Vágólapra másolva!
A kánikulának köszönhetően alig érezték meg a balatoni kempingek a válságot. A tavalyi évhez képest kevesebb, mint 3 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma, augusztusban pedig pozitív mérleggel zártak a helyek. Idén kevesebb német jött a Balatonhoz, de az előrejelzések szerint jövőre nem kell ettől tartani.
Vágólapra másolva!

A Balatontourist Zrt. által üzemeltetett balatoni kempingekben eltöltött vendégéjszakák száma 2,9 százalékkal csökkent az idén a tavalyi év rekordforgalmához képest, ami tekintettel a gazdasági és pénzügyi válságra, jó szezonra utal. Az eredmény elsősorban a korábbinál jóval több magyar, cseh és lengyel turistaszámnak köszönhető.

Szeptember 14-ig több mint 632 ezer vendégéjszakát töltöttek a hazai és külföldi turisták a balatoni kempingüzemeltető cég, az SCD Group Zrt. tóparti kempingjeiben, amely 2007-hez viszonyítva 4 százalékos emelkedés.

A szezon eleji változékony időjárás miatt a nyár közepén a társaság még kétszámjegyű visszaesést regisztrált, de az ezt követő kánikula sokat javított a forgalmi adatokon. Ha csak az augusztusi számokat nézzük, az idén 16 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a vendégek tóparti kempingekben, mint 2008-ban.

A változékony időjárás mellett a gazdasági válság is jelentősen befolyásolta a szezon alakulását. A gyenge forint ellenére az előző évhez képest 13 százalékkal csökkent a külföldi vendégek, elsősorban a német, a dán és a holland turisták száma. A kiesésüket javarészt pótolta a korábbi évhez képest 18 százalékkal több magyar, 25 százalékkal több cseh, és 17 százalékkal több lengyel kempingező.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gazdasági válság miatt elmaradó nyugat-európai vendégeket nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában hiányolták. Polgár Tibor, a Balatontourist Zrt. vezérigazgatója szerint a balatoni szállásadók jövőre számíthatnak a külföldiek visszatérésére.