Sízés és bungee jumping mozgássérülteknek

A világ számos országában már nemcsak gesztusértéke van az akadálymentesen megközelíthető templomoknak, városi látványosságoknak, szállodáknak, hiszen a szolgáltatók egy mindezen túlmutató, új üzletág felfejlődésének lehetőségét igyekeznek megalapozni. A sportlétesítmények is bekapcsolódtak a versenybe, aminek eredményeképpen ma már síelni és bungee jumpingozni is lehet kerekesszékkel.

Mozgássérültek és a turizmus

A statisztikai adatok szerint az Európai Unió 25 országában 40 millió a fogyatékkal élők száma, közülük 8 millióan a kerekesszékben élik mindennapjaikat.

Nemcsak Európában, de világszerte sikeres üzleti vállalkozás a kerekes székesek és a fogyatékkal élők utaztatása, üdültetése, vendégül látása, még ha ennél sokkal többről is van szó. Fejlett országokban így Ausztráliában, Kanadában vagy Franciaországban a kormány kezdeményezésére, még valamikor a nyolcvanas évek elején került terítékre ez a téma.

Forrás: [origo]

Ezek a fejlesztések főleg az egyes látványosságok megközelíthetőségét helyezték a középpontba. Az amerikai kontinensen például szinte minden turisztikai látványosság, minden sport és szabadidő komplexum, illetve nemzeti park - köztük a Grand Canyon is - látogatható a mozgássérültek számára. A Grand Canyon Nemzeti Parkot gyakorlatilag keresztül-kasul hálózzák azok a túraútvonalak, amelyeket kerekesszékkel is végig lehet járni. A tájékoztatókban a további szolgáltatásokról is olvashatunk. (Kilátók, ajándékboltok, nyilvános telefonok, illemhelyek).

A fogyatékkal élők között persze vannak olyanok is, akiknek nem a közlekedés jelenti a legnagyobb problémát. A látássérültek számára a Máltai Idegenforgalmi Hivatal például a szállodákban felszolgált ásványvizeken Braille írással is jelzi, hogy a palack tartalma szénsavas, vagy attól mentes. A Louvre-ban pedig a gyengén látóknak is szerveznek tárlatvezetéseket.

Számos szolgáltató fordít figyelmet a siketekre, így egyre nő azoknak a szállodai recepciósoknak a száma, akik jelnyelven is tudnak kommunikálni.

Már a sport sem akadály

Az aktív pihenésből eddig teljesen kirekesztett mozgássérültek ma már hegyi utakon közlekedhetnek, kilátókhoz mehetnek fel, és egyre többen ismerkedhetnek meg például egy adott sí régió látványosságaival. Sőt, magát a síelés is kipróbálhatják. Ehhez speciális sportszereket és oktatókat biztosítanak például Franciaországban, Ausztriában, Csehországban és itthon Magyarországon is.

Franciaországban az EFS-ben (Francia Síiskola) már tart egy ideje a síoktatók átképzése. Erre azért van szüksége, hogy a trénerek megértsék és oktatni is tudják az úgynevezett ülőszékes síelést, más néven a monosít. A síelésnek ez a fajtája ugyanis teljesen más technika elsajátítását igényli, mert máshol van a súlypont, máshogy működnek a lécek, és máshogyan kell fékezni is.

 

A Rhőne-Alpes sírégió speciális felszereléssel is támogatja a síiskolákat. A sporteszközöket ingyen használhatják mozgáskorlátozott vendégek, és oktatásokon is részt vehetnek. A szolgáltatás teljes körű, hiszen az ülőszékes sítalpakat felvonóknál is lehet használni, ráadásul általában kedvezményes árakkal várják a mozgáskorlátozottakat és kísérőiket.

Csehországban is kínálnak sportolási és kikapcsolódási lehetőséget. Képzett trénerek segítenek például a Jizerai hegyek lesiklópályáin.

Off road és bungee jumping kerekesszékkel

Az ejtőernyőzés után már bungeezni is lehet kerekesszékkel, de ebben az esetben maga az ugrás kicsit több szervezést kíván, hiszen itt a mozgássérültek a kerekesszékkel együtt ugranak.

 

A cairnsi (Ausztrália) "Wheelie Easy" egy családi vállalkozás, amelynek fő profilja a kerekes székesek vakációztatása. A városnéző programoktól kezdve a gumiköteles ugrásig mindent szerveznek. A bungee jumpingosokat a Cairnstól 15 kilométerre található Saddle-hegyhez utaztatják. Az itt található toronyból, parádés kilátás nyílik a környező esőerdőkre és a távoli Nagy Korallzátonyra. A torony még nincs gépesítve, így a szervezők saját kezükben viszik föl a mozgássérült vendéget a kerekesszékkel együtt. Egy rövid tájékoztató és egy alapos rögzítés után jöhet az ugrás.

Ausztrália és a Dél-Afrikai Köztársaság egyébként igen fejlett infrastruktúrával rendelkezik a mozgássérültek vakációztatásában. A vendégek mozgásképességétől és fizikai erőnlététől függően országszerte ajánlanak programokat. Szóba jöhet lovaglás, búvárkodás, tandem ejtőernyőzés, sárkányrepülőzés vagy canyon swing.

Forrás: [origo]

Az amerikai Phoenixben ugyancsak egy családi vállalkozás keretében született meg az úgynevezett Tank-Chair, ami egy lánctalpas terepjárgány mozgássérülteknek. Képes átgázolni a legnagyobb sáron vagy a legnagyobb havon, a lépcsőn is felmegy, ha kell, de a mozgássérültek elsősorban túrázáshoz használhatják. A családi vállalkozás idővel akár sorozatgyártásba is belevágna, ha nagyobb megrendelés érkezne, mondjuk valamelyik nemzeti parktól.

Magyarországon is megtanulhatják a mozgássérültek a síelést

A Holtpont SE több mint tíz éve foglalkozik mozgássérültek síoktatásával. Az egyesület elnöke, Selmeczi Géza síoktató szerint egyáltalán nem volt könnyű a kezdet, hiszen írott vagy képes tematika nem létezett, ezért újra végig kellett gondolni az épek mozgását, a síelés fizikáját, az élváltást, a terhelést, az összes mozgássort, és aztán ezt adaptálni az ülősízésre.

Forrás: [origo]

Az ülősí egy speciális ülőalkalmatosság. Ez a szerkezet helyettesíti és egyesíti a síbakancsot, a lábszárat, a térdet és a combot. A szakértők szerint így teljes mértékben utánozható, átélhető a síelés minden élménye korlátok és kompromisszumok nélkül. A monosí használható húzó- és ülőszékes lifthez egyaránt. Így gyakorlatilag bárhol, bármilyen pálya megközelíthető és használható a mozgáskorlátozott síelők számára.

A legnagyobb eredménynek Selmeczi azt tartja, hogy tanítványaik a családjukkal, barátaikkal együtt tudnak síelni és nincsenek egy hüttébe, vagy szállodai szobába zárva, míg a többiek a lejtőkön siklanak.

Sz.K.