A kedvezményes áfa ellenére nem csökkennek a hotelárak

2009.07.01. 9:00

A törvénymódosítás szerint július 1-jétől 18 százalékra csökken ugyan az eddigi 20 százalékról a szálláshely-szolgáltatás áfája, de egyelőre teljes a bizonytalanság az iparágban - írta szerdai számában a Világgazdaság.

A napilap szerint mivel a köztársasági elnök egyelőre nem hirdette ki a változtatást, a hotelesek nem tudják, hogy milyen kulcsot kell szerdától alkalmazniuk.

A kedvezményes adókulcsnak amúgy örülnek a hotelüzemeltetők, mivel a válság okozta forgalomesés alaposan megtépázta a hazai szállodaipart - írta a lap. Az érintettek arra hívták fel a figyelmet, hogy a szálláshely-szolgáltatás az ágazat bevételének csak 50-55 százalékát adja, a fennmaradó - például vendéglátásból származó - bevételt a 25 százalékos áfakulcs szerint kell elszámolni. Az árakon ezért várhatóan nem fognak változtatni a szállodák - írták.

A lapnak nyilatkozó Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke azt mondta: nagy lépés a csökkentés a szakmának. Hülvely szerint azonban a szállodai áfát tovább kell csökkenteni, és a nemzetközi versenyképesség javítása szempontjából 5-10 százalékos áfakulcs lenne ideális.

KAPCSOLÓDÓ CIKK