Felfedező séták soundosoknak

Vágólapra másolva!
Az esti koncertek és partik előtt, napközben sok fesztiválozó kimozdulna a szálláshelyükről, hogy felfedezzék Zamárdit és a környező Balaton parti települések látnivalóit. Az igény jogos, ráadásul bőven van mit megnézni. Bikepark, lovastanya uradalmi majorság, kiskápolnák, és az ország legmagasabb mamutfenyője mind a déli parton található. Felfedező séták Balaton Soundosoknak.
Vágólapra másolva!

Zamárdi

Itt van mindjárt maga a bázis Zamárdi, ahol rengeteg szakrális emlékhelyet, kiskápolnát és templomot nézhetünk meg. Az egyik legérdekesebb mégis a Zamárdi tájház.

Forrás: [origo]

Az épület a múlt század első felében kialakult stílus jegyeit viselő jellegzetes balatoni oszloptornácos ház. A telekre hosszában épült, falai 80-100 centiméteresek, és úgynevezett fecskerakással készültek. Kötőanyaga: föld. Az épület érdekes, archaikus vonása, hogy minden helyiség az oszlopos tornácról nyílik.

Szántód

A szomszédos Szántódon jó a piac, de van egy bevásárlóközpont is, ha szúnyogriasztó, napozószer vagy matrac kéne. Itt a szupermarket előtt egy fagyi elnyalása közben megnézhetjük Szent Kristófnak, a vándorok védőszentjének szobrát. Botfai Hűvös László alkotását először 1939-ben állították fel nem messze mai helyétől, a Köröshegy felé vezető útkereszteződés közelében. A krónikák szerint, az avatáson maga József főherceg is megjelent. 1957-ben ledöntötték, aztán évtizedekig rejtegették a balatonföldvári kápolnában. Előbb lelkes amatőrök, majd hivatásos restaurátorok sikeresen elvégezték a sérült szobor összeforrasztását.

Forrás: [origo]

Készen kínálja a programokat a szántódi rév is. Könnyedén átugorhatunk Tihanyba, ahol főleg az Apátságot és hegyoldalban meghúzódó éttermeket szokták látogatni. Bőven találunk házias ételeket kínáló, tipikus kockásabroszos helyeket, de vannak elegánsabb cukrászdák is. A révvel megtett távolság alig több, mint egy kilométer, a Balaton viszont ezen a szakaszon igen mély, becslések szerint 6-10 méter. A kompok kb. háromnegyed óránként indulnak mindkét irányból egész este nyolcig. Személy jegy 500 forint, kerékpár jegy 200 forint, személygépkocsi jegy 1500 forint.

Nem érdemes kihagyni a közeli Szántódpusztát sem. Itt mintegy ötven hektáron elterülő uradalmi majorság kétszázötven év történelmét eleveníti fel. A harminc gazdasági és lakóépület eredeti állapotban őrzi az egykori majorság képét. Betekinthetünk a XIX. századi parasztcsaládok mindennapi életébe, ezen kívül itt találjuk a Balaton "élő akváriumát", amely tökéletesen bemutatja a tó teljes élővilágát.

Balatonföldvár

Az arisztokrácia kedvel üdülőhelye, ami nem olyan régen kapott városi rangot, és ahol a vendégszeretet jeleként nem kérnek parkolási díjat és strandbelépőt. Akik nem bánják, ha egy kicsit megizzadnak, azoknak lehet jó program a 18 kilométer hosszú, most felújított piros jelzéssel ellátott túraútvonal, amely a város déli végénél fekvő Kereki-dombság felé tart, és a dombok között meghúzódó Kereki Várhoz vezet.

Forrás: [origo]

Fele ekkora távban gondolkodhatnak azok, akik nekivágnak a híres Keltatúrának. Földváron ugyanis hajdanán kelták éltek. A Keltatúra tulajdonképpen Balatonföldvár helytörténetének, növény- és állatvilágának rövid bemutatása. Ha előbb megnéznénk, hogy mire számítsunk ezen a túrán, a helyi Tourinform irodában kisfilmet és képeket tartalmazó cd-t is kérhetünk.

Ellátogathatunk a kerékpáros ügyességi pályára is, ami egy teljesen új létesítménye a városnak. A Bike Parkban fákkal övezett árnyas pályán különböző nehézségi fokon szórakozhatunk. Akár gyerekekkel is.

Balatonszárszó

A szárszói vasútállomáson nyaranta sokan elidőznek egy pillanatra:1937-en itt gázolta halálra József Attilát az átrobogó tehervonat. A közeli Emlékmúzeumot nővérének egykori házában rendezték be. Annak idején, a végzetes baleset évében maga a költő is itt lakott. József Attila síremléke a szárszói temetőben még megtalálható, igaz csak egy jelképes hely, hiszen a költő Budapesten nyugszik.

Ettől sokkal viccesebb program a mamutfenyő-ölelés. Szárszó úgynevezett sióháti részén található az ország legmagasabb mamutfenyője, ami körülbelül 25 méter magas. Általában négy ember éri át a törzsét, amit a turisták kivétel nélkül ki is próbálnak.

Balatonlelle

Hamisítatlan üdülőváros, sokak gyerekkori nyaralóhelye rengeteg kellemes emlékkel. Már csak ezért is sokan felkeresik a települést, hogy elsétáljanak a régi gyerektábor helyszínére.

Forrás: [origo]

Lelle mai arculatához tartozik a 2 kilométeres hosszúságú szabad strand és a majdnem 1 kilométeres partszakasszal rendelkező fizetőstrand is, melynek legújabb attrakciója a gyermek- és felnőtt élménymedencékből, úszómedencéből, valamint óriás hullámcsúszdából álló élményfürdő, ami fűthető vizének köszönhetően rossz időjárás esetén is alkalmas a fürdőzésre. Állítólag másnaposság ellen is bevált módszer.

Balatonboglár

Régi vincellérek nyomdokaiba lépett számtalan családi pincészet igyekszik megőrizni a borkészítés és a szőlőtermelés hagyományait. Boglár kivételes adottságai - amelynek elengedhetetlen eleme az itt található vulkanikus talaj - igazi minőségi borokkal ajándékozza meg a turistákat. A boglári borkultúra amúgy is az egyik legjellegzetesebb vonzereje a település turizmusának. Különleges élményt nyújtanak a környék szőlőtermelői, akik eredeti helyszínen, a pincékben és pincefogadókban szolgálják fel a sajátosan "somogyi" ízű ételeket és italokat, amelyeket több évszázados hagyományok szerint készítenek el.

Forrás: [origo]

A népi konyha specialitásait a "balatoni titkos" recept szerint főzött halételeket ma is megtaláljuk a boglári kisvendéglők étlapjain. A városban egyébként több borúti állomás is felkereshető, ahol megkóstolhatunk néhányat a borvidéket jellemző borai közül. Idilli sétákat tehetünk a Boglár közeli társközségében Szőlőskislakon és az ott található Bormúzeumban, az Országh pincében, a Malom Fogadóban, a Légli-majorban és környékén. Balatonbogláron kóstolhatunk a Hujber, az Ignáczy, Eifert, a Katona, a Kalász, a Miklós, a Nagy és a Szentpáli pincékben.