Öt ingyenes program New Yorkban spórolósoknak

Vágólapra másolva!
New York sok turista számára szinte befogadhatatlan. Még a város legnagyobb rajongóinak is gyakran sokkoló a látvány, és szinte már nyomasztó az embertömeg. Mivel New York nem tartozik a legolcsóbb helyek közé, most öt ingyenes programmal színesíthetjük a tengerentúli városlátogatásunkat a világ fővárosában.
Vágólapra másolva!

Még két hét is kevés, hogy felfedezzük a New York-i látványosságokat, ezért sokan szándékosan nem visznek úti könyvet, hanem a városi brosúrákra és térképekre bízzák magukat. Vannak persze olyan nevezetességek, amelyek útikönyvvel vagy a nélkül, de nem maradnak ki a városi csatangolásokból. Nagy az érdeklődés például a World Trade Center egykori helye iránt, de népszerű a Fifth Avenue, Manhattan, Brooklyn, az Ellis Island, a Madison Square Garden, az ENSZ székház, a Szabadságszobor, a Central Park a Dakota Buildinggel, és az Empire State Building 102. emelete vagy a Rockefeller Center 70. szintje. Ami pedig sötétedés utánra maradna, így a Wall Street, a Chinatown, a Soho, a Greenwich Village, a Vasalóház, a Chrysler Building, a Broadway, a Radio City Music Hall, azt a Grayline 72 órás bérlethez tartozó éjszakai buszos városnéző túrán érdemes megnézni.

Forrás: AFP

Idén újra nyit a Szabadság-szobor koronája

Jó hír a turisták számára, hogy július 4-től újra kinyit a Szabadság-szobor koronája. A 2001-es terrortámadás idején bezárt és azóta is zárva tartó New York-i Szabadság-szobor koronáját a Függetlenség Napján ismét megnyitják a nagyközönség előtt. Az elkövetkező két évben 50 ezer látogató csodálhatja meg a New York-i panorámát a szobor tetejéről, mielőtt renoválás miatt újra bezárják. Azért csak ennyi, mert a szerencséseket valószínűleg nyereményjátékon sorsolják ki. A 2001-es terrortámadás óta lezárt és a kilátóként használt létesítmény talapzatát újra megnyitották, de a szobor belseje és a korona azonban továbbra is zárva maradt. A két év múlva kezdődő felújítási munkák és biztonságtechnikai fejlesztések után a szobor koronája évi 100 ezer látogató befogadására lesz alkalmas. A felújítás alatt a talapzatban működő múzeum továbbra is zavartalanul üzemel majd.

Forrás: Getty Images

A kötelező körök után egy kis kiegészítésként, íme, néhány ingyen program a legjobbak közül.

Open bar- Ingyen ital

A bárok ingyen italos akcióik nem azért népszerűek a turisták körében, mert olyan nagyon sokat lehetne spórolni rajtuk, (ha csak valaki nem súlyos lerészegedésre készül) hanem mert az összesereglett bárvendégek között jól lehet bámészkodni, ismerkedni, és megfigyelni a helyi szokásokat. Egyesek szerint a legjobb ingyen reklám a szeszesitalgyártók számára, ha támogatják az éttermek és szórakozóhelyek úgynevezett nyitott bár akcióit. Míg a legtöbb pub és kocsma komoly versenyben van azért, hogy a válság idején minél több vendéget toborozzon, a myopenbar.com webközössége igen jól értesült. Ők tudják, hogy melyik nap a város melyik szegletébe érdemes menni, hol lesz délelőtti vagy délutáni akciókban, esetleg 5 és 6 között ingyen vodka vagy könnyű sangria. Érdemes tehát böngészni a weblapot.

Péntekenként kultúra: sok az ingyenes múzeum

New York-ban rengeteg galéria és a múzeum kínál ingyenes belépőt és tárlatvezetést péntekenként. A Szellem Templomaként emlegettet, nemrégiben felújított spirálszerkesztű Guggenheim Múzeum annyiban különbözik a legnagyobbaktól, hogy náluk a munkahét utolsó napján "pay as you wish" akció van érvényben, vagyis, mindenki saját belátása szerint fizetheti a belépőjét. (A múzeumbelépők egyébként általában 7-15 dollár között mozognak.)

Forrás: EPA

A Modern művészetek Múzeuma, a Brooklyn Botanical Gardens azonban sok más létesítménnyel együtt teljesen ingyenes. Pénteki akciókkal még előfordulhat, hogy találkozunk, ezért érdemes ellátogatni az Amerikai Népművészeti Múzeumba, a Szex Múzeumba, a Televízió és Rádió Múzeumba, vagy a Metropilitanba, ahol augusztusig " A modell mint múzsa- a megtestesült divat" címmel a közelmúlt legjobb divatfotóiból csemegézhetünk.

A The Museum of the Moving Image az egyik legérdekesebb múzeum, ahol nemcsak a mozgóképgyártás történetét lehet végignézni, de az interaktív részlegeken, vidoklipeket, videotrükköket is kipróbálhatunk, sőt mi magunk is készíthetünk. Az ide szervezett háttérbeszélgetéseken, szakmai találkozókon olyan sztárok is megfordulnak, mint Eathan Hawk, Sidney Lumet, vagy Philip Seymour Hoffman.

A múzeumok mindegyike természetesen gond nélkül látogatható, látás-és mozgássérült turisták számára.

Ingyen étel Brooklyn szerte: Feltétel egy üveg sör

Minden megrendelt sör mellé ingyen ételt szolgálnak fel. Nem aprósüteményt, nem kekszet, nem mogyorót, hanem rendes egytálételeket szervíroznak. Sok helyen kaphatunk pizzát, sajtgolyókat, hot dogot, de népszerű még a tócsnihoz hasonló Tater Tots is. Ingyen étkezhetünk tehát az Alligator Lounge-ban (Metropolitan Avenue 600), a Capone-ban, (9-ik utca 221) a Trash-ban,(Grand Street 256) a Lost and Found-ban, (Franklin Street 113) és a Leeve-ben (Berry Street 212).

Zenés dokumentumfilmek mindenkinek

A St. Jerome bár a Lower East side egyik népszerű szórakozóhelye. Kényelmes, süppedős bőrkanapék, és kizárólag könnyű rockzene- így jellemzik a legtöbben. Igaz Szent Jeromos személyét, mint a régészek és levéltárosok védőszentjét, és mint a latin nyelv mesterét ismerjük, a bárvendégek ma nem tartoznak a legiskolázottabb réteghez. Sokan mondják rock bárnak a St. Jerome-ot, de nyilván nem az elegáns enteriőr, hanem az éjfél után fel-feltűnő rocksztárok miatt, akik állítólag azért jönnek ide, hogy hétköznapi közegben hétköznapi emberek között lehessenek, és a vetítőszobában régi zenés dokumentumfilmeket nézzenek a turistákkal. Az sötét asztalokon jól mutatnak a mécsesek, de még jobban a bud-ok, amiket éjfélig csak 2 dollárért adnak a hét minden napján, a hétvégét is beleértve.

Ingyen salsa, de csak a lányoknak

A SOB New York egyik legrangosabb latin és Hip-Hop klubja a SoHo nyugati végében. A salsa órák minden pénteken este héttől kezdődnek. Míg a fiúknak egy jelképes 10 dollárt kell fizetniük, a lányok ingyen rázhatják egész este.