Trágyahordásért koszt és kvártély

Vágólapra másolva!
Ma már mindenki úgy és annyiért utazik, ahogy a kedve tartja, és ott száll meg, ahol jónak látja. Aludhat jéghotelben, igluban vagy a víz alatt, repülés közben átélheti a súlytalanság állapotát, felköltözhet egy fára, kivehet egy nulla csillagos bunkerlakást, lakóhajózhat, kokain manufaktúrákat látogathat, és újabban farmervakációra is indulhat. Egy kis kecskepásztorkodásért, eperszedésért, trágyahordásért vagy vajköpülésért cserébe koszt és kvártély jár. Építőtábor másképp.
Vágólapra másolva!

Méltányos nyaralás: szállás kapálásért és disznóetetésért

A hátizsákosok (és meglepő módon nem csak ők) maguk választják ezt a nyaralási formát. Főleg azok a nagyvárosi fiatalok, akiknek elege van a metropoliszok dzsungeléből, és akik számára már nem jelent felüdülést sem az európai, sem pedig az amerikai városok látványa, és ami a legfontosabb, hogy a gazdasági válság miatt egyre kevésbé tudják megengedni maguknak az ilyen utakat.

A táborok önkéntes alapon, és a kölcsönösség jegyében szerveződnek és főleg az organikus növénytermesztés valamint állattartás alapjaival ismerteti meg a turistákat. Ez lenne tulajdonképpen a mozgalom lényege.

Forrás: [origo]

A WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) mint háttérszervezet valójában az adatbázisával segíti a kispénztárcájú utazókat, akik érdeklődnek az ilyen jellegű méltányos nyaralások iránt. A WWOOF oldalán lehet regisztrálni, kontinenst és országot választani, majd mindenki végignézheti a fogadó farmok és organikus kertészetek listáját.

A tapasztalatok szerint az európai turisták hamarabb reagáltak a lehetőségre, mint a tengerentúliak, jóllehet idén a 15 700 "építőtáboros" között már jócskán voltak, amerikaiak, chileiek és brazilok is.

Őszi betakarítás idején még sokan nyaralnak

Nyár derekától vagy késő nyártól a betakarításig igen sok a munka, elkél a segítő kéz a farmokon, főleg ahol növénytermesztéssel foglalkoznak. Az állattartásra specializálódott kisgazdaságokban szintén sokan megfordulnak ebben az időszakban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nem túl megerőltető munka vár például a spanyol lankákon az utazókra, ahol a Centro Ammehula nevű organikus farmon8-10 kecskéből álló állatsereget kell terelgetni szinte egész nap. Estefelé hazabaktatni, megfejni őket és friss szalmával kibélelni az óljukat. Másnap kezdődhet a vajköpülés elsajátítása, és sorban a többi teendő a farmergazda utasításai szerint. Ugyanitt biozöldségek és gyümölcsök termesztése is folyik.

Méhészkedni is lehet nemcsak trágyát hordani

Az önkéntes turisták szerint az egész nyaralás egy nagy rekreációs tábor, ahol gyomlálás közben teljesen ki lehet kapcsolódni. Senki nem sürget, nincs elvárt napi teljesítés és a munkákat váltogatni is lehet. Délelőtt gyomlálás, aztán komposztálás, később mézgyűjtés, estefelé jöhet a jószágok etetése és fejése. Mindez egyeztetés kérdése. A farmervakációban az a legérdekesebb, hogy kontinenstől függően eltérőek az országok kultúrnövényei. Míg Ázsiában bambusz palántákat ültetnek a turisták, addig Afrikában maniókát takarítanak be. A kagylóhalászattól kezdve a juharszirup készítésen át a birkanyírásig tehát mindenféle munkakört betölthetünk, csak ennek megfelelően kell országot választani.

A napi munkák közepette jellemzően közös étkezések vannak, a nap végén pedig általában mindenki e-mailezik az otthoniakkal.

Fogadó farmok és tudnivalók

Fogadó farmok az alábbi országokban várják a turistákat: Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belize, Brazília, Bulgária, Kamerun, Kanada, Chile, Kína, Costa Rica, Cseh Köztársaság, Dánia, Ecuador, Észtország, Franciaország, Németország, Ghána, Hawaii, India, Írország, Izrael, Olaszország, Japán, Kazahsztán, Korea, Mexikó, Nepál, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Portugália, Románia, Sierra Leone, Spanyolország, Svédország, Tajvan, Törökország, Uganda, Anglia és az Egyesült Államok.

Független tagországként öt magyarországi gazdaság is kínál ilyen nyaralási lehetőséget külföldi turistáknak. A farmokról, azok elhelyezkedéséről, profiljáról és a vendégváró gazdákról részletes leírás olvasható a WWOOF oldalán.

Forrás: [origo]

A jelentkezéshez az életkoron és a büntetlen előéleten kívül semmilyen kitétel nincs. Mivel semmilyen anyagi juttatás nem jár a munkáért, ezért sem munkavállalási engedély, sem pedig speciális vízum nem szükséges az utazáshoz. Amire felhívják a szervezők a figyelmet az a biztosítás, illetve az, hogy legalább egy hónappal a tervezett indulás előtt vegyük föl a kapcsolatot a választott farmmal. Az ő beleegyezésükkel kutyánkat is magunkkal vihetjük, sőt bizonyos feltételek mellett egy egész család is építőtáborozhat.

A turisták egyetlen költsége egy regisztrációs díj, amely országonként és kontinensenként változhat, de ez az összeg átlagosan körülbelül egyszeri 20-30 eurót jelent.

A farmervakáció időtartama is a vendégvárónkon múlik. Mivel nem a WWOOF hanem a turisták veszik fel a kapcsolatot a farmokkal, a tartózkodásunk részleteit is közvetlenül velük kell megbeszélnünk. Általában egy vagy két hétben gondolkodnak az utazók, amiből gyakran egy hónap lesz, de van példa fél- illetve egyéves munkakapcsolatra is. A tennivalóktól függően bőven vannak 4-6 órás munkanapok is. A gazdaságok méretétől és a munkamennyiségétől függően 2-4 turista segédkezik a házak körül. A gazdák saját belátásuk szerint válogatják össze a jelentkezőket nemzetiségük és életkoruk szerint.

A WWOOF 1971-ben Angliában alapított szervezet, amelynek fő profilja tulajdonképpen máig nem változott. Eredetileg is a városi lakosságot szerette volna bevezetni a vidéki élet és a biogazdálkodás örömeibe. A szervezet eredeti neve (Willing Workers on Organic Farms) azóta megváltozott, és a mozgalom egy nemzetközi hálózattá fejlődött.

Sz.K.