Egy régióvá alakulna a három balatoni megye

2009.09.24. 19:34

A Balaton körüli három megye önálló régióvá alakításáért lépnének fel a balatoniak a Váti Kht. egy szakmai javaslatát felkarolva - derült ki a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén csütörtökön, Szigligeten. A rendezvényen Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke bejelentette, hogy a Váti olyan szakmai anyagot készített, amely javasolja a balatoni megyék önálló régióvá alakulását, amit a BFT támogat.

A kiemelt balatoni üdülőkörzet régóta küzd azért, hogy ne három különböző régióhoz, így háromféle irányításhoz, döntési mechanizmushoz, feltételrendszerhez tatozzanak a partszakaszai, akadályozva az egyébként összetartozó természeti egység működését, fejlesztését. Az igények nyomán a gazdasági tárca kutató-elemző cége, a Váti Kht. készített egy szakmai anyagot arról, miként tartozhatna egyetlen régióhoz a Balaton. 

Mivel a kiemelt üdülőkörzet lakossága nem éri el az Európai Unió által egy régióban elvárt minimum 800 ezres lakosságszámot, és az érintett megyék is szerves egységet képeznek a Balaton-partjaikkal, a legkézenfekvőbb megoldásnak az kínálkozik, ha a három tóparti megye egy régióba kerülne. A régiók módosítását a kormány kezdeményezheti, legkésőbb ez év végéig ahhoz, hogy a 2014-ben kezdődő új fejlesztési ciklusban érvényessé válhassanak.

Suchman Tamás arról is beszámolt, hogy kormányzati oldalról hiányolják a témában lefolytatott szakmai vitákat, ezért a főbb balatoni szervezeteknek is állást kell foglalniuk, és szakmai egyeztetéseket kell folytatniuk az ügyben minél előbb.

A BFT vezetője szólt arról is, hogy az idén a balatoni "kvázi" régióban, a vendégforgalom és az elnyert támogatási pénzek tekintetében nemigen lehetett érezni a válságot, de a szükséges és mégis elmaradó fejlesztésekben igen. Bizonyos aggályokra reagálva hangsúlyozta, hogy egyelőre nem fenyegeti a térséget a túlépítettség veszélye. A Balaton szezonalitásában szerinte egy 10-13 településen megépített, egész évben működő szállodarendszer hozhatna fordulatot.

Rosta Sándor, a BRIB elnöke kifejtette, a három Balaton-parti megye közösen egyfajta önellátásra is képes, ezért az egy régióba kerülésükben nagy lehetőségek rejlenek, ami a Balaton jövőjét is hosszú távra meghatározhatná.

KAPCSOLÓDÓ CIKK