Vágólapra másolva!
A falusi turizmus nem szenvedte meg a gazdasági válságot, a felmérések alapján egy re több időt üdülünk vidéken, ám a negatív gazdasági intézkedések még éreztetni fogják hatásukat a piacon. A magyar középrétegnek a vidéki nyaralás éri meg a legjobban, de átlagban az egy hetes pihenés helyett csak 3-4 vendégéjszakára maradnak.
Vágólapra másolva!

Nem érzékelhetők a falusi turizmusban a gazdasági válság jelei, sőt, egyre több vendégéjszakát töltenek el a magyarok vidéken, ugyanakkor az üdülési csekk és a tevékenység megadóztatása mindenképpen visszaveti majd ezt az ágazatot is - mondta Szabó Géza, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség elnöke.

Idén főként a hétvégéken teltek meg a falusi szálláshelyek, a nyári szezon pedig kifejezetten jó volt. A vendégek hosszabb ideig üdültek és több szolgáltatást vettek igénybe; a gasztronómiai és a kulturális rendezvények is nagyban vonzották a turistákat. Szabó Géza szerint a válság azért nem vetette vissza a falusi turizmust, mert az elmúlt időszakban a magyar középosztály itt találta meg a megfelelő ár-érték arányt.

Forrás: [origo]

A falusi turizmusban tavaly országos szinten 7500 szállásadó több mint 47 ezer férőhelyet kínált. A turisták 78 százaléka belföldi vendég volt, és átlagosan 3-4 éjszakát töltöttek el a falusi szálláshelyeken. 2007-hez képest 15 százalékkal nőtt a falusi szállásadói- és férőhelyszám, emellett 10 százalékkal több (214 ezer) vendég volt, és 6 százalékkal több (744 ezer) vendégéjszakát töltöttek el a turisták.

A számok azt mutatják: Baranya falusi vendégforgalma is folyamatosan nőtt 2004 és 2008 között, tavaly 51 ezer vendégéjszakát töltöttek el a megyében. Országos viszonylatban - Heves, Borsod, Zala, Veszprém, Pest megye - után ez az eredmény a hatodik helyet jelenti Baranyának.