Őszi londoni repülőút 10 euróból

Vágólapra másolva!
A nagyjából szeptembertől november végéig tartó három hónap hagyományosan az őszi városlátogató kirándulások főszezonja. A válság miatt Európa szerte visszaeső forgalomra akciókkal, engedményekkel készülnek erre az időszakra a légitársaságok. Néhány olcsó lehetőség a fapadosok és a hagyományos légicégek kínálatából.  
Vágólapra másolva!

Az őszi városlátogató kirándulásokra a többség legszívesebben hétvégén kel útra, ami a szabadnapok szempontjából érthető taktika, a repülőjegyek árát tekintve viszont már nem a legjobb megoldás. A légitársaságok ugyanis tudják, hogy a hétvégék népszerűbbek, ezért az e napokra szóló repülőjegyeket rendszerint magasabban árazzák be. Célszerű figyelni a fapados és hagyományos légicégek akcióit, mert a járatok telítettségének függvényében ettől az általános gyakorlattól néha eltérnek.

Forrás: [origo]

Az őszi időszakra - november hónapra - a legnagyobb európai fapados cég a Ryanair kínál kitűnő lehetőséget, 5 eurós áron. Az ír fapados híres látványos, ingyenjegyes akcióiról is, a mostani engedmény előnye ugyanakkor, hogy az akciók szempontjából "elfelejtett" pénteki és vasárnapi napra is meg lehet csípni egy-egy olcsó helyet. Így 10 euróból ki lehet hozni egy londoni utat, vagy például a skóciai Edinburgh is megjárható ennyiből, igaz Pozsonyból, de ezért a kis kényelmetlenségért talán megéri.

Budapesti indulással egyedül a nagy-britanniai East-Midlands repülőterére lehet eljutni az 5 eurós akciós jeggyel, s jó hír, hogy még az összes novemberi járatra van ennyiért jegy. East-Midlandsről remek buszcsatlakozás van a nagyobb angliai városokba, így akár Manchester, vagy Liverpool is belőhető.

A legnépszerűbb hazai fapados, a Wizz Air is készül az őszi időszakra. A nyári nyaralójáratok megszűnésével napi két gép indul Londonba és vannak új célállomások is az őszi útvonalban. Az októberi árak változatosan alakulnak, de november és december eleje kifejezetten olcsó. November elején például Velencébe 6ezer forintért lehet eljutni oda-vissza illetékekkel együtt, igaz ugyan, hogy a várostól távolabbra eső Treviso repülőterén száll le a gép, ahonnan még további 5 euróért visz be a busz Velence központjába, de ez az ár még ennyi kényelmetlenséggel együtt is igen kedvező.

Forrás: [origo]

A Wizznél figyelni kell, mert a legnépszerűbb célpontokba, például Madridba, vagy Barcelonába kevesebb járatot indít a cég: előbbinél a heti négy helyett hármat, utóbbinál három helyett kettőt. Azoknál a városoknál, ahová eddig is heti két Wizz-gép repült, aligha lehet számítani további csökkentésre.

A lila társaságnál Düsseldorf-Weeze az egyik legolcsóbb lehetőség, de az árakat látva, nem lehet túl nagy a járatok töltöttsége, így talán ez a viszonylat, ami a leginkább esélyes lehet az idő előtti törlésre (ahogy a tavasszal indult Oslo-i járatnál is láthattuk).

Az árak szempontjából az októberi időszak vegyes képet mutat, vannak nagyon drága helyek, de akár 4-6 ezer forintért is meg lehet csípni jegyeket. Novemberben több napon és szinte az összes útvonalra találtunk 3990, vagy 5990 forintos jegyeket. Londonba 6 ezerért, Rómába, Brüsszelbe és Párizsba már 4 ezer forintért is el lehet jutni.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva várható volt, hogy az őszi hónapok közül a november lesz a legolcsóbb hónap, de a sok alacsony árú októberi lehetőség mindenképpen újdonság az előző évekhez képest. Nem meglepő az sem, hogy az október végi ünnepi időszakra és az őszi iskolai szünet idejére felmentek az árak, de kivételek azért mindig akadnak, érdemes keresgélni. A karácsonyi időszak természetesen megint drága, de januárban már ismét lemennek az árak, igaz nem annyira mint novemberben. Várható, hogy a januári időpontokra még lesznek olcsóbb jegyek, így aki utazni szeretne, most elsősorban novemberben érdemes megpróbálnia.

Forrás: AFP

Nemcsak a fapadosok, a hagyományos légitársaságok is akcióznak. A Malév kínálatában például 30 ezer forint alatt több európai nagyváros is elérhető. A légitársaság honlapján megadott árak illetékkel és adókkal együtt értendők. Londonba 22 700 forinttól, Párizsba 22 300 forinttól, Berlinből 24 ezer forinttól vannak jegyek, de fontos tudni, hogy az akciós helyek korlátozott számban állnak az utasok rendelkezésére, amint az olcsó helyek betelnek, ugyanerre a járatra már csak magasabb áron tudunk jegyet szerezni. Az akció október 16-ig érvényes és a jegyet legkésőbb december 15-ig kell felhasználni.

Forrás: [origo]

Az Air France is akciózik szeptemberben, igaz itt elsősorban a tengerentúli árakat érdemes figyelni. A társaság honlapján, New Yorkba 119 ezer forintért, San Franciscóba 147 ezer forintért, Miamiba és Montrealba 139 ezer forintért, Delhibe 129 ezer forintért, Bangkokba pedig 159 ezer forintért juthatunk el. Az árak itt is tartalmazzák az adókat és egyéb illetékeket. A foglalással ugyanakkor sietni kell, mert szeptember 30. a megadott határidő. A megvásárolt jegyekkel 2010 március 31-ig lehet utazni.