Cairns: az új sláger Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Az ausztráliai Cairns ma a Nagy Korallzátony vidékének központi üdülőparadicsoma. Korábban egy elfeledett kis óceánparti városka volt tele cukornád ültetvénnyel, de a búvároknak és snorkeleseknek köszönhetően néhány évvel ezelőtt egy új időszámítás kezdődött itt. A minőségi turizmus nagyot lendített a városon, sőt egész Queenslanden. Most a közeli Guam szigetéről érkező amerikai katonák adhatnak újabb lökést a sertésinfluenza miatt kiüresedett kelet-ausztrál városkának.
Vágólapra másolva!

A helyiek szerint szerencsés emberek azok a turisták, akik ide érkeznek. Nemcsak azért mert a világ legbiztonságosabb trópusi paradicsomába jutottak el, hanem mert egy egyedülálló természeti szépség, a Nagy Korallzátony közvetlen szomszédságában nyaralhatnak. A partoktól körülbelül egy órás hajóútra találhatók a zátonyok vonulatai. Cairns, Sydney és Brisbane (1700 kilométer) után az ausztrálok körében is az egyik leglátogatottabb város.

A napos kertváros

Cairns nem egy tipikus metropolisz, alig 170 ezren lakják. Inkább olyan, mint egy napos kertváros, amit buja trópusi növényzet borít. Egyesek szerint belerondítanak, mások szerint megszépítik a képet a partokhoz települt kaszinók, és kikötőben horgonyzó óriási óceánjárók látványa. Korábban cukornádtermesztésből éltek errefelé az emberek, mára azonban a turizmus lett a legnagyobb bevételi forrás. A cukornád farmok azért megmaradtak, de a földek ma már inkább a város külső peremén találhatók.

Forrás: [origo]

Cairns innovatív város, amely elkötelezett a környezetvédelem iránt. A közeli Kurandában található környezetbarát technológiával üzemelő vízi erőmű például sokat könnyít a város energiaellátásán. Szintén a környezetvédelmi megfontolásból épült a partmenti bicikliút és a deszkapallós sétaút is. A sétány bizonyos szakaszainál előfordulhat, hogy pucér napfürdőzőket, a lagúnák közt úszkálókat és grill-partizó társaságokat látunk. 2003 óta ugyanis ezeket semmi nem tiltja. A város hosszú partvonala miatt Cairnsben számos strand közül válogathatunk. A Machans Beach, a Holloways Beach, a Yorkeys Knob, a Trinity Beach, a Kewarra Beach, a Clifton Beach, a Palm Cove, és az Ellis Beach is ideális hely a fürdőzéshez.

Forrás: AFP

Programok

Cairnsben a legtöbb szolgáltató összedolgozik, így a programok nagy része kombinálható egymással. Az egyik program után gyakran transzfert is biztosítanak a következőhöz. A turistáknak csak választaniuk kell.

Kellemes és nem túl drága reggeli program a hőlégballonozás. A nagy forróság előtt a kora reggeli órákban emelkednek magasba a kosaras ballonok. Egy könnyű trópusi reggeli és egy feszültségoldó pezsgő után, 190 dollárért repülhetünk az ausztrál táblás vidék felett. Érzékenyebb gyomrúaknak a reggeli elfogyasztható a landolás után is. A ballonosok megtanulják irányítani a kosarat, távcsövet is kapnak, az út végén pedig egy tanúsítványt.

Forrás: [origo]

5 órás korallzátony felfedező hajóutak indulnak a kikötőből ultramodern katamaránokkal. Igaz a szirtek első vonulatait már egyórás hajóúttal is elérhetők, de ezek a hajók a partoktól kissé távolabb viszik a turistákat. A programban ebéd is szerepel.

A Kuranda látványvasút a partok mentén halad végig, de néha be-betér az esőerdő lombjai közé. Nyugalmas, látványos program minden korosztály számára. A legszebb szakaszoknál és a vízesések előtt a vonat lelassít.

Cairnsben találunk kizárólag vízesésekre specializálódott túrát is. Ennek keretében három közeli zuhatagot néznek meg az utazók, a Milla-Millát, a Zilliet, és az Ellinjaát. Egyik-másikban fürdeni is lehet.

Forrás: AFP

Néhány méterrel az esőerdő lombjai fölött közlekednek drótkötélpályán a Skyrail hatszemélyes gondolái. Látványos és tanulságos kirándulásban lehet része a turistáknak. Az érdeklődők körülbelül másfél órás programban gondolkodhatnak, és a Caravonica Terminal-nál válthatnak jegyet 100 dollárért.

Cairnsben két folyón is lehet rafting túrára jelentkezni. A Tully-n egész napos kirándulásokat tervezhetünk négyes erősségű sodrás mellett, a Barrow folyó sokkal nyugodtabb, és ezen indulnak félnapos vadvízi túrák is.

Szálláshelyeket bent a városban és a strandok mellett a parton is találhatunk. A Cairnshoz legközelebb eső Holloway beachen valamivel több a választék az olcsó szálláshelyekből. Az északi Clifton beachen családi nyaralókat és önellátásra használatos apartman házakat találunk.

Jönnek az amerikai katonák

Cairnst eddig főleg természetjárók és az ökoturisták keresték. Most azonban a város egy egészen új ágazattal, a szépészeti-kozmetikai turizmussal bővítené szolgáltatásait.

Az első ilyen jellegű magánklinika a Cairns Fertility Centre, amelynek a mesterséges megtermékenyítés a fő profilja, ebben a hónapban nyitja meg kapuit. A központ nem titkolja, hogy elsősorban a közeli Guam szigetén állomásozó amerikai katonákra építenek, őket célozzák meg szolgáltatásaikkal.

Forrás: [origo]

Az amerikai állampolgárok mintegy 15 százaléka (közel 50 millió ember) semmilyen egészségbiztosítással nem rendelkezik. Akinek van, azok közül sokan a legegyszerűbb vizsgálatok miatt is Európába járnak, mert lényegesen olcsóbb ellátásban részesülhetnek még repülőjeggyel és szállással együtt is.

Guam szigete az Amerikai Egyesült Államok külbirtoka Óceániában. Nem integráns része az Egyesült Államoknak, de rendelkezik saját polgári kormányzattal és lakói amerikai állampolgárok. A sziget egyharmada az amerikai légierő és tengerészet állomáshelye, ahol egyes források szerint 20-30 ezer, mások szerint közel 100 ezer katona teljesít szolgálatot. Mivel Guamhoz a legközelebbi, egészségügyi szempontból megbízható hely Ausztrália, a Cairnsben praktizáló plasztikai sebészek és fogorvosok joggal hihetik, hogy pácienseik között bőven lesznek Guamról érkező amerikai katonák.

A Quantas ausztrál légitársaság is megneszelte a lehetőséget és heti 14 megszüntetett tokiói járata után, most hetet a Guam és Cairns vonalon állít újra forgalomba.