Vágólapra másolva!
A tiszaháti kenutúrák két dologra jók: egyrészt, hogy érintetlen, és gazdag élővilággal megáldott vidékeket lássunk a csónakokból, másrészt hogy végre a saját szemünkkel is meggyőződhessünk, hogy Szabolcs megye nem a világ vége, és igenis vannak errefelé igényes szolgáltatók. A dolog érdekessége, hogy mindehhez olyan olcsón juthatunk hozzá, hogy érdemes lesz plusz egy belföldi nyaraláson is elgondolkodni az idén.
Vágólapra másolva!

A Szatmári Tiszahát

A szatmári Tiszahát a Tisza bal partján Tiszabecstől Záhonyig húzódik. Azért csak a bal parton, mert a Tisza Tiszabecs és Szatmárcseke közötti szakasza határfolyó és csak a bal oldala számít magyar területnek. A határvízi közlekedés szabályai értelmében, életben van például a fényképezési és látcsövezési tilalom, ami a helyiek és a túravezetők szerint egyáltalán nem olyan szigorú előírás. Ami viszont fontos, hogy a bal parttól 30 méternél messzebb nem szabad eltávolodni, a folyót semmiképpen nem szabad átúszni, és az ukrán oldalon még vész esetén sem javasolt kikötni.

Forrás: [origo]

A kenuzók gyakran indulnak Tiszabecsről, arról a településről ahol a 744-es folyamkilométernél a Tisza belép Magyarország területére. A folyó errefelé igen szelíd a táj pedig megejtően szép.

Szabolcs nem a világ vége

A tapasztalatok szerint a turisták mellőzik az ország keleti felét és egyszerűen számba sem veszik, amikor belföldi nyaralásaikat tervezik. Pedig az itteni szolgáltatók és szállásadók minden szempontból minőséget nyújtanak, hozzáállásuk pozitív, emberközpontú. Ez az, ami nem forintosítható, pénzben nem kifejezhető és amire egyre nagyobb igénye van a belföldi utazóknak.

Az térség egyik legjobban felszerelt kempingje

A szabolcsi vidék méltatlanul rossz imázsát csak a turisták képesek megtörni. Erről tanakodnak a tűz körül a Tiszabecsi Vidám Delfin Kempingben az első vendégek. Míg mindenki fejvesztve rohan a nyugati országrészbe és Balatonhoz, hogy aztán a parton nyomorogjon, itt a Beregháton az ártéri erdők csöndje és az igényes falusi szállásadók egyre csak várják a nyugalomra vagy éppen kalandra vágyókat, ráadásul fillérekért.

Forrás: [origo]

Ebben a 450 férőhelyes kempingben is lassan elkezdődik a szezon. Az öregedő diófák alatt a pázsiton tűzrakó hely, felújított szociális blokk (zuhanyzók, mosdók WC-k), parkoló, egy nagy közös ebédlő és a 75 ágyas panzió is készen áll. A kemping kivilágított, az éjszakai táborverés tehát nem probléma. Üdülési csekkel is fizethetünk, sőt, Nyíregyházára transzfert is kérhetünk.

Ebben a kempingben szerveznek többek között randitúrát szingliknek, és zártcsoportos túrát baráti társaságoknak. 140 darabos "flottájukból" kedvére választhat mindenki a saját igényeinek megfelelő hajót, amit rendszerint ki is próbálhat.

A visszatérő turisták mellett az iskolai táborok szervezői is évről évre küldik a gyerekcsoportokat, hiszen a városi gyerekek számára a vidéki élet örömei szinte kimeríthetetlenek. A vízi sportokon kívül itt megtanulhatják a jószágtartás, az abrakolás, és a takarmányozás alapjait, és hol vadregényes, hol pedig egészen csöndes tájakon evezhetnek, túravezetői engedéllyel rendelkező képzett pedagógusokkal.

Csillagtúra, családi túra, önellátó túra, túlélő túra

Összesen 30 különböző túraajánlatot kínálunk a családi lapátolgatástól az ukrajnai vadvízi evezésig - mondja Dallos Sándor a Vidám Delfin Kemping tulajdonosa és a túrák szervezője. A legnépszerűbb a csillagtúra a Tisza, a Túr és az Öreg-túr érintésével, valamint bringás kultúrtörténeti kiruccanásokkal. Ez egy komplett nyaralás.

A felső-tiszai szakaszon kedvezőek a körülmények. A folyó játékos, de nem túl vad, a partszakaszok között találunk kavicsosat és homokosat egyaránt, jó a vízminőség és a folyó biztonsági szempontból is ideális. Itt a kenu és kajak túrák háromgenerációsak. Az egyhetes családi túrákon például a szülők beszámolói szerint 5-6 nap alatt gyakran többet beszélgetnek a gyerekekkel, mint általában véve egész évben. Az árak pedig a kempinges vagy panziós szállástól függően 21 300 és 35 500 forint között változik.

Forrás: [origo]

A túlélő túrások igyekeznek minél távolabb kerülni a lakott területektől. Ebben a túrában a zuhanyzási lehetőségen és a hajókon kívül más nem tartozik. Aki ilyen kiruccanásra jelentkezik, csak vadkempingezésre, egy hét nomádkodásra készüljön, és az egy hét alatt megtehető 150 kilométeres távhoz képest plusz kb. 50 kilométerben gondolkodjon. Az érintetlen homokfövenyek között a túravezetők segítenek megtalálni a legideálisabb, legromantikusabb és legbiztonságosabb helyeket. Igény szerint a főzéshez szükséges alapanyagokat, evőeszközöket és a bográcsot is biztosítják. A túra 7 nap 6 éjszaka időtartamú, hossza 152 kilométer, az ára pedig 19 550 forint.

Míg a legtöbb vízitúra esetében a napi kétszeri étkezésről és a felszerelések szállításáról a szervezők gondoskodnak, az tiszaháti úgynevezett önellátó túrákon ezt a turistáknak maguknak kell intézniük. A tapasztaltabbak vízitúrázók azonban könnyedén megoldják a csomagok elhelyezését, szállítását, a vízhatlan hordók rögzítését, a táborverést és az esti főzést is.

Úri- és gasztró-túra

Az úri túrákat azok a kényelmes városi turisták választják, akik szeretik a természetet, szeretnek evezni, de nem kedvelik a tábori életet és a sátrazással nem akarják kitenni magukat az időjárás viszontagságainak. Itt minden esetben olyan szálláshelyet biztosítanak a szervezők (falusi vendéglátónál, motelben vagy panzióban) amelyek nagyon közel vannak a parthoz, ráadásul minden felszerelést a vízre szállás helyszínére szállítanak. (7 nap 6 éjszaka, részvételi díj: 35 000 forint).

Forrás: [origo]

Akik szeretnének tele hassal csorogni a csendes sodrású Túron, azoknak jó választás lehet a gasztró-túra. Az egyhetes kirándulás ételkülönlegességei a beregi térség tájjellegű fogásai, mint amilyen a káposztás bableves, a szilvalekváros derelye, a kemencében sütött szalonnamorzsás tejfölös kenyérlángos, a szatmári töltött káposzta, a kötözött tésztaleves, és a jófajta, nemritkán 50-55 fokos szatmári szilvapálinka.

Látnivalók a szárazföldön

A vízitúrák a szárazföldön is folytatódnak, illetve kiegészülnek. Érdemes ellátogatni a sonkádi kisbukógáthoz, ahol kánikula idején még a helyiek is megmártóznak a sebes folyású Túr habjaiban. Érdekes látványosság még Móricz Zsigmond szülőháza Tiszacsécsén, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető és a Kölcsey emlékház Szatmárcsekén, Petőfi fája Nagyarban, a vízimalom Túristvándiban,a őshonos magyar állatokkal foglalkozó Huszti Fram, és az arany homokos Tivadar.

A legszebb ajándékokért érdemes betérni Tarpára a Bereg kincseit felvonultató ház ajándékboltjába, ahol 20 féle pálinka, 8 féle aszalt gyümölcs, és szilvalekvár, valamint különböző népművészeti emléktárgyak közül válogathatunk.

Sz.K.