Összeírják a magyar-ukrán határmenti emlékműveket

Vágólapra másolva!
Idegenforgalmi fejlesztési célból lista készül a magyar-ukrán határ menti településeken található műemlékekről; az épületek feltérképezését az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatja. A listán szerepel majd a munkácsi, az ungvári és a nevickei vár is.
Vágólapra másolva!

Szabolcsban és Kárpátalján összeállítják a műemlékek jegyzékét, valamint összesítik a kapcsolódó turisztikai információkat és a szabadidős programok lehetőségeit. Az információkat kiadvány és fotóarchívum formájában jelentetik meg 2010. április végéig. A lista tartalmazza majd a felújításra szoruló műemlékeket is, s azok újrahasznosítására uniós és hazai tőkebevonási lehetőségeket mutatnak be.

Forrás: [origo]
Nevicke vár

Szatmári István, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal Észak-alföldi Regionális Szervezetének igazgatója elmondta: a térség a "történelmileg szerencsés" területek közé tartozik, mivel egykor a Partium részeként az ott átvonuló hadak szinte érintetlenül hagyták értékes létesítményeit. Így sok középkori építmény maradt fenn, amelyek turisztikai vonzerőt jelenthetnek.

Forrás: www.varak.hu

Csak magyar oldalon 36 településen 78 olyan műemlékről tudnak, amely alkalmas a listára kerülésre. Az ukrajnai terület is gazdag műemlékekben, s példaként Szatmári István a munkácsi, az ungvári és a nevickei várat említette. Az igazgató szerint a műemlékek jegyzéke az ukrán fél hatékony közreműködésével jelentősen bővülhet, s az összesítést követően a partnerek európai uniós források bevonásával rendbe tehetik a történelmi jelentőséggel bíró, felújításra szoruló épületeket is.