Emberbarát város a Kapos és a Zselic között

Vágólapra másolva!
A zselici lankák és a Kapos folyó között hét dombra települt város történelme a magyar állam megalakulásával egyidős. Ma a turisták egy rendezett, ápolt várossal és a kulturális rendezvényekre nyitott helybéliekkel találkozhatnak. Somogyország fővárosa idén az év települése és a közeli Zselic vonzerejét kihasználva ráerősítene a turizmusra is.
Vágólapra másolva!

Virágok és szökőkutak

Kaposvár emberléptékű. Olyan város, ahol a lakosok jól érzik magukat és ez az érzés szinte törvényszerűen átragad a turistákra. Kaposvár alaphangulata kellemes, ami főleg a rendezett környezetnek, a virágágyásoknak, és a látványos szökőkutaknak köszönhető. A város 2003-ban első helyezést ért el a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben, aztán 2004-ben arany minősítést szerzett Franciaországban az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. Itt a lakók továbbra is adnak a városi kellemre. Idén is, mint minden évben körülbelül 100 ezer virágpalántát ültettek ki, így aki tavasztól őszig látogat Kaposvárra, teljes virágpompában találja a várost.

Forrás: [origo]

Kaposvár első szökőkútját még valamikor 1913-ban állították. Ma már a várost járva több mint húsz impozáns szökőkútra vagy ivókútra bukkanhatunk. A városiak előszeretettel díszítik a parkokat, köztereket, és a forgalmas csomópontokat szökőkutakkal. Jelenleg egy ilyen forgalmas körforgalom közepére tervezett kútról szavazhatnak a helyiek a város honlapján, hogy a versenyben lévő két alkotás közül melyiket látnák szívesebben. A már meglévők közül a legszebbek a Kossuth téri ivókút, az alkotótelepi szökőkút, a kaposfüredi 56-os kút, a Rippl-Rónai kút, és a berzsenyi Parkban található díszkút.

Az év települése

Az év települése elismerést még tavaly ítélték oda a Kaposvárnak, de az ezzel járó nagy értékű promóciós díjjal idén élhet a város. A Magyar Turizmus Zrt. hozzájárulásával, médiamegjelenéseken keresztül segíti a város turisztikai kínálatának jobb megismerését. Ez a kiemelt promóciós együttműködés, valószínűleg a vendégéjszakák számában is megmutatkozik, merthogy szállás és program idén is bőven van.

Forrás: [origo]

Programok minden hónapban

Kaposvár szülötte Rippl-Rónai József, akinek tiszteletére minden év májusában megrendezik a Festők Városa Hangulatfesztivált. A könnyed, mediterrán atmoszférájú programsorozaton, az utcán alkotó festők, előadóművészek között nézelődhet a látogató. Népszerű a mézfesztivál, a mesemondó verseny, a különböző komolyzenei hangversenyek és színházi előadások. Nyaranta az egyik leghangulatosabb programsorozat a Szentjakabi Nyári Esték, amelyet a Szentjakabi Bencés Apátság romkertjében rendeznek. Az 1061-ben alapított apátság román stílusú épületmaradványa Kaposvár legrégebbi védett műemléke.

Forrás: [origo]

A romkertben szabadtéri színpad, kilátó, büfé és alkotóház és 14 fő részére szálláslehetőség is helyet kapott. Idén is lesz szabadtéri színházi és zenei estek, képzőművészeti táborok, melyek közül kiemelkedik a már említett Szentjakabi Nyári Esték, a szabadtéri művészeti fesztivál és a Bencés Napok rendezvény. Az év minden hónapjának megvan a városra jellemző, sajátos rendezvénye. Egész évben látogathatóak értékes magángyűjtemények, és a kiállítóhelyek.

Városi séták

Kaposvár belvárosa nagyrészt a XIX-XX. század fordulóján épült ki, a kor stílusa kiválóan tükröződik az eredeti formájukban megőrzött homlokzatokon. Az Európa hírű Csiky Gergely Színház társulata például a szecessziós stílus egyik gyöngyszemének tartott épületében játszik.

Forrás: [origo]

Három éve nyitotta meg kapuit a Virágfürdő, amely az ország legnagyobb egybefüggő, 3462 négyzetméter vízfelületű élményfürdője. Ilyenkor a nyári szezonban 17 féle, összesen 46 db látványelemmel üzemelő medencét találunk.

Kaposvár a Nemzeti Sportváros és a Lovassportok települése címekkel is büszkélkedik. A várost szinte körbefogják a lovasbázisok, ahol az oktatás mellett Európa-szintű versenyeket rendeznek évente több alkalommal. Az ország legnagyobb alapterületű fedett lovardája is itt, a kaposvári Lovas Akadémián működik.

Kirándulások a környéken

Kaposvártól délre elterülő Zselic lankái között meghúzódó apró települések, patakok, kisebb tavak környékén idilli, képeslapra illő környezetben barangolhatunk.

Forrás: [origo]

A város határában található 8 kilométer hosszú mesterségesen duzzasztott Deseda-tó és közeli arborétum is remek kirándulóhely. Itt strandolásra, horgászásra és vízi sportok űzésére is van lehetőség, így a természetbarátok és a napimádók is megtalálják a maguk örömét.

Forrás: [origo]

Sokan távolsági busszal, sőt biciklivel is elindulnak a Kaposvártól 25 kilométerre található Igalra, hogy egy kicsit áztassák magukat a fürdőben. Az igali gyógyvíz alkáli-kloridos és hidrogén karbonátos hévíz, mely jodid-iont tartalmaz. Magas hőmérséklete és nagy sótartalma miatt intenzív biológiai hatással bír. A fürdő és környéke jól kiépült, a fürdő területén több medence található és kezelésekre is jelentkezhetünk.

Szálláshelyek minden kategóriában

Kaposvár szálláshelyekben is bővelkedik. A diákok és egyetemisták előszeretettel keresik a nyári hónapokban megüresedett kollégiumokat. Legalább 6-8 ilyen jellegű szálláshely közül válogathatnak. A vendégházak is jó választásnak tűnnek. A város honlapján bőven találunk fizető vendéglátóhelyeket, családi panziókat, háromcsillagos kisebb hoteleket és magasabb kategóriájú kastélyszállókat, illetve a golf szerelmeseinek készült nívós szállodákat.

Forrás: [origo]

Az egyik legérdekesebb szálláslehetőségeket a Somogy kertje nevet viselő Kaposvár közeli üdülőfaluban találhatjuk. Itt jelenleg 6 házban 27 db kétágyas szoba biztosítja a vendégek elhelyezését. A kúria jellegű apartman házak meglepően igényesen berendezett, gondosan karbantartott épületek. Az üdülőfaluban mozgóposta, kisközért és orvosi rendelőről is gondoskodtak az üdülőfalu ötletének megvalósítói. Az üdülőfalu területén kempinget is találunk. A Somogy kertjében a szállásért fizetendő tarifák körülbelül egy árban vannak: 2500 és 3500 forint/éj között mozognak.