Budapestet és Hévízt ajánlja a TripAdvisor

Budapest a 8., Hévíz pedig a 37. helyen szerepel a TripAdvisor információs portál legjobb gyógyturisztikai ajánlata között. A Magyar Turizmus Zrt. a tematikus kampányévek sorában a 2010-es esztendőt az Egészségturizmusnak szenteli.

A nemzeti turisztikai marketing szervezet Vizek Éve 2008 kampányévének tapasztalatai is azt mutatják, hogy az egészségturizmus iránt kifejezetten jelentős érdeklődés mutatkozik belföldön és külföldön egyaránt. Az MT Zrt. az egészségturizmus kedvező turisztikai hatását figyelembe véve - a turisztikai szakmában tevékenykedők megkérdezése alapján idén döntött arról, hogy a 2011-es évet az Egészségturizmus Évének szenteli.

Az idei év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 9,8 százalékát, vendégéjszakáinak 13,6 százalékát regisztrálták gyógyszállodában. A szállodák esetében minden 100 vendégből 14 gyógyszállodát választott, a szállodai vendégéjszakáknak pedig 19,5 százalékát töltötték a gyógyszállókban.

Forrás: [origo]

Január-júliusban a gyógyszállodák vendégeinek 59,2 százaléka, vendégéjszakáinak 48,4 százaléka származott a belföldi vendégektől. A vizsgált időszakban az átlagos tartózkodási idő a gyógyszállodákban meghaladta a kereskedelmi szálláshelyi 2,6 napos átlagot, és 3,6 éjszakát tett ki. A külföldi vendégek átlagosan 4,5 éjszakát, a belföldi vendégek 2,9 éjszakát töltöttek a magyarországi gyógyszállodákban.

Július 31-én a Központi Statisztikai Hivatal 54 működő gyógyszállodát és 89 wellness-szállodát tartott nyilván. A gyógyszállodák 14.240, a wellness-szállodák 13.219 férőhellyel rendelkeztek.

Január-júliusban a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága 54,5 százalék, a wellness-szállodák szobakapacitás-kihasználtsága 38,8 százalék volt, míg a szállodák átlagos kihasználtsága 41,3 százalékot tett ki.

Az idei év első hét hónapjában a gyógyszállodák 10,6 milliárd (-2,8 százalék), a wellness-szállodák 6,9 milliárd (-2 százalék) szállásdíj-bevételt realizáltak. A gyógyszállodák esetében a szállásdíj-bevétel 41,4 százaléka, a wellness-szállodák esetében 77,8 százaléka származott a belföldiektől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK