Ausztriában elkezdődött a besíző szezon

Vágólapra másolva!
Elkezdődött az idei besíző szezon, az osztrák Ötztal két gleccserén már megünnepelték az első lesiklást. A tiroli gleccservilág leghóbiztosabb és leginkább kedvelt sípályái Rettenbach és Tiefenbach magaslatai, itt található a leghosszabb osztrák lesiklópálya is. Az október elején hivatalosan is megnyitott gleccserpályák a három évszakos síszezon alatt számos programot és szolgáltatást nyújtanak, nem csak a sí szerelmeseinek.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Alpok legkedveltebb síterepei Tirol öt gleccserén találhatóak - Kaunertal, Pitztal, Sölden-Ötztal, Stubai és Hintertux pályái gondoskodnak a hóbiztos gleccsersízés élményéről. Ezek közül Ötztal Ausztria egyik legjobb gleccser-síterepe, a közel 150 kilométeres összefüggő sípálya rendszeren kezdőtől a versenysízőkig mindenki megtalálja számításait. Ötztal könnyen megközelíthető, saját lehajtóval rendelkezik az Inntal autópályáról, pályaudvara is van, de az innsbrucki repülőtér is csak egy órányira fekszik.

Forrás: Austria Info

Ötztal két népszerű gleccserrel büszkélkedhet, a Rettenbach és a Tiefenbach gleccsert egy 170 méter hosszú, megvilágított síalagút köti össze 3000 méter magasságban, így Rettenbachból átsízhetünk a másik oldalra, a modern, 8 üléses sífelvonóval pedig visszamehetünk a hegy másik felén található Tiefenbach lejtőire. A Rettenbach gleccseren található az Európa Teszt- és Kiállítóközpont, melynek köszönhetően Sölden az egyetlen olyan gleccsersíterület, ahol a vezető téli sportszergyártó cégek legújabb termékeit szeptembertől novemberig tesztelhetik az érdeklődők.A síelők és snowboardosok Söldenből a Keleti-Alpok legmagasabbra vezető panorámaútján keresztül juthatnak fel autójukkal vagy busszal a két gleccserhez.

Síparadicsom az örök hó birodalmában

Sölden két síterületét idén már szeptember első heteiben megnyitotta a téli sportok szerelmesei előtt. A következő nagy esemény októberben veszi kezdetét, ekkor kezdődnek ugyanis a legendás söldeni rendezvények és partik, majd november közepén startol - szintén ünnepi körítéssel - a megszokott síüzem valamennyi sípályán.

Forrás: Austria Info

Október végén számos rendezvény és ünnepség kíséri a női és férfi sí világkupa-szezon nyitófutamát, amelynek versenyszámait a síbérlettel rendelkező üdülővendégek nyomon követhetik az állóhelyekről. Az idei évben a hölgyek világkupa-sorozata október 24-én, egy óriásműlesiklással veszi kezdetét, a férfiak pedig egy nappal később küzdenek meg szintén az óriásműlesikló pontokért. Ezt követően pedig folyamatos programok várják a siklás szerelmeseit minden őszi, téli és tavaszi hétvégén, egészen május elejéig.

Nem csak a gleccsereken lehet sízni

Sölden és Hochsölden a gleccserpályák mellett november 21-én megnyitja a vendégek előtt további sípályáit is, így a síelők és snowboardosok 148 kilométernyi utat csúszhatnak be, kéktől a fekete pályáig minden nehézségi fokon. A síterep magaslati fekvésének köszönhetően októbertől egészen májusig abszolút hóbiztosnak számít, hiszen a lesiklópályák 1350 és 3340 méter között fekszenek, ráadásul a sípályák 80 százaléka hóágyúzható. A pályarendszer átjárhatóságát 34 modern sílift biztosítja.

A söldeni nagy hármas

Sölden további különlegessége a három háromezer méter fölötti hegye, a Gaislachkogl (3058 m), a Tiefenbachkogl (3250 m) és a Schwarze Schneide (3340 m) hosszú sípályái az igazi sportembereket is próbára teszik. Aki a nagy hármastegyetlen nap alatt szeretné leküzdeni, annak a BIG3 rali útvonalát kell bejárnia. A kiindulópont a Giggijoch-felvonó völgyállomásánál található, a cél pedig a Gaislachkogl-felvonó völgyállomása. A két pont között négyórányi síelés, 50 kilométernyi sípálya és 10 000 méternyi szintkülönbség rejlik.

Forrás: Austria Info

A BIG3 három kilátópontján a síelők lélegzetelállító, 360 fokos alpesi körpanorámában gyönyörködhetnek. A látogatókat különleges gasztronómiai és magashegyi élmény várja a 3058 méter magas Gaislachkogl BIG3 kilátójában: szép időben válogatott kulináris élményekkel várják a kifinomult ízlésű vendégeket. A kínálat a frissen halászott, pezsgővel szervírozott osztrigától az ázsiai konyha különlegességein keresztül a tradicionális tiroli szalonnaspecialitásig terjed.

Szórakozás, nem csak sízőknek

Ötztal nem csak a sízőkés és snowboardosok paradicsoma, telente koncerteket és fellépéseket tartanak itt, emellett az alpesi síelők, az apres-ski kedvelői, a korcsolyázók és a sífutók, de még a jégfalmászók is kimozoghatják magukat.

Ötztal változatos sportolási lehetőséget nyújt, erről gondoskodik 185 kilométernyi gondozott téli túraútvonala, 40 kilométernyi téli futóútja 186 kilométernyi sífutópályája és 15 szánkópályája.

Hochgurgl-Pillben az idei szezontól 10 korcsolyapálya üzemel, és számtalan fagyott vízesés várja a jégfalmászókat. A települések programjában csaknem minden nap szerepelnek vezetett hótalpas túrák is.

Termálfürdő izomlázra

Forrás: Austria Info

Nyugat-Ausztria egyetlen termálfürdője, a híres Aqua Dome a vízi élmény és a wellness tökéletes összhangját nyújtja. Längenfeld fürdője Ötztal völgyének középső részén, Söldentől 20 kilométerre fekszik. A fürdőkomplexum bel-és kültéri melegvizű medencéivel csábítja a völgy minden településéről a pihenni vágyókat, valamint az izomlázzal küzdőket. A falu környékén számos panorámás sífutópálya áll az északi sportág szerelmesei számára, méghozzá 1200 méteres magasságban.

Szezonnyitás és fehér pompa a közelben: Obergurgl és Hochgurgl lejtői

Az Ötztalt lezáró magas hegyek 2000 méteres ölelésében fekszik Obergurgl és Hochgurgl, a két nagyszerű síterep november közepétől két héten át ünnepli a téli szezon kezdetét. A hosszú téli szezon megszokott a régióban, hiszen Obergurgl 1930 méteren, míg Hochgurgl 2150 méter magasan fekszik. A sípályák 90 százalékát pedig már több mint tíz éve számítógép vezérelt hóágyúrendszerrel szerelték fel. Ennek köszönhetően a két alpesi falu az Alpok leghóbiztosabb téli üdülőhelye címet tudhatja magáénak. Obergurgl és Hochgurgl között a legkényelmesebb közlekedési eszköz a Top Express nagykabinos felvonó, amely Köngistal és Verwalltal fölött közlekedik. Óránként 1200 utast képes szállítani és mindössze 9 perc alatt teszi meg az utat a két település között. A felvonóból varázslatos kilátás nyílik az ötztali gleccservilágra. A hegyre Obergurgl központjából felvonóval juthatnak fel a vendégek, de Obergurgl valamennyi része megközelíthető ingyenes síbuszjárattal is.

Forrás: Austria Info

Az idei téltől Hochgurglban szabad a pálya a szánkózók előtt. Az új, három kilométer hosszú, kanyarokban gazdag természetes szánkópálya a hegyről a Hochgurgl-felvonók völgyállomásához vezet. A hegymenetet így a felvonónak köszönhetően kényelmesen és gyorsan tehetik meg a bátor vállalkozók. A romantikus éjszakai világítást november 20-án, a megnyitónak szánt szánkóparti alkalmával kapcsolják fel először.

Igazán különleges élménynek számít a Hochgurglhoz tartozó Wurmkogel síterület futurisztikus panorámabárja, a 3080 méter magasan található Top Mountain Star -t keskeny sziklapárkányra építették, így a vendégek néha szó szerint a fellegekben ücsöröghetnek.

Obergurgl legszebb kilátópontja a 2670 méter magasan fekvő Hohe Mut, mely a két éve épült nagykabinos felvonónak és vadonatúj lesiklópályájának köszönhetően már nemcsak kedvelt nyári túracélpont, hanem téli élményeket kínáló síhegy is. A kilátás csodálatos, az Ötztal völgyét lezáró varázslatos hegyeket, majd 30 hegycsúcsot lehet innen belátni.

M. D.