Augusztusi borprogramok a Balaton partján

Vágólapra másolva!
Augusztus igazi csúcsszezon a Balatonon, válság idején meg aztán pláne sokan választják úti célként a magyar tengert. A hekk, a lángos és a palacsinta mellett a jó balatoni borok is hozzátartoznak a szinte kötelező fogyasztandók köréhez a tóparton. Készítettünk egy kis összeállítást, hogy hol vannak a legjobb borfesztiválok a Balaton körül (a teljesség igénye nélkül).
Vágólapra másolva!

Balatonlelle

A déli parti városban augusztus 1-től 9-ig rendezik meg a XVII. Lellei Borhét fesztivált. Bemutatkoznak a helyi borászatok, kirakodóvásár, kézművesek, gyerekprogramok és helyben készült finomságok is várják a látogatókat. A lellei rendezvénypark (Moló sétány) területén több mint 100 féle bort kínálnak az idelátogató vendégeknek. Esténként népzenei és néptánc együttesek lépnek fel, a rendezvény fénypontja pedig a balatonlellei Borkirálynő választás.

Híres pincészetek, akik biztosan ott lesznek a fesztiválon: Konyári pincészet (2008-ban az év pincészete díj nyertese), Pócz Pincészet, Bujdosó Pincészet. Legjellemzőbb borfajták: fehérborok közül a Tramini, Szürkebarát, Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Sauvignon Blanc, vörösborok közül a Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Portugieser.

Ábrahámhegy

Ábrahámhegyen augusztus 5-től 9-ig kóstolgathatjuk a legfinomabb balatoni borokat a Tűzoltópark sportpályáján megrendezett fesztiválon. A borok mellé különféle finom ételek közül is választhatunk, ha megéheznénk.

Balatonfüred

Az északi part egyik legnyüzsgőbb városában szinte egész hónapban, augusztus 8-tól 30-ig tartanak a Balatonfüredi Borhetek. A parton húzódó Tagore sétányon rengeteg bortermelő veri fel a sátrát. Koncertekkel, előadásokkal és különféle gyerekprogramokkal készülnek a szervezők. A város a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék központja, több mint 6300 hektárnyi szőlő tartozik ide.

A legismertebb borok: Olaszrizling, Tramini, Muskotály, Zweigelt, Rizlingszilváni. Íme, néhány pincészet, akik biztosan ott lesznek a kiállítók között: Koczor Pincészet, Fodorvin Családi pincészet, Salánki Családi Borpince és Borgazdaság.

Csopak

Csopakon augusztus 15-től 24-ig kerül megrendezésre a borfesztivál, rengeteg bor és ételpavilon várja a látogatókat, ezen felül sokféle program közül is válogathatunk, részletes leírás itt.

Balatonboglár

Augusztus 19. és 23. között Balatonbogláron is kinyílnak a pavilonok, hogy az érdeklődök megkóstolhassák a helyi és ismertebb borászok termését. A részletes program itt olvasható.

A balatonboglári borvidék a Balaton déli partján Balatonkilititől Kéthelyig terül el. A borvidék területe kb. 3100 hektár. Legfontosabb borfajták: Irsai Olivér, Zenit, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Tramini, Királyleányka, Rizlingszilváni,Zöldveltelini, Chardonnay, Sauvignon Blanc,Rjanai rizling, Olaszrizling - ezeket a kiváló fehérborokat mind-mind poharunkba tölthetjük és megkóstolhatjuk a fesztiválon. Vörös borkokból sincs hiány, ezek közül a Portugieser, Zweigelt, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon és Kékfrankos borok is képviseltetik magukat a rendezvényen.

Hévíz

Hévízen is ugyanakkor rendezik meg a borfesztivált, mint Bogláron, augusztus 19-23-ig. Ha Keszthely környékén nyaralunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a fesztiválra, mert számtalan érdekes program tekinthető meg.

Szauer Judit