Még idén repülhet a Boeing Dreamliner

Többszöri elhalasztás után az év végén indulhat első útjára a világ második számú repülőgépgyára, az amerikai Boeing Dreamliner 787-es gépe. A jövő év negyedik negyedében pedig megkezdődhet a gépek kiszállítása.

A Dreamliner fejlesztésével kapcsolatos költségek 2,5 milliárd dollárral, részvényenként 2,21 dollárral terhelik meg a harmadik negyedévi adózás előtti eredményt.

A Boeing július végén 998 millió dolláros, részvényenként 1,41 dolláros adózott eredményt jelentett a második negyedévről, a növekvő hadi szállítások miatt 17 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 852 milliónál, részvényenként 1,16 dollárnál. Az elemzők csak 1,21 dollárra számítottak részvényenként. A gép próbaútját már több alkalommal is el kellett halasztani műszaki problémák miatt.

Forrás: Boeing

A Dreamliner már fémszálakkal megerősített műanyagelemeket is tartalmaz, ezzel a hasonló nagyságú gépeknél könnyebb, és mintegy 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt. A gép tervezése illeszkedik a Boeing jövőben terveihez, amelyek a repülőgépek gyártásához egyre több műanyagot használnának fel. Ez a technológia az építés és a karbantartás költségeit is jelentősen csökkenti. A gépek könnyebbé válnak, kevesebb üzemanyagot fogyasztanak és nő a hatótávolságuk is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK