Elengedik a SkyEurope feltartóztatott gépét

2009.06.23. 14:34

A Sky Europe légitársaság kedd délután közölte, hogy a párizsi Orly repülőtéri hatóság elengedi a cég ott feltartóztatott repülőgépét, miután egyetértettek abban, hogy a Sky Europe vagyonának bírósági védelme a hitelezőkkel szemben mindenkire vonatkozik.

A Sky Europe azt is közölte, hogy folytatja rendes működését, a megváltott jegyek érvényesek, a további helyfoglalás folyamatos és lehetséges, a menetrend nem változott és nem lesznek járatkimaradások.

Az APA osztrák hírügynökség keddi jelentése szerint az Orly azzal indokolja a hétfőn, Prágából érkezett gép feltartóztatását, hogy a SkyEurope-nak többszöri figyelmeztetés ellenére "hónapok óta" rendezetlen számlái vannak. A párizsi repülőtér üzemeltetője ezért bírósághoz fordult, egy első fokú francia polgári bíróság pedig június 18-án úgy határozott, hogy a kinnlevőségek rendezése érdekében feltartóztathatják a SkyEurope egy repülőgépét.

Az Orly szóvivője elmondta: "rendkívül ritkán" alkalmaznak ilyen eljárást. A szlovák légitársasággal szemben fennálló követelések nagyságáról a szóvivő nem tájékoztatott, és azt sem közölte, hogy a továbbiakban miként kívánják kezelni az ügyet.

Forrás: MTI

A távirati iroda kérdésére Zboray András, a SkyEurope kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta: egy gépüket valóban feltartóztatták a párizsi repülőtéren, és rendezetlen számlák is vannak. A társaság azonban jogellenesnek tartja a francia fél lépését, a SkyEurope ugyanis az illetékes szlovák bíróság döntése alapján hitelezői védelem alatt áll, ez a védelem pedig az Európai Unió egész területén, így Franciaországban is érvényes, mondta Zboray András.

A társaság folyamatosan tárgyal az Orly üzemeltetőjével és reményeik szerint hamarosan megállapodásra jutnak. Zboray elmondta: párizsi járataik rendben üzemelnek, és a feltartóztatott gép utasainak nagy részét sikerült eljuttatni célállomásukra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK