Kínától várja a megváltást az Airbus

2009.09.22. 8:41

A következő húsz évben évente 7,9 százalékkal nőhet a kínai repülőgéppiac és ezzel a második leggyorsabban növekvő lesz a várhatóan évi 10 százalékos bővülést teljesítő India után - jósolja az Airbus repülőgépgyártó óriás cég.

A világgazdaság regenerálódásának függvényében 2009 végére világátlagban a piac 2 százalékos visszaesésével számolnak, de a következő évre már 4,6 százalékos növekedést vetítenek előre. Az Airbus cég felhívja a figyelmet, hogy a feltörekvő piacok, a légitársaságok terjeszkedése, a flották cseréje új igényt teremt a modern, hatékony energiahasznosítású, környezetbarát gépek iránt.

A kínai légiipar legfrissebb adatai a helyzet látványos javulását mutatják. Júliushoz képest az összforgalom 7,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 30,6 százalékkal bővült augusztusban. Az utasforgalomra vetítve a számok magasabbak: augusztusban 7,6 százalékos volt a növekedés, éves viszonylatban pedig 41,6 százalékos.

Forrás: AFP

A polgári légiiparnak idén szeptember közepéig 8 milliárd jüan (1,17 milliárd dollár) volt az éves nyeresége. A következő két évtizedben a felvevőpiacból az ázsiai és csendes-óceáni térség (Kínával és Indiával) körülbelül 31 százalékot fog lefedni, Európa 25 százalékot, Észak-Amerika pedig 10 százalékot.

A cég honlapján szereplő világpiaci előrejelzés szerint 2009 és 2028 között világviszonylatban a légiforgalom megkétszereződik, ehhez 25 ezer új repülőgépre lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK