Magyar-szlovák közös bringautak a Rábától a Morváig

Vágólapra másolva!
Népszerűsíteni szeretnék a magyar-szlovák határ közelében található vallási nevezetességeket a kerékpáros turisták körében. Ennek nem utolsó sorban célja az is, hogy a politikai vitáktól függetlenül jó kapcsolatot ápoljon a két ország. A terv szerint 700 kilométeres kerékpárútvonalon tábláznák ki a térség szakrális nevezetességeit.
Vágólapra másolva!

A magyar-szlovák határ közeli Győr-Moson-Sopron, Pozsony és Nagyszombat megye szakrális látnivalóit szeretnék népszerűbbé tenni a kerékpárosok körében, a projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül szeretnék véghezvinni.

Firtl Mátyás, a Győr megyei önkormányzat alelnöke szerint a szomszédos önkormányzatok a "nagypolitika" vitáitól függetlenül a jó kapcsolatok fenntartásában érdekeltek. Az együttműködést mutatja Sacra-Velo elnevezésű kezdeményezés is, amely a meglévő Duna menti kerékpárúthoz kapcsolódva a két szlovákiai és a magyar megye szakrális látnivalóit fűzné túraútvonalakba a Rábától a Dunán át a Morváig. A tervek szerint mintegy 700 kilométer hosszú kerékpáros útvonalat tábláznának ki, a táblák több mint félszáz zarándokhely és mintegy 150 település vallási értékeire hívnák fel a figyelmet. Ezen túl két kerékpáros bázis is létesülne, amely a kerekezőknek nyújtana szolgáltatásokat.

Fotó: Ballai Vince [origo]

A vallási és az aktív turizmus elemeit ötvöző elgondolás az idegenforgalmi szempontból árnyékban lévő Rábaköz és a szlovákiai Csallóköz egy-egy településéről, Szilból és Bacsfáról indult. A javaslatot az érintett megyék felkarolták. Az illetékes egyházi vezetők pedig közös írásos nyilatkozatban rögzítették együttműködési szándékukat az ügyben.

A Sarca-Velo projekt kidolgozására és kivitelezésére az együttműködő partnerszervezetek több mint 944 ezer euró - 253 millió forint - értékű fejlesztés megvalósítását tervezik.

A nyertes projektek az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság társfinanszírozásában valósulhatnak meg. Sikeres pályázat esetén akár 95 százalékban is támogatható lehet a projekt. A remélt európai uniós támogatás elnyerése esetén a Győr megyei önkormányzat önerős hozzájárulása nem egészen 4 millió forintot tesz ki.