Vágólapra másolva!
Sokan élveznék ki az utószezont, de az iskolakezdés miatt kénytelenek lemondani a legjobb ajánlatokról. A gyerekes nyaralások persze nemcsak a jó ajánlatokról és a spórolásról szólnak, hanem a szülők gondosságáról, tájékozottságáról. A legleleményesebbek minden évben megtalálják a megoldást, hogy olcsó és családbarát vakációban lehessen részük, attól függően, hogy milyen korú a család legkisebb tagja. Bababarát, gyermekbarát és kamaszbarát nyaralások gond nélkül.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a szálláshelyek kiválasztásánál kell körültekintően eljárni, ha pici gyerekkel indulunk útnak hiszen a nyaralás alatt itt töltjük a nap nagy részét. Előnyösek a kéthelységes lakó apartmanok és az egymásba nyíló szállodai szobák, de kisebb gyerekeknél a pótágy és a felár nélkül kölcsönözhető kiságy is jól jöhet. A legjobb ajánlatokat kínáló szállodák 10-50, de akár 100 százalék kedvezményt nyújthatnak a gyerekekkel érkező családok számára (pl. 12 éves kor alatt ingyen). Érdemes olyan hotelt keresni, ahol a megfelelő szobák mellett gyerekprogramokat és orvosi ügyeletet is találunk, akár egész napra.

Forrás: MTI

Kicsikkel belföldön

A legjobb úgynevezett baba-gyerek- és kamaszbarát szállodák tematikus programokkal készülnek, amelyek általában egy hónapig futnak. A hévízi Hotel Európa Fitben például júliusban a varázslásé a főszerep, augusztusban pedig a középkori mindennapok témáját járják körbe a gyerekfelügyelő pedagógusok. A gyerekbarát programok kínáló szállodák általában reggel 9-től várják a kicsiket, szabadtéri, ügyességi, kézműves, taktikai és sport programokkal. Napközben kisebb-nagyobb megszakításokkal, de ugyanúgy rájuk lehet bízni a gyereket akár este hétig.

Forrás: MTI

A szülőknek a programokon kívül érdemes olyan szállásadót választani, ahol kényelmi szolgáltatások is megtalálhatók, amelyek ráadásul nem is felárasak. További szempont lehet a szálláshely keresgélésnél, hogy a hotel, vagy panzió valamilyen természeti szépség, vagy történelmi nevezetesesség közelében legyen, mert ez a gyerekprogramokat nagyban meghatározza. Ilyen előnyökkel rendelkezik például a sümegi vár lábánál található Hotel Kapitány. Itt rácsos babaágy, gyermekágynemű, fürdetőkád, mesecsatorna, gyermek pótágy, járóka, etetőszék, gyermek evőeszközkészlet, ülésmagasító éttermi asztalhoz, élményelemek a gyerekmedencében, gyereksarok játékokkal, gyermek fürdőlepedő, napozómatrac, játszószoba, játszótér, homokozó, csúszda, hinta, szabadtéri terület, állatsimogató és egész napos "vár-ovi" is van.

Forrás: MTI

A szolgáltatások többsége ingyenes. Ezen a helyen tehát nem szükséges külön szétszerelni és bepakolni a járókát, vagy az etetőszéket, nagyobb gyerekek esetében pedig a vár készen kínálja a programokat.

Kicsikkel külföldön: Utazás, szállás, programok

A gyerekorvosok véleménye szerint külföldi útra hathónapos kor alatt nem igazán szerencsés nekivágni, hiszen ilyenkor még előfordulhat, hogy a kötelező oltásokat sem kapta meg a kicsi. Vannak bevállalós szülők, akik nem bánták meg, hogy elindultak, de tény, hogy ilyen kis korban a nagy forgalmú, légkondicionált, nemzetközi repülőterek rossz hatással lehetnek a gyerekek immunrendszere. A nyomáskülönbség miatt kialakuló fülfájás az orvosok szerint, az esetek többségében csak másodlagos, vagy egyáltalán nem is jelentkező probléma. Tapasztalatuk szerint, a nagyobb csecsemőket is a repülőtéri várakozás viseli meg jobban, mint maga a repülés.

Forrás: MTI

A légitársaságok tájékoztatása szerint, szerencsére a bébiétel és a cumisüveg bevihető a tranzitba, még úgy is, ha a cumisüveg tele van innivalóval. Reptere válogatja, de előfordulhat, hogy a biztonsági személyzet megkóstoltatja az italt a babával, ami meglehetősen ellenszenves lépés, de indokolt lehet, valamint az összecsukott babakocsit is átvilágítják. Ha feladjuk csomagként, nem kell érte fizetni, ami még pozitívum, hogy a babakocsit landolás után a gép kijáratához viszik, és már bele is lehet ültetni a gyereket. Az utazás alatt az ölünkben kell tartani a gyereket és őt is be kell kötni, a saját biztonsági övünkre szerelt kiegészítő övvel. A Malév gépeken egyes esetekben (külön ülőhely megfizetése esetén) kérik a CE vagy FAA minősítésű babaülést, de igény szerint babaételt is biztosítanak.

Forrás: [origo]

Külföldi utazások esetében érdemes kikérni az utazási irodák véleményét arról, hogy hol találunk a szállodánkhoz közel lassan mélyülő partszakaszokat, gyerekbarát strandokat nem utolsó sorban elfogadható vízminőséget. Elsősorban olyan helyeket keressünk, ahol nincsenek apró tengeri állatok, rákok, tengeri sünök, medúzák. Fontos szempont, hogy a választott úti célunknál léteznek-e babakocsival megközelíthető turistalátványosságok vagyis, hogy részt tud-e venni a család a fakultatív programokon.

Újdonság a családbarát városnézés pluszköltség nélkül

A Cityrama idén júniustól kedvez a gyerekes családoknak. A hagyományos városnéző túrákon eddig is díjmentesen vehettek részt a 12 éven aluli gyerekek, mostantól pedig a privát túrák alkalmával is igényelhetünk plusz gyerekbarát szolgáltatásokat. (egyéni igényekhez igazodó buszos, idegenvezetős szolgálat).

Forrás: [origo]

A felár nélkül rendelhető "Safety&Fun" csomag például tartalmazza a biztonságos utazás igényeit és a gyermekek korának megfelelő gyereküléseket, valamint egy szórakoztató csomagot, benne Rubik kockával, mesekönyvekkel, matchboxokkal, kifestőkkel, színes ceruzákkal, hogy lekösse a gyermekek figyelmét a városnéző túrák alatt. A gyermekbarát túra árai minden esetben megegyeznek a normál túrák díjszabásaival. Érdemes kipróbálni őket a Dunakanyarban, a Hortobágyon, vagy a Balaton környékén.

Kamaszbarát nyaralás

Semmivel sem kisebb a szülők gondja, ha kamasz gyerekükkel indulnánk vakációzni. A gyakorlott szülők szerint azonban itthon is bőven vannak olyan szállásadók, akik gondoskodnak arról, hogy a gyerek a szülőktől szeparáltan, a korának megfelelő programokat és fiatalokat találjon. Szinte minden esetben nagy sikere van az éjszakai fürdőzésnek, az éjszakai túráknak és az olyan extrém sportoknak, mint a hőlégballonozás, siklóernyőzés, és bobozás.

Forrás: MTI

Íjászatról, vitorlázásról, katamarán vezetői oktatásról, és a fent említett éjszakai túrákról is gondoskodik például a Club Tihany üdülőközpont. Ebben a szállodában idén a 12 éves és fiatalabb gyerekek ingyen, 18 éves korig pedig féláron nyaralhatnak, még akkor is, ha a szülő elvált, és a gyerekkel egyedül érkezik. Bőven találunk olcsóbb kategóriában (apartmanok, családi fogadók, panziók) is felkészült szállásadókat, sőt olyan utazási irodát, ami kifejezetten az ilyen jellegű nyaralásokra specializálódott.