvás libasültet, a diós darázsfészket, vagy a krumplis túrós lepényt.

Viccesen hangzik, de Noszvajon a legtöbb az egy főre jutó kemencék száma. A nagyrészük nem is új építésű, hanem olyan, amely már generációk óta szolgálja a családokat. Érthető módon a faluban tehát óriási hagyománya van a kemencében készített ételeknek. Ezt idén sem érdemes kihagyni!

Forrás: [origo]

Mivel a kemencés fesztivál körülbelül egybeesik a szürettel, a borospincék is részt vesznek a programokban. Ők szőlő- és mustkóstolókkal, borlopózó versennyel készülnek.

A falu túlvégén található Thummerer pincészetben is nagy a turistaforgalom. A szervezett pincelátogatások alkalmával a városi laikusok is betekinthetnek a 80 hektáron gazdálkodó Thummerer család munkájába és a borkészítés magasiskolájába.

A 2200 négyzetméteres pincerendszer érdekessége, hogy az eredeti járatokat, mint egykori uradalmi pincét, több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufakőzetbe. A pincerendszer klímája kiegyenlített, így az egyik legideálisabb a borok érleléséhez. 85 százalékos páratartalom mellett katonás rendben sorakoznak a barrique hordók, a hatalmas a kóracél tartályok, és a sorok között még a ciroksöprű nyoma is látszik. Ahogy egész Noszvajon itt is rend, és béke van.

SZ.K.