Londoni járatokat épít le az easyJet

Jelentősen csökkenteni akarja forgalmát egyik központi repülőterén, a londoni Lutonon a brit easyJet a meredeken növekvő repülőtér-használati díjakra hivatkozva.

A legnagyobb európai diszkont légitársaság a csütörtöki bejelentés szerint 20 százalékos járatleépítést vett tervbe a lutoni repülőtéren, ahonnan Budapestre is közlekedtet gépeket.

Az easyJetnél csütörtökön még nem közölték, hogy az egyelőre kidolgozás és egyeztetés alatt lévő járatcsökkentési terv mely célállomásokat érinti majd. A társaság egy másik londoni repülőtérről, Gatwickről is indít járatokat Ferihegyre.

Forrás: Getty Images

Az easyJet a tervezett jelentős lutoni leépítést azzal indokolta, hogy nem hoztak eredményt a repülőtér spanyol üzemeltetőjével, valamint a tulajdonos lutoni városi tanáccsal folytatott tárgyalások a repülőtéri díjak csökkentéséről. A társaság szerint az elmúlt három évben 25 százalékkal emelkedtek a költségek Lutonon, és emiatt e légikikötő "elveszítette versenyképességét".

Az easyJet jelenleg 16 repülőgépet állomásoztat a Luton repülőtéren, ottani állandó személyzete 530 pilótából és légikísérőből áll, éves utasforgalma pedig ezen a repülőtéren megközelíti az ötmillió főt.

A cégnek összesen 175 repülőgépe van; ezek 28 ország 111 repülőterére közlekednek. A légitársaság az elmúlt 12 hónapban 44 millió - augusztusban 4,8 millió - utast szállított.

KAPCSOLÓDÓ CIKK